13/10/2019

Barış Pınarı Harekâtı - 11-12.10.2019

11 Ekim gece saatlerinde Suruç'un güneybatısından Türk mevzilerine açılan ateşe verilen karşılığın, ABD özel kuvvetlerinin bulunduğu bir üssün yakınına düşmesi nedeniyle tansiyon kısa süreliğine yükseldi. Konu ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı aşağıdaki açıklamayı yaptı:

ABD GÖZLEM NOKTASINA ATIŞ YAPILDIĞI İDDİALARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir. Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir.

Açıklamanın sonunda, ABD'nin irtibat kurması sonucu ateşin kesildiği belirtiliyor. Bu, yaşanan gerilime rağmen Türkiye ile ABD arasında, en azından askeri seviyede hızlı ve etkili bir iletişim ve eşgüdüm mekanizmasının hala devrede olduğunu gösteriyor.

12 Ekim günü, Barış Pınarı Harekâtı'nda çok önemli iki gelişmeye sahne oldu: Rasulayn kasabası PYD'den temizlendi ve Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurları, Türkiye - Suriye sınırından yaklaşık 30km derinlikte ve sınıra paralel giden, stratejik önemi haiz M4 karayoluna ulaştı.

M4, Suriye'nin kuzeydoğu ucundaki Irak sınırında bulunan Fişhabur sınır kapısından başlayın, tüm Kuzey Suriye boyunca sınıra paralel olarak uzanan ve Münbiç - Kamışlı bağlantısını sağlayan bir karayolu. Bu bakımdan PYD/YPG için ikmal ve nakliye açısından yaşamsal önemde.

Günün en önemli gelişmesi, Rasulayn'ın ele geçirilmesi oldu.



Öte yandan 12 Ekim akşamüstü, Tel Abyad'ın dış kesimlerinin de TSK/SMO tarafından temizlendiğine dair bilgiler ulaşmaya başladı. Kentin doğusundaki Sayda ve batısındaki Doraliye köyleri ele geçirildi.

Akşam saatlerinde Tel Abyad'a yönelik harekât başladı. Öte yandan topçu ve hava bombardımanı Hamam Türkmen gibi ön safların gerisindeki hedeflere de kaydırılmaya başladı. TSK'nın etkili ve yoğun bir şekilde tüm şerit boyunca ateş baskısı oluşturduğu görülüyor.

Milli Savunma Bakanlığı, etkisiz hale getirilen PKK/PYD'li terörist sayısının 459'a ulaştığını duyurdu.

Bu arada gün içinde önce Almanya sonra da Fransa Türkiye'ye silah ambargosu uygulama kararı aldı.

Kaynak: Suriye Gündemi

Hiç yorum yok: