20/08/2010

Rusya'nın Mistral Projesinde Pürüz

Rus Deniz Kuvvetleri'nin, amfibik güçlerinin modernizasyonu çerçevesinde Fransa'dan 4 adet Mistral sınıfı amfibik taarruz gemisi satın almak için görüşmelere başlaması, savunma kamuoyunda büyük yankı bulmuştu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana yurtdışından yapılan en büyük savunma sistemi tedariği olma özelliğini taşıyan bu proje, harbe hazırlık oranı son derece düşük olan Rus Deniz Kuvvetleri için de büyük önem taşımaktaydı. Rus Savunma Bakanlığı ile Fransız DCNS tersanesi arasında sürdürülen ve yaklaşık USD 2,000,000,000 mali boyuta ulaştığı tahmin edilen sözleşme görüşmeleri, ilk ikisi Fransa'da, geri kalan ikisi teknoloji transferi ile Rusya'da inşa edilecek ve Ka-52 Alligator helikopterlerinin operasyonuna uygun pist ve hangarlara sahip 4 adet modifiye edilmiş Mistral tasarımı gemisini kapsamaktaydı.

Geçmiş zaman kipini kullanıyorum, zira Defense Update sitesinin haberine göre Rusya sözleşme görüşmelerini durdurma kararı almış durumda.


Rus gemi üreticisi United Shipbuilding Corporation (USC) firmasının Federal Antitröt Kurumu'na yaptığı itiraz sonucu Rus Savunma Bakanlığı, ihalesiz doğrudan alım yerine yerli tersanelerin de katılacağı uluslararası bir ihale açmaya karar verdi. Haberdeki yorumda, USC'nin de davet edildiği ihalenin şartnamesinin yine de DCNS'in kazanacağı şekilde düzenlenmesi kuvvetle muhtemel. İhalenin Eylül ayında açılması bekleniyor. Yantar merkezli USC firmasının yetkilileri, istenen gemileri tanesini USD 500 - 700,000,000 arası maliyetle 30 ayda inşa edebileceklerini, Savunma Bakanlığı'na bildirmişler. DCNS'in teklifindeki gemi birim maliyeti ise USD 430 - 540,000,000 olarak veriliyor.

Bu arada USC, DCNS firmasına ihale için ortaklık teklifinde de bulunmuş. DCNS yetkililerinin önümüzdeki günlerde Yantar Tersanesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulunacakları bildiriliyor. Eğer bu haber doğruysa, USC, söz konusu ihaleden payını kapmak için AntiTröst Kurumu'nu kullanmış olabilir.

Rus Deniz Kuvvetleri'nin kuvvet aktarımı ve müşterek hava-deniz harekâtlarındaki sıkıntısı 2008 Kafkasya Savaşı'nda açığa çıkmıştı. Deniz Kuvvetleri için kapsamlı bir modernizasyon programı yürüten Rusya, askeri gemi inşa sanayiindeki teknik ve ekonomik sorunlar nedeniyle savaş gemilerinin inşa, bakım, onarım ve modernizasyonunda ciddi sıkıntılar yaşamakta.

Ayrıca bkz:

Hiç yorum yok: