10/10/2019

Barış Pınarı Harekâtı - 9-10.10.2019

Türkiye'nin uzun süredir hazırlıklarına devam ettiği, Fırat Nehri'nin Suriye'de kalan kesiminin doğusuna yönelik askeri harekât, 9 Ekim günü 16:00 itibariyle başladı.

Barış Pınarı kod adlı harekât, Türkiye - Suriye sınırının, Fırat'ın doğusunda kalan kesimi boyunca uzanan bir koridoru terör örgütü PYD'den ve onun silahlı kolu YPG'den temizleme; bu koridorda bir güvenli bölge tesis etme ve bu vesileyle Suriyelilerin yurtlarına dönmelerini sağlama hedeflerini içeriyor.

Harekâtın başlangıcından kısa süre önce ABD Başkanı Donal Trump'ın, ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekileceğini açıklaması; ABD'de deyim yerindeyse kıyametleri kopardı. Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen senatörlerinden Lindsey Graham'ın özellikle son derece üst perdeden tepki göstermesi dikkati çekti. Trump ise öte yandan Türkiye'yi, harekâtta ne olduğunu tam açıklamadığı bir çerçevenin dışına çıkması halinde Türk ekonomisini yok etmekle tehdit etti.



Harekâtın başlangıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu.



Kısa süre sonra da Milli Savunma Bakanlığından aşağıdaki açıklama yapıldı:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile hazırlanan “Barış Pınarı Harekât Planı” Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 16.00’dan itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015), 2254 (2015) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan “Meşru Müdafaa Hakkı” çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda olduğu gibi, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

ABD'ye ilaveten çok sayıda Batı ülkesi de harekât nedeniyle Türkiye'yi sert şekilde kınadı. Norveç ve Finlandiya savunma ürünlerini kapsayan ambargolar uygulamaya başladılar. ABD'de de Graham ve Demokrat Partili Chris van Hollen tarafından Türkiye'ye yönelik bir yaptırım paketi üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Senatörler, sosyal medya hesapları üzerinden yaptırım paketinin ana hatlarını açıkladılar. Paket, Cumhurbaşkanı ve çok sayıda bakana yönelik yaptırımlar, Türkiye'ye savunma ve enerji sektörlerinde geniş kapsamlı ambargo, S-400 alımından dolayı CAATSA yasasının işletilmesi ve ilgili yaptırımların uygulanması gibi maddeleri içeriyor.


Gece boyunca devam eden hava ve kara bombardımanında 200'e yakın hedefin vurulduğu bildirildi. Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedeflerinin vurulduğu kaydediliyor.

Bombalanan hedeflerin Ayn İsa, Tel Abyad ve Resülayn civarında yoğunlaştığı görülüyor.


9 Ekim gece 22:00 sularında başlayan kara harekâtı ile Türk askeri sınırı geçti.

Ayrıca bkz: Türkiye Fırat’ın Doğusunda: Askeri-Stratejik Değerlendirme


Kaynak: Suriye Gündemi




Hiç yorum yok: