13/09/2011

Kısa Kısa...

Fransız DCNS firması, Gowind korvetini Afrika'ya pazarlamak için Güney Afrikalı KMD tersanesi ile işbirliği anlaşması imzaladı. İşbirliği, Gowind'in Güney Afrika Cumhuriyeti ve Sahra-altı Afrika'ya pazarlanmasını içeriyor. Güney Afrika DzK'nin, hizmetteki dört adet MEKO 200SAN Amatola sınıfı firkateyni destekleyecek korvet ihtiyacı mevcut. Gowind tasarımının prototip gemisi L'Adroit, DCNS özkaynakları ile inşa edilmiş ve denemeler için Fransız DzK'ne teslim edilmişti. DCNS, Gowind sınıfını Bulgaristan ve Gürcistan'a önermiş ama sonuç alamamıştı.

Embraer, KC-390 projesinde alt sistem sözleşmeleri vermeye devam ediyor. Cobham, havada yakıt ikmal podu; Selex - Galileo, Gabbiano radar sistemi; AEL Sistemas (Elbit'in Brezilya'daki şirketi) ise görev bilgisayarı üreticisi olarak seçildiler.

Güney Kore, Sarı Deniz'deki artan gerginlik ortamında İsrail'den Spike NLOS satıhtan satıha, Fransa'dan ise Mistal alçak irtifa hava savunma füzeleri sipariş verdi. Ülke Misral füzelerini Ocak ayında başlayan 6 aylık bir deneme sürecine tabi tutmuştu.

Polonya, halen hizmette olan 48 adet F-16C/D Block 52+ ile birlikte uçan MiG-29'larından 16 adedini modernize etmeye karar verdi. USD 48 milyonluk proje ile 13 adet MiG-29 ile 3 adet çift kişilik MiG-29UB taktik savaş uçağı, 2030 yılına kadar hizmette kalacak şekilde aviyonik iyileştirmesine tabi tutulacak. Uçakların aviyonik göstergeleri ve görev bilgisayarları değişecek, MIL-STD-1553B veriyolu donanımı monte edilecek ve GPS seyrüsefe sistemi eklenecek.

Brezilyalı uçak üreticisi Embraer ile İsrailli Elbit firmasının Brezilya'daki yan şirketi AEL Sistemas, Harpia adlı, İHA teknolojilerine odaklanmış bir ortak girişim şirketi kurdu. Harpia, Brezilya ve Güney Amerika pazarı için İHA sistemleri ve simülatörlerinin pazarlanması, üretim ve desteğini sağlayacak.

Tayland, Almanya'dan 6 adet ikinci el Tip 206A sınıfı denizaltı almak için girişimlerde bulunuyor. Yaklaşık USD 255 milyona gerçekleşmesi beklenen hükümet onayı çıkması durumunda Tayland İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez denizaltı sahibi olacak.

İspanya, Afganistan'daki birliklerini desteklemek için USD 34 milyon karşılığı 76 adet IVECO Lince hafif taktik tekerlekli araç ile USD 15.3 milyon karşılığı 20 adet BAE Systems RG31 Nyala MRAP tipi araç siparişi verdi. Ekonomik sorunlarla boğuşan ülkenin 2012'ye kadar başkaca bir savunma alım kararı vermesi beklenmiyor, zira ülke 20 Kasım'da genel seçimlere gidiyor.

Rusya, 2011 sonuna kadar Fransa'ya iki adet daha Mistral sınıfı helikopter çıkarma gemisi siparişi vermeye hazırlanıyor. İki gemiyi kapsayan USD 1.7 milyarlık ilk sözleşme 17.06.2011 tarihinde imzalanmıştı. 2011 Ocak ayında iki ülke arasında varılan hükümetlerarası mutabakat, 4 geminin inşasını kapsıyordu ancak Haziran ayında imzalanan sözleşme iki geminin inşasını kapsıyordu.

ABD, Güney Kore'ye 4 adet RQ-4B Global Hawk Block30 HALE (High Altitude Long Endurance; Yüksek İrtifa Uzun Havada Kalış) İHA sistemi satmaya hazırlanıyor. Satışın gerçekleşmesi durumunda teslimatın 2015 yılında yapılması öngörülüyor. Toplam bedel ise USD 850 milyon olarak hesaplanmış durumda.

İsrail'in ilk Heron TP Eitan filosunun yıl sonuna kadar harbe hazır hale gelmesi bekleniyor. Tel Nof Hava Üssü'nde konuşlandırılan Heron TP'ler, öncülleri Heron'lardan boyut ve havada kalış süresi olarak oldukça ilerideler. Heron TP'nın kanat açıklığı 26m, kalkış ağırlığı 4,650kg, görev irtifası 40,000ft ve havada kalış süresi 40 saatten fazla.

Ukrayna ilk T-84 Oplot ihracatını Tayland'a gerçekleştirdi. Ukrspetsexport ile Tayland savunma bakanlığı arasında 01.09.2011 tarihinde imzalanan USD 241 milyonluk anlaşma, 49 adet T-84 Oplot ana muharebe tankının 2013 - 2016 yılları arasında teslimatını içeriyor. Tayland'ın seçimi sırasında diğer adaylar Güney Kore K1A1 ve Rus T-90 idi.

3 yorum:

Özge Kılınç dedi ki...

"Mistal" ya da diger cümledeki gibi "Misral" degil, Mistral tipi güdümlü füze olacakti..

Polonya MiG-29’larinda (en azindan Almanya’dan alinanlarda) GPS sistemi vardi zaten..

Tayland 6 adet Tip 206A denizaltisini 180 milyon avroya alacak.
Döviz kurlari dinamik oldugu ve sürekli degistigi icin su anki miktar 245 milyon dolar $ABD)..

Yine Tayland Ukrayna’dan toplamda 200 adet T-84U “Oplot” alacak. Ayrica tank secimi sirasinda ikinci el Alman Leopard 2A4 ana muharebe tanki da vardi sifir model yeniler yaninda..

Bu T-84U tankinin otomatik doldurucusunun islemesi icin, tankin her atistan sonra durmak zorunda oldugunu biliyormuyduk?

Tayland Ukrayna’dan 96 adet BTR-3E1zirhli araci da almisti, bu baglamda bunu da hatirlatmak yararli olabilir..

Adsız dedi ki...

Sayın orko_8 som özelinde yerli mühimmatlar hakkında bir yazı hazırlamayı düşünüyormusunuz?..

Adsız dedi ki...

Sayın Özgen Kılıç

Başta verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. T-84 tankının otomatik doldurucusunun tank duruduğunda çalıştığını bilmek oldukça şaşırttıcı bir bilgi.Bu durum TSK'nın modern tank ihalesinde otomatik doldurucu istememesinin ne kadar isabetli bir tercih olduğunu ortaya koymaktadır.