Nisan 2008'de Abhazya üzerinde düşürülen Gürcü Hermes 450 İHA'sı |
Wikileaks sitesi birkaç gün önce, özel istihbarat şirketi STRATFOR'un iç yazışma e-postalarını yayınlamaya başladı. Toplam 5 milyon e-postanın henüz çok küçüç bir kısmı yayınlanmış olmasına rağmen kopan fırtına, doğal olarak hayli büyük.
Yazışmaların içinde, Türkiye'yi de ilgilendiren çok ilginç bir skandalla ilgili bilgiler de bulunuyor.
Yazışmaların içinde, Türkiye'yi de ilgilendiren çok ilginç bir skandalla ilgili bilgiler de bulunuyor.
26.02.2009 tarihinde, STRATFOR uzmanı Reva Bhalla tarafından kaleme alınan e-postada aktarıldığına göre, 2008 Savaşı'ndan hemen önce Gürcü yetkililer, Jane's için de çalışan Meksikalı bir askeri analist ile temasa geçiyorlar. Ellerindeki İsrail yapımı İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) yerine çok acil Meksika yapımı bir İHA ile 10,000 adet mühimmat ve iki adet Bell yapımı helikopter ihtiyaçları olduğunu belirtiyorlar. Meksikalı kaynağın bildirdiğine göre savaşın kapıda olduğun farkeden Gürcü hükümeti, hazırlık yapmak adına parası karşılığında silah satmaya hazır herkesle temasa geçmekteymiş.
Özel savunma şirketleri ile yakın teması bulunan Meksikalı, Gürcülerin alelacele alternatif bir kaynaktan İHA arayışının nedenini de aktarmış. Çok gürültü çıkarabilecek bir skandalı ifşa ederek.
Buna göre İsrail Rusya'ya, Moskova'nın İran'a sattığı Tor M1 hava savunma füze sisteminin "kodlarını" vermesi karşılığında, Gürcistan'a sattığı İHA'ların datalink kodlarını teslim etmiş. Bunu farkeden Gürcüler de, datalink kaybı gibi durumlarda otomatik olarak üsse geri dönebilme özelliğine sahip, Meksika hükümeti destekli Idra firması üretimi İHA'lardan satın almak için girişimlerde bulunmuş. Satış, muhtemel politik yan etkileri nedeniyle gerçekleşmemiş.
Dahası Gürcüler ellerindeki İsrail yapımı İHA'ları Azerbaycan'a satmaya çalışmış ancak bu satışın gerçekleşip gerçekleşmediği net değil.
Gürcistan İsrailli Elbit firmasından Skylark mini ve Hermes 450 taktik İHA sistemlerini satın almıştı. Hermes 450'lerden biri Nisan 2008'de Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir MiG-29 tarafından Abhazya üzerinde düşürülmüştü.
Ayrıca bir süre önce İsrailli Elbit firması, Gürcü hükümeti aleyhine açtığı davayı kazanmıştı. T-72 modernizasyonu ve İHA'larla ilgili olarak 2007'de imzalanan sözleşmeyle ilgili anlaşmazlık sürecinde Elbit'in Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'nde 2011 Nisan'ında açtığı USD 100milyonluk tazminat davasında, tarafların anlaşmaya varmış, Gürcistan USD35 milyon ödemeyi kabul etmişti.
Öte yandan Meksikalı kaynağın aktardığı ilginç bilgiler bununla da sınırlı değil. Wikileaks'te ifşa edilen yazışmanın bir bölümü de Türkiye ile ilgili.
E-posta'da yazdığına göre İsrail, İran'ın teslim alması muhtemel S-300 hava savunma sistemlerine yönelik de hazırlık yapıyor. Bu kapsamda Türkiye ile işbirliği gerçekleştirmiş. Esasen Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından satın alınan ancak Türkiye'nin vurma tehdidi nedeniyle Girit'te konuşlandırılan S-300 sistemini "satıştan itibaren kıran" Türkiye, elde ettiği istihbaratı İsrail ile paylaşmış.
İHA gibi kritik C4ISR sistemlerinde milli hakimiyetin önemini vurgulayan ibretlik bir skandal... Daha çok ses getireceğe benziyor.
7 yorum:
Kendin üretmedikten sonra 'benim silahim' diyemezssin
Sayın Mevlütoğlu;
"Türkiye'nin vurma tehdidi nedeniyle Girit'te konuşlandırılan S-300 sistemini "satıştan itibaren kıran" Türkiye, elde ettiği istihbaratı İsrail ile paylaşmış." cümlesi ile Wikileaks'te belirtilen ifade de kafama takılan bir şey var. Sizce, bilgilerinize dayanarak cevap verirseniz sevinirim. Türkiye S-300'lerin hangi bilgilerini kırmış olabilir.
Sn Akıncı Beyi,
Eğer söz konusu yazışmada geçen bilgi doğru ise, muhtemelen S-300 sisteminin arama ve hedef takip radarlarının çalışma frekansları ve teknik bilgileri, zaafları öğrenilmiş olabilir.
Winston Churchill zamanında “İngiltere’nin dostu yoktur. İngiltere’nin çıkarları vardır.” demiştir. Kimse kimsenin dostu değil; çıkarlar neyi gerektiriyorsa o!
Bilgi güvenliğinin önemini gösteren son bir gelişme daha...
F-16 OFP de yediğimiz kazığı F-35 te de yemek üzereyiz. 2008 Güneş harekatında da helilerin GPS leri çalışmamıştı. Bilgiyi üretmeyince güvenliği hiç üretilemiyor. 20 milyar dolara Türkiye de kendine ait uçak yapar. Ama envantere 100 değil 300-400 almalıki teknolojik derinlik ve ölçek ekonomisi oluşsun üretim için diğer ülkelere satış imkanı olsun. Yoksa bölgesel gücün uçaklarına 1991 de IRAK ın başına gelenler gelmesin.Aynı gürcülere olduğu gibi ayrıca 1982 Falkland savaşında Arjantinlilerin yediği Exocet kazığı gibi ...
KAtılıyoeum biz bu kazığı hep yiyoruz ama, bu f35ler cok hantal ve düşük çözünürlük diye bize yutturulan bu ucak yarın bu özelliğini kaybedince elimizde odun yığınından başka bir sey kalmayacak amiyena ifadeyle.
Neden sürekli natoya gebe oluyoruz, aklım almıyor, su ülkede ki nato üslerinin bize bir faydasımı var, bu zamana kadadr ne zaman yanımızda oldular , rusya ile savasa girseydik yine olmayacaklardı asla da olmazlar kendimizi kandırmayalım.
Yorum Gönder