25/08/2010

Rusya'nın Yeni Nesil Korvet Projesinde Hayal Kırıklığı

Rus Deniz Kuvvetleri'nin modernizasyon faaliyetlerinin en önemli adımlarından biri olan Proje 20380 Stereguşçi korvet projesi, en son gelen haberlere göre, bir hayal kırıklığı haline gelmiş durumda (ayrıca bkz: http://warfare.ru/?linkid=2179&catid=271)

Kommersant gazetesinin 23 Ağustos tarihli haberini aktaran RIA Novosti ajansına göre Rus Savunma Bakanlığı, Proje 20380 tasarımının "modern ihtiyaçlara cevap veremediği"ni ifade ederek, yeni bir korvet tasarımı için ihale düzenleyecek.


Suüstü, Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ve çıkarma harekâtlarına destek görevleri için tasarlanmış Stereguşçi korvetlerinden, sınıfın ilk gemisi Stereguşçi, Kasım 2007'de hizmete girmişti. İkinci gemi Soobrazitelni 31 Mart'ta denize indirildi ve halen görev sistemlerinin entegrasyonu devam ediyor. Üçüncü gemi Boikiy Temmuz 2005'te, dördüncü gemi Soverşenniy ile beşinci gemi Stoikiy sırasıyla Haziran ve Kasım 2006'da kızağa konmuştu. Bu beş gemiden Soverşenniy Komsomolsk, geri kalanı Severnaya Tersanesi'nde inşa edildi. 

Proje başlangıcında ihtiyaç miktarı 50 adet olarak belirlenmişti, ancak kuvvetle muhtemel, inşası süren gemilerden sonra proje sürdürülmeyerek, program yeni ihale ile üretilecek gemilere kaydırılabilir.

Habere göre açılacak ihaleye 5 tersanenin katılması bekleniyor. Bunlardan üçü, United Shipbuilding Corporation (USC) çatısı altındaki Zelenodolsk, Severnaya Verf ve Almaz. Bir diğer muhtemel aday olarak Yantar'ın adı geçmekte. Ayrıca yabancı bir tersanenin de daveti söz konusu.

Bu sürpriz gelişmenin iki boyutu bulunuyor:

1. USC'nin Rus deniz kuvvetleri için bir tekel olarak güçlenmesi ve/veya devlet tarafından sübvanse edilmesi. Nitekim kısa süre önce, USC firmasının itirazı neticesinde, Fransız DCNS firması ile ihalesiz, doğrudan görüşmeler iptal edilerek amfibik taarruz gemisi için ihaleye çıkma kararı alınmıştı. Rus Savunma Bakanlığı'nın bu kararına paralel olarak USC, açılacak ihalede doğal olarak en güçlü aday olan DCNS'e ortaklık için teklif götürmüştü. Yeni korvet projesi USC'nin yerini pekiştireceği gibi, muhtemel bir yabancı ortaklık ile teknoloji transferi ve dolaylı olarak siyasi - ekonomik atılımları doğurabilir.

Eğer yeni ihalede yabancı ortak gündeme gelirse, kişisel tahminim en kuvvetli iki aday Fransız DCNS'den Gowind ve Hollandalı Schelde'den SIGMA bazlı çözümler olur.

2. Rus Deniz Kuvvetleri'nin suüstü filosu oldukça zor durumda. Uzun süredir büyük bir suüstü savaş gemisi hizmete alınmış değil; bakım, onarım ve modernizasyon için yeterli bütçe olmadığı için de harbe hazırlık seviyesi düşmüş durumda. Buna ilaveten enerji nakil hatlarının güvenliği, terörizm ve korsanlıkla mücade ve denizaşırı harekâtlar gibi ihtiyaçlar nedeniyle korvet ve firkateyn gibi gemilere acil ihtiyaç bulunuyor. Rusya'nın özellikle Kuzey Denizi ve Karadeniz'deki ulusal menfaatlerinin korunması için modern, reaksiyon süresi kısa bir suüstü filosuna ihtiyacı var. İşte Proje 20380 bu nedenle çok önemli bir proje idi. Projenin dondurulması / erken iptali ve yeni bir ihalenin açılması, inşa programı ve yeterli sayıda geminin hizmete alınması için geçecek zaman hesaba katılırsa, Rus Deniz Kuvvetleri suüstü muharebe filosu, önümüzdeki en az 10 yıl ı daha güçten düşmüş bir şekilde geçirmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Aslında bu gelişmenin kanımca bir başka üçüncü etkisi daha var: Karadeniz'deki Türk deniz hakimiyetinin daha uzun bir süre rakipsiz kalacak olması. Bu ise, Montrö odaklı ABD - Türkiye - Rusya Karadeniz çekişmesinde önemli bir etken. Zira Karadeniz'de aşırı güçlenen Rus donanması, ABD'nin bölgeye girmek için Türkiye üzerinde çok daha büyük baskı yapmasına neden olabilir. Ancak mevcut durumun devam etmesi, Karadeniz'in Atlantik Bloku namına güvenliğinin sağlanmasında Türk Deniz Kuvvetleri'nin bir sıkıntısının olmadığı argümanını etkin bir şekilde kullanmamıza yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok: