19/08/2010

İnsan İstihbaratı - MİT'in Twitter Uyarısı

Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin istihbarat ve istihbarata karşı koyma alanında yaratabilecekleri tehlikelere dikkat çeken Robin Sage Deneyi'ni ve konuyla ilgili düşüncelerimi bir süre önce paylaşmıştım.

Habertürk gazetesinin 19 Ağustos tarihli sayısında, konuyla ilgili Türkiye'den ilginç bir haber yer alıyor. 

Habere göre, Milli İstihbarat Teşkilatı, kamu kurum ve kuruluşlarına bir bilgi notu göndererek, Twitter paylaşım sitesinin teşkil edebileceği risklere dikkat çekmiş. Haberde aktarıldığına göre bilgi notunda Twitter'ın özellikle, güncel olaylarda kamuoyu tepkisini maniple edebilme avantajı verdiği, bunun da "karşı unsurlar" tarafından devlet ve kamu aleyhine kullanılabileceğine dikkat çekilmiş.



Haber metni aşağıdadır. Konuyla ilgili belli bir hassasiyet seviyesine yaklaşıldığını görmek sevindirici.
MİT’in gözü Twitter’da

“Karşıt unsurlar, bürokrat ve gazetecileri istihbarat için kullanabilirler”

19 Ağustos 2010 Perşembe, 08:14:48

Milli İstihbarat Teşkilatı, kamu kurum ve kuruluşlarına bir bilgi notu göndererek, kullanıcıları Twitter’ın avantajları ve olası tehlikeler konusunda uyarıp, önlem alınması için tavsiyelerde bulundu. MİT, personeline “Dikkatli olun” uyarısı da yaptı

GAZETE HABERTÜRK / Bülent AYDEMİR

MİLLİ İstihbarat Teşkilatı (MİT), popüler paylaşım ağı Twitter konusunda önemli bir güvenlik uyarısında bulundu. Başbakanlık genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşlarınaMİT’ten bir Twitter bilgi notu gönderildi: Habertürk’ün ele geçirdiği gizli genelgede, Twitter’ın, “İstihbarata Karşı Koyma” açısından yaratabileceği olumsuzluklar ile kişilere ve kurumlara ait önemli bilgilerin ele geçirilmesi ve kamuoyu oluşturulması konularında neden olabileceği risklerden söz ediliyor ve şu uyarılar yer alıyor:

MANİPLE ETME GÜCÜNE DİKKAT: Twitter’ın, bir güncel olayın yaşandığı andaki ifade ve görüşlere anlık hızlı paylaşıma dayalı avantajı ile, kamuoyu oluşturma vemaniple etme gücü yadsınamayacak boyutlara ulaşmıştır.

DEVLETİN MANEVRALARI ORTAYA ÇIKAR: “Twitter’a üye olan medya mensupları ile bürokratların anlık paylaşımlarından bir konuya ilişkin kamuoyunun gündemi, medyanın tutumu, liderlerin düşünce ve davranış biçimleri hakkında yüksek değerde bilgi elde edinilebilmesi sayesinde, ulusal ve uluslararası bir krizi yönetmek isteyecek karşı unsurların, kriz esnasında her daimbir adım önde olmalarını sağlayabilir” uyarısıyla MİT, devletin manevralarının ortaya çıkabileceği uyarısını yaptı.

KAMUOYUNU ETKİLER: Bu tür sosyal paylaşımağlarını ellerinde tutanlar, site takipçilerinin bazı konulara ulaşımını kendilerinin belirleyeceği sürelerde geciktirebilir; kamuoyunu kendi lehlerinde yönlendirmede daha avantajlı bir konuma gelebilirler.

PERSONEL DİKKATLİ OLSUN: Sosyal paylaşımağlarına üye olma, görüş ve düşünce belirtme hususlarında yukarıda anılan konuların biriminiz ve personeliniz tarafından göz önünde bulundurulması yerinde olabilir.

Hiç yorum yok: