14/10/2019

Barış Pınarı Harekâtı - 12-13.10.2019

13 Ekim günü Barış Pınarı Harekâtı'nda neredeyse gerçeküstü hızlarda, gerçeküstü nitelikte gelişmeler oldu.

12 Ekim'den itibaren SMO tarafından Türk topçusu ve savaş uçakları desteğiyle doğudan ve batıdan Tel Abyad'a uygulanan tazyik, 13 Ekim öğleden sonra kentin temizlenmesiyle sonuçlandı. SMO unsurları kentine güney ve güneydoğusuna ilerlemeye devam etti. Kısa süre içinde kentin güneyindeki Aynül Arus da ele geçirildi.

Akşam saatlerinde de Tel Abyad'ın güneydoğusundaki Hamam Türkmen temizlendi.

ABD Başkanı Donald Trump, "Umarım Kürtler bölgeden çekilirler, Türkiye'nin hava gücüne karşı şansları yok" diye konuştu. ABD Başkanı, YPG'nin Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğindeki alandan çekilme niyetinde olduğunu ve bunun iyi bir şey olacağını da söyledi.


Bu arada Milli Savunma Bakanlığı M4 otoyolunun kontrolünün tamamen ele geçirildiğini duyurdu.




Öte yandan akşam saatlerinde PYD / SDG tarafından Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Yapılan açıklamada, "Suriye ordusu, Türkiye ve müttefiklerinin saldırılarını engellemek ve kontrollerindeki bölgeleri kurtarmak için SDG’ye destek verecek" ifadeleri kullanıldı. Suriye Devlet Haber Ajansı SANA da, rejim güçlerinin Türkiye'ye karşı koymak için Suriye'nin kuzeyine hareket etmeye başladığını duyurdu. PYD/YPG ile anlaşma uyarınca rejim güçleri Münbiç ve Aynül Arab'a gireceği iddia edildi.

13 Ekim gece saatlerinde ABD unsurlarının Aynal Arab'ı boşalttığına dair haberler geldi.

Milli Savunma Bakanlığı, harekâtın başından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısını 525 olarak duyurdu.

Terör örgütü Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Gaziantep'e yönelik havan ve roket saldırılarına devam etti. Hayatını kaybeden sivillerin sayısı 18, yaralananların sayısı ise 147'ye ulaştı. Atılan havan ve roket mühimmatı sayısı 650'den fazla.


Değerlendirmeler

Esasen Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak, en azından bu aşamada mümkün değil. Binlerce tır silahla donatılan, eğitilen PYD/YPG'nin 5 gün içinde tamamen çökmesi; "Kobani" adıyla efsaneleştirilmeye çalışılan kentin Türk ordusu ve SMO korkusundan Esad rejimine terk edilmesi, ibretliktir.

Harekâtın başlaması ile birlikte ABD savunma ve güvenlik bürokrasisi ve entelejensiyasından başlamak üzere siyasetin tüm katmanları karışmış durumda. Sosyal medya ve basından rahatça takip edileceği üzere, Lindsey Graham'da cismanileşmiş bir şekilde derin bir öfke ve şok hali söz konusu. Yaşanan bu karmaşanın, ABD bürokrasisinde ve siyasetinde derin etkileri olacaktır.

Benzer bir etki, Avrupa siyasetinde de beklenebilir. Harekâtın ardından IŞİD'li mahkûmlar ve mülteciler sorunu, AB için yeni güvenlik sorunları getirecektir. AB ülkelerinin Türkiye'ye uyguladıkları yaptırım ve sert söylemlerinin ne kadar kalıcı olacağını takip etmek gerek.

Sahada 5 günde elde edilen tüm bu kazanımların, TSK'nın kayda değer bir zırhlı ve mekanize piyade harekâtı gerçekleştirmeden, SMO + özel kuvvet ve  komando + hava/topçu eşgüdümüyle sağlanmış olması; İHA ve SİHA'ların yaratmış olduğu çarpan etkisi dikkat çekicidir.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Hasekeye, Deyvizora gireceğiz diye akılları gidiyor. Oralara girmeyelim, sadece dediğimiz gibi güvenli bölgeyle sınırlı kalalım diye tüm bu tantana. ABD Işidi yine sürdü sahaya. Bizim ABD/YPG/IŞİD ile Rusya/ESAD/İran arasında seçim yapma zamanı geldi de geçiyor. ABD YPG ye direnme çekil yok olursun, IŞİD i sal, sonra güvenli bölgeyi terörize ederiz vurkaç yaparız, bakarsın Rusyayla ESAT la ters düşerler dedi ve gitti. Şimdi Deyvizoru nasıl elimde tutarımın derdinde.

Allah askerimize güç kuvvet sabır versin.Kolay değil bu işler.Ne TSK ymış arkadaş, içerden dışardan bitiremediler hala savaşabiliyor yahu :)

Bir Atlı

Özge KILINC dedi ki...

Arda sen bari sorgula hakli olarak, su havan mermileri nasil bizim sinirlarimizin icine erisip, düzinelerce sivilleri öldürüyor.
Havan, basit bir piyade silahidir (bu arada biyim bilgisiz basin havan topu diyor Daes'e DeAS dedigi gibi). Havanin tesirli menzili, menzili, kalibre ve sinifina göre degissede, klasik hafif/orta sinif havanlarin menzili 1.5-3 km arasinda degisir. Bir baba yigitte basindan cikip sorgulamiyopr, sormuyor, hani biz 30-40 km derinliklere erismistik, burnumuzun dibinden 2-3 km'den havan mermileri bize nasil erisebiliyor diye. Kanatimce 500-600 terörist etkisiz hale getirdik ifadesi yalan. Kim saymis, nasil saymis? Ic politika motifli genelde bos alanlari vurup duruyoruz. Teröristler coktan daha güneye cekildiler bile. Tamam maalesef arada sehit veriyoruz ama topyekün bir sicak temas olsa, harekat bu sekilde gelismez.
Güney Kore'nin K9 tipi kundagi motorunu Firtina diye biz ürettik zannedelim önemli degil, ATAK helikopterinin Italyan Mangusta'ya dayandigini da bilmesek olur, hatta G. Kore tarafindan K2 baz alinarak gelistirilen ve hala seri üretime gecemeyen Altay ana muharebe tankini da gectim. Daha da ironigi, Kirpi tipi MRAP'larin kitler halinde Israil'den gelip Izmir'de monte edildigini de. Donanmamizda yer alan tüm yeni insaa denizalti, firkatey, hücumbotlarin Almanya menseili oldugunu da gectim. Sakarya Arifiye'deki tesisin bir bakim tesisi oldugunu ve orada tank üretilmedigine gectim. Ama bu kadar yandas ve kendini, halkini kandiran yalan yalaka medya, ancak Kuzey Kore'de vardir dünyada. Yok sunu ürettik, yok bunu yaptik. Eskiden daha gelismisti biyim savunma sanayimiz. IHA'yi herkes yapiyor artik. Yaziklar olsun bu kadar abartiya.

Adsız dedi ki...

Sn Kılınç,yazınızın geneline katılmakla beraber ben cevap vereyim müsadenizle.

Bu tür Terörizmle Mücadele Harekatlarında Geri Bölge/Emniyeti kavramı yok,yarma gibi girip meskun mahal tepe köprü yol,kritiklik arz eden ne varsa yaklaşma istikametini onlara el atacak şekilde hızla katedip gidiyorsunuz. Yani komple A/T yapılmıyor,yapılamaz da.Ara hattı yok,bölge yok,döküntü harp esiri toplama inzibat geri bölgede A/T yapan ihtiyat yok Havanı pickupların arkasına koyuyorlar barut hakları maksimumda hazır takılı, doğrultup 3-5 tane atıyorlar,hedef bölge, karşıdaki evler, tanzim filan yok, nasıl olsa bir yere denk gelecek. Sonra yer değiştiriyorlar. Ha menzildeki, hududa çok yakın yerlere Havan Tespit Radarı konur,iki de top mevzilendirilir, iha v.s. atılır, ama gördük ki, çocuk parkından atıyorlar havanı.Terörizmle mücadele bizim gibi etik değerleri olan ülkelerde zor, ABD olsa yapıştırır geçer.Afganistanda notamlama yaptılar, ABD konvoyuna 200 m. den fazla yaklaşana ateş açarım dediler,açtılar da,zaten bi daha da kimse yanaşmadı.

500-600 leşe gelelim.Artık şöyle oluyor,seyyar baz istasyonları kuruluyor,telefonda gruplar var kısmen güvenli server bizde, kapalı gruplar,fotoğraflanıp atılıyor veya telsizden günlük raporlar veriliyor,SİHA/İHA görüntüleri zaten direk heryere aktarılıyor canlı,üç mü beş mi 7 veya 8 mi belli sayılıyor.Biraz abartı olmuyor mu,oluyordur hep oldu, da %10 filandır tahminim.

Teröristler çekildi de,boş alanları niye vuralım,görüntü var,önceden alınmış istihbarat var.Suriyenin bozkırında boşa arsan kime artistliğin gören yoksa,milletin işi gücü mü yok boşa atsın.

Topyekün bir sıcak temas olursa elbette harekat bu şekilde gelişmez ama teröristleri topyekün imha etme fırsatı ele geçiririz, keşke topyekün çıkıverseler 97 de Talabani birlikleri gibi diziliverseler karşımıza, en güzeli.

Baktım Savunma Sanayiindeymişsiniz,trmilitaryde filan da güzel yazılarınız var, da "Zamansız öten horozun başı kesilir." Aman diyelim.

Eskiden savunma sanayi yoktu ki daha iyi olsun, bi Poyraz jip var benim bildiğim yaptığımız hala yemek dağıtıyor beyaz beyaz.

Tank2000 projesi için mühendisler geldiler zamanında,haldır huldur tankın boyunu genişliğini ölçüyorlar,nabıyonuz arkadaşım dedik,var hepsinin teknik tarifnamesi verecez merak etmeyin.Bir de şu gelinen noktaya mühendislere bakın adam zehir gibi.Aselsan toplama bilgisayar gibi termal kamera yapıyormuş 8 ay İtalyadan parça bekliyoruz,Altayın motoru yok,Fırtına K9 esinlenme. 20 yılda buraya geldik,20 yıl sonra nerede oluruz. Daha düne kadar Reolarla,Willy Jeeplerle,2nci Dünya Savaşından kalma hava soğutmalı VW jiplerle geziyorduk yabancı heyetler görünce hayretler içinde önünde boy boy fotoğraf çekiyorlardı.

Medya sizin sinirlerinizi bozdu herhalde,liyakat değil de sadakat bizim tarikat olunca heryer bu hale geldi. Ahmet Yavuz,Ahmet Kasım Han,Turan Oğuz,Cem Gürdeniz, Gültekin Yıldız filan okuyun,nacizane,terapi olur. Saygılar Bir Atlı

Anonim dedi ki...

Hocam selim Atalay siz misiniz merakımdan soruyorum

seyhanhan dedi ki...

şu özge kılıç yorumuna çok güldüm ya .. eskiden savunma sanayii ve ürün çeşitliliği daha genişmiş, iha yı günümüzde herkes yapıyormuş :))))

bunun gibiler varken iyilerin farkına her zaman varılır toplumda :))

arda bey .. harikasınız .. kaleminize, yüreginize sağlık ...

Adsız dedi ki...

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-abd-heyeti-acikladi-ypg-cekilecek-41352851

Dediğim gibi, herşey güvenli bölgeyle sınırlı kalalım diye,kuru gürültü...YPG ye 120 saat süre verecekmişiz.Tey Allahım.

Maksat nedir niyet nedir?

Düşmanı imha etmek maksadıyla taarruzla A bölgesi ele geçirmek,

Düşmanın geri çekilmesine imkan vermeden imha etmek maksadıyla taarruzla A bölgesini ele geçirmek,

Anlaşılan maksat teröristleri ''aynı zamanda imha etmek/ederek'' değil,sadece tampon bölge oluşturmak,

Onların maksadı da YPG/PKK darmadağın olmadan Haseke-Deyvizor bölgesine çekilmek için zaman kazanmak, aynı zamanda Işidi yeniden organize etmek, müteakip dönemde de YPG ile IŞİD ile bol bol heryerden saldırı düzenlemek, 400 km. bekle artık nerden gelirler diye

Yanlış yapıyorlar,durmadan devam edilmeli,temasa geçilmeli/kaybedilmemeli,çekilmelerine fırsat verilmemeli,YPG IŞİD ne varsa süpürülmeli,takip harekatı yapma hakkım var takip ettim dersin,bu şekilde durmadan devam etsek komple Fırat doğusu bizim zaten ne var ki karşında, ondan sonra istediğin gibi istediğinle pazarlık yap.Bazı bölgelerden çekil,bazı bölgeleri müşterek kontrol et,istersen bazı bölgeleri özel şartlarda YPG ye geri ver,burayı X yıl ben işletecem tazminat olarak de, de Allah de. Yeter ki durmayın, enteresan bir şekilde boşluklarına geldi zaman kazanmaya çalışıyorlar.Deyvizora zor ama, Hasekeye, Süleyman Şah Türbesine Raqqa batısına elimizi kolumuzu sallayarak gireriz şu an. Kobani de Menbiç de ele geçirilmeli veya YPG burayı boşaltmalı, burası onlarda olduğu sürece koridor mevzu bitmez.Bunu şu an kabul ettiğimiz an Karabağ gibi kalır arada ilelebet.

Durduğumuz an kaybederiz.YPG yi yok etmeden belini kırmadan o kadar büyük alanı savunmak kontrol sağlamak, sürekli saldırılara maruz kalmak çok daha zor. Trump tweet atsın Türkiyeden özür dilesin desek de nafile, anında diler dengesiz, sonunda Pentagon alacak telefonu elinden.

Adsız dedi ki...

Maalesef:)

Adsız dedi ki...

Son olarak şunu tarihe not düşeyim, tarihi bir fırsatı elimizden kaçırmak üzereyiz, ileride bu anı hayıflanarak anabiliriz. Tıpkı 99 da tam Kandile girip tarumar etmek üzereyken Apoyu teslim etmeleri gibi.O gün Apoyu teslim ederek zaman kazandılar, ateşkes ilan ettiler, komple geri çekildik, hatta birçok iç güvenlik birliği batıya döndü,öyle ki 99 sonrası icra edilen A/T maksatlı birçok operasyona artık mühimmat dağıtılmadan (toplu tutularak) çıkılıyordu.2003-2004 gibi PKK kaldığı yerden tekrar başladı, hiçbir şeyin bitmediğini gördük.

Bugün de YPG yi yok etmemekle/belini kırmamakla, çekilmelerine fırsat vermekle aynı şeyi yapıyoruz.

1.Bugün Suriye niye bu durumda?

Sadece K.Irakla sınırlı bir Kürdistan kurulamıyor, coğrafya emellere hizmet etmeye yetmiyor.O yüzden Barzaninin erken bağımsızlık ilanına çok kızdılar, tanımadılar.

2.Bunun için gerekli olan asgari yeter coğrafya Suriye kuzeyi nasıl elde edilecek?

Gerekçe yaratılmalı, demografik yapı değiştirilmeli. Eski El Kaide artıkları ve Irak hapishanelerindeki Saddamın eski askerleri taşeronlaştırılarak CIA marifetiyle IŞİD kurulacak, kanlı ve provakatif eylemlerle halk etki altına alınacak, Suriye kuzeyinde sürgün ve göç tetiklenecek, demografik yapı değiştirilecek, ardından tam da bu olaylar ABD nin PKK yı bölgeye göndererek müdahalesine gerekçe olacak, boşalan yerlere Kürtler yoğunlaştırılacak, petrol boru hattı sahası gibi ince uzun Akdenize ulaşan Irakı Akdenize bağlayan uydu devletinin temelleri atılacak. Bunu kuran el İsraili kuran el, aynı. İsrailin kuruluşu öncesi terörist eylemlerle halkın göçe zorlanması, demografik yapının değiştirilmesi v.s. aynı el.

3.Şu an burada en önemli olan şey ne?

Üzerinde bu kadar emek verilen,gerekçe hazırlanan,silah teçhizat yığılarak bu uydu devleti kurmak için yaratılan YPG/PKK ordusu. Şu an elde ettikleri tek şey bu ve şekillendirilmeye hazır boş coğrafya. Başka elde ettikleri bir şey yok şu an.

İşte bu YPG güçlerini bugün tamamen yok etme fırsatı elimize geçti. Bütün oyunu, kazanımlarını bozan bu fırsat elimizden kaçmak üzere. Bu yüzden IŞİD lileri hapishaneden salıyorlar. Bugün yüklenirsek hem YPG yi bitiririz, hem IŞİD in tekrar sahaya sürülmesini engelleriz. Durduğumuz an, kaybedilen zamanda, hem IŞİD, hem YPG, belki YPG den ayrılmış(?) kontrol edemiyoruz bizden değiller dedikleri bir örgütle uzun yıllar savaşmak zorunda kalırız hala Irak kuzeyi ile uğraştığımız gibi.İç siyasetle zerre alakası yoktur yazdıklarımın. Kritik eşiği aşarsak,ABD kazanımı YPG yi yok edersek,zaten ABD ile sorun kalmayacak yeni resme göre. Her halükarda ABD nin bölgedeki müttefiği tek başına biz olarak kalacağız, YPG yi kaybettikten sonra bizi de kaybetmelerinin bir anlamı olmayacak, her denkleminde bölgeyle ilgili bize ihtiyaçları olacak, en çok buzu kaybetmekten korkuyorlar yoksa bu kadar ürkek,bu kadar dengesiz hareket sergilemezler, ABD güç odakları karar organları uyum içinde değiller,RTE faktörü kendi içlerinde birbirlerine girmelerine neden oluyor, darbe yapabilselerdi yurtta sulh cihanda sulh diyen tam uyumlu bir TC olacaktı, oyunları o gün bozuldu.(D.Akdeniz denkleme girmek üzere)

Bazen kazanılan an, o andır. O an bugün. Kaçıyor fırsat, bu da kaybettirir. Daha çok terörizm, daha çok şehit, daha çok masraf, uzun vadede güneydoğunun elden girmesi. Saygılar Bir Atlı

Adsız dedi ki...

ABD Rusyayla anlaştı, YPG yi el birliğiyle kurtardılar. ABD/İng/İsrail himayesindeki Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin yanında, Rus/İsrail himayesindeki Kuzeydoğu Suriye Bölgesel yönetimi hayırlı olsun.İsrail gizli özne.

120 saatte ekonomik yaptırımlar kalktı,mucizevi şekilde kaçan İŞİD liler yakalandı,hapisaneler kontrol altına alındı,ABD Deyvizora fit,YPG Hasekeye,Rusya Lazkiyeye, Esat nerdeyse herşeye.Herkes pek sevindi, de, Allahaşkına biz bu Suriye sürecinde ne yapmış olduk?

Artık yapılması gereken komple Suriyeden çekilmek,Esatla YPG İŞİD i başbaşa bırakıp,Esatı desteklemek. Suriyelileri kampa mampa değil herkesi kendi memleketine postalamak.Varlığımız bu saatten sonra Esatla YPG yi birbirine yakınlaştırmaktan başka bir işe yaramaz.Yokluğumuz daha faydalı olur.

Tarihi bir fırsatı kaçırdık.Kısa vadede ekonomik yaptırımları,Halkbank kozunu göze alamadık.Yiğide hak kaabilinde tek başarabildiğimiz şey ABD garantörlüğünde bir azgın Kuzey Suriye Kürt Özerk Yönetimi yerine, Rusya garantörlüğünde boynuzları kırılmış Barzani gibi Türkiyesiz şimdilik yapamayacak bir Kuzeydoğu Suriye Özerk yapısına yol açtık,belki oyun bozmayı öğrendik, belki kabuğumuzdan çıkacak cesarete kavuştuk.Azgın da olsa, boynuzsuz da kalsa yapılar uzun vadede hepsi aynı kapıya.

Güney Irak kaynıyor, D.Akdeniz kaynıyor KKTC yi de herhalde ter basıyor,İranla Suudlar kızışıyor.Daha çok müslüman ölecek,yaşasın kötülük.

Körfez Savaşı hariç sonrasında, son 20 yılda,kaç Alman,Fransız,İngiliz,İtalyan, Yunan,İspanyol askeri vatandaşı,terörden savaştan dolayı ölmüştür acaba,hepsinin toplamı bin kişi var mıdır?

Cemal KALINTAŞ dedi ki...

Sn Özge KILIÇ https://www.facebook.com/SilahveSavasTeknolojileri/photos/a.602261023143400/602261259810043/?type=1&theater Linkdeki ropörtaj size ait oldugunu bilmiyorum ancak eger size ait ise biraz kendiniz ile çelişiyorsunuz.