16/10/2019

Barış Pınarı Harekâtı - 13-15.10.2019

Kaynak: @AbdNav2K2
14 Ekim günü, Münbiç'in kuzeybatısındaki Yalışlı köyü temizlendi.

Aynı gün Suriye rejim güçlerinin Ayn İsa çevresinde mevzilenmeye başladığına dair haberler geldi.

Suriye Milli Ordusu (SMO), Münbiç'e doğru harekâta başladıklarını açıkladı. Öte yandan SMO, Rasulayn ve Tel Abyad kentlerinin çevresinde hakimiyeti altındaki bölgeleri genişletti.



PYD ile rejim arasında bir çeşit anlaşmaya varıldığı; PYD'nin rejimin tüm şartlarını kabul ederek Münbiç, Aynül Arab ve Ayn İsa'yı rejim güçlerine terk ettiği iddia edildi. Nitekim akşam saatlerinde rejim birlikleri Tabka, Ayn İsa'nın güneyi ve Tel Amr'a mevzilenmeye başladı.

15 Ekim günü, ABD askerleri Münbiç'teki üsleri boşlatmaya başladı. Bu sırada Türk topçusu kentin kuzeybatısındaki terör mevzilerini ateş altına aldı. SMO ile YPG arasında kentin kuzey kesimlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Aynı gün rejim birlikleri Münbiç'e girmeye başladı.

15 Ekim öğleden sonra Rus Savunma Bakanlığı, rejim güçlerinin Münbiç'in denetimini tamamen aldığını, şehrin kuzeybatısında devriyelere başladıklarını duyurdu.

15 Ekim günü Münbiç bölgesinden açılan ateş sonucu Piyade Üsteğmen Çelebi Bozbıyık ve Piyade Uzman Çavuş Mesut Çelik şehit oldular.

16 Ekim günü ise rejim güçleri Aynül Arab'a girdi.

Türkiye'ye ambargo uygulayan ülkelere İtalya, Kanada, Çekya ve İngiltere de katıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, harekâttan dolayı Türkiye'deki bazı kurum ve şahıslara yönelik yaptırımı içeren başkanlık kararnamesini imzaladı. ABD Hazine Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı 16 Ekim günü yaptığı açıklamada etkisiz hale getirilen terörist sayısını 653 olarak açıkladı.


Değerlendirmeler

16 Ekim itibariyle bileşik kaplar prensibini andırır şekilde harekâtın sahadaki momentumu bir miktar azalmış; saha dışındaki momentumu da bir o kadar artmış görünüyor.

Türkiye'nin üzerindeki uluslar arası baskı iyice artmış bulunuyor. Bu baskı, AB ülkelerinin yaptırımı, özellikle ABD kamuoyundaki bir kısmı akıl, mantık sınırlarını zorlayan ve hakarete varan açıklamalar şeklinde devam ediyor.

Rejim güçlerinin Münbiç ile Aynül Arab'a girmesi ile birlikte ortaya garip bir manzara çıkmış durumda:

i. Rejim ile PYD/PKK arasında bir iletişim ve işbirliği ortamı oluştu.

ii. ABD ile Rusya arasında Aynül Arab ve Münbiç özelinde ve Suriye'nin kuzeyi genelinde bir eşgüdüm oluştu.

Suriye'nin kuzeyine yönelik PYD/PKK varlığı ve emelleri neredeyse tamamen yıkılmış görünüyor.

Buna karşın Türkiye, zaten sallantıda olan kamu diplomasisi ve iletişim alanında çok ağır hasar aldı.

Bundan sonrası, askeri - teknikten ziyade politik - diplomatik seviyede takip edilmesi gerekecen bir süreç gibi görünüyor.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Harekattan önce ,psikolojik ve diplomatik hazırlığın sanki çok eksik bırakıldığını hissediyorum , PYD nin internet ortamında yaptığı işlere ve propogandaya akıl-sır ermiyor. sıçan diye aşağıladığımız adamlar inanılmaz dezenformasyon yapıyorlar, bu konuda da destek aldıkları çok aşikar bence