22/12/2011

Ve Beklenen Son: TARP Projesi (Tek Taraflı) İptal Edildi

Türkiye ile İsrail arasında önce gerilen ve Mavi Marmara baskını ardından kopma noktasına gelen ilişkilerin savunma projelerine muhteme etkilerine daha önce değinmiştim. Krizin en muhtemel kurbanı, Türk Havadan Keşif Programı (Turkish Aerial Reconnaissance Program; TARP) idi.

Türk Hava Kuvvetleri için son derece stratejik önemi haiz TARP projesi, uzun menzil ve yüksek irtifadan, her hava şartında gerçek zamanlı keşif ve istihbarat görevi gerçekleştirilmesini sağlayan, veri linki sayesinde edinilen istihbaratın kıymetlendirilmek üzere yer merkezine aktarılabildiği gelişmiş sistemlerin tedariğini kapsıyordu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İsrail ile askıya alınan askeri ilişkilerin TARP projesine bir etkisinin olmadığını bir süre önce beyan etmişti. (bkz: Türkiye - İsrail Krizi TARP'ı Teğet mi Geçti?)

Ne var ki işin aslının öyle olmadığı bugün ortaya çıktı.

İsrail merkezli Globes sitesinin haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığı, Israel Aerospace Industries (IAI) ve Elbit firmalarına, Türk Hava Kuvvetleri için sipariş verilen keşif ve istihbarat podu projesi sözleşmesini iptal etme emrini vermiş.

Habere göre firma yetkilileri, İsrail Savunma Bakanlığı'ndan, sözleşme iptali durumunda doğacak zararlarının tazminini talep etmişler. Globes sitesinin adını açıklamadığı kaynaklarına göre Savunma Bakanlığı, "diplomatik nedenlerden" dolayı proje iptal kararı vermiş ve firmaların Türkiye'ye ihracat izinlerini yenilemeyeceğini bildirmiş. Sitenin aktardığına göre halihazırda iki firma ve bakanlık yetkilileri, zararlarının tazmini konusunda görüşmelere devam etmekteler. Projede Elbit firmasının payı USD 87 milyon, IAI firmasının payı ise USD 54 milyon idi.

Ne denebilir ki... Geçmiş olsun...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

israil mavimarmara olayından sonra bu işi bitirse bile tam randuman alınacağını sanmıyordum zaten.BÜYÜK ülkelerin oyunu"düşman yarat, her iki tarafa silah sat sonra para kazanmaları için illegal yollara sevk et ve haracını al" malesef türkiye kendi içi dinamiklerini kullanamıyor. aselsan gibi firmaları thy gibi %51 devletin gerisini halka açıp her alanda kendimize yetecek güce sahibiz.

Adsız dedi ki...

ya bazen o kadar kesın yorumlar goruyorumki herkes nasıl da herseyi biliyor tamam kendimize guvenelimde, nedensiz kibilere kapılmakta teklikeli.

bırakım bunları uzmamlari soylesin malum İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır.

ustekı yorumu yazan arkdasın hicbir sey okudugunuda sanmıyorum.

(camuka)

Adsız dedi ki...

Diplomatik nedene aciklik getirmek gerekiyor sanirim .ABD Fox News 'e gore neden , Turkiyenin elde edecegi teknolojiyi ,Israilin dusmanlarina ! Verebilecek olmasi. Bu arada yunanistan ve rum kesimi ile giristigi muttefikligin , bu ulkelerin ekonomik sorunlari nedeni ile ise yaramamasinin kizginligi buna karsi ulkremizin ornegin Misir ile dogu akdenizdeki tatbikati sirasinda bu aciklamanin yapilmasi.

loresun dedi ki...

Arda bey;
Hatırladığım kadarıyla Almanya tarafından hibe yoluyla bazı F-4 uçakları için keşif ve istihbarat sistemleri verildi. http://www.savunmasanayi.net/alman-parlamentosu%e2%80%99nda-turkiye-soru-onergesi/alman-parlamentosu%e2%80%99nda-turkiye-soru-onergesi/ Bu sistemler bu açığı kapatamaz mı? Lütfen bilgi eksikliğimi mazur görünüz. Cevaplarsanız sevinirim.

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Sn loresun,

http://www.siyahgribeyaz.com/2010/07/turkiyenin-havadaki-gozleri.html adresindeki yorumcunun da kaydettiği üzere, Almanya'dan gelen Linescanner podlarının menzil ve irtifa kısıtı var. Öte yandan bu sistemler tam performansı iyi hava koşullarında verebiliyorlar.

TARP projesi, çok uzun menzil ve yüksek irtifadan görüntü alabilecek Elektrooptik ve SAR radar podları ile gerçek zamanlı veri aktarım sistemlerini içeriyordu; yani uçak, aldığı görüntüyü gerçek zamanlı olarak yerdeki merkeze aktarabiliyor. Bu da toplanan istihbaratın analizi için uçağın görevden dönüşünün beklenmesine gerek bırakmıyor.

Linescanner, HvKK'nın ISR ihtiyacı için bir nevi ara çözüm idi. Görünen o ki artık ara değil ana çözüm haline geldi.

Sevgiler,

loresun dedi ki...

İnşallah bu durumu lehimize çevirir ASELSAN marifetiyle kendimiz üretiriz. Cevapladığınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Kardeş ASELSAN'ı nekadar yakından tanıyorsunuz bilmiyorum, ancak gözünüzde büyütüyorsunuz. Kardeş şu anda ASELSAN kritik teknolojilerin hiçbirini şu anda üretemiyor hele hele elektro otptik sahada detektör ve söz konusu keşif sistemlerinin kamera sistemleri gibi. Senelerce insanları kandırdılar milli diye insanımızı kandırdılar, lisans altında ürettikleri ürünleri TSK'ya milli diye sattılar ve satmaya devam ediyorlar da. Yazıklar olsun demekten başka diyecek birşey bulamıyorum.Ha şimdi şu projeye (İsrailden alınan keşif podları) gelecek olursak hazır alım projesinde ASELSAN'ın işi ne onu anlamış değilim, hadi teknolojik birşeyler kazanır diyelim buradada adam ne verirse onu alırsınız istediğinizi değil. Projenin imzası ile gelinen tarihe bakacak olursak halen sistemlerin alınamayışıda ASELSAN'ın ve SSM'nin nekadar başarılı bir proje yürüttükleride ortada. Yazıkki olan TSK'ya olacak yani mahkemelerin sonuçlarını beklerken ihtiyacı karşılanmamış olacak. ASELSAN yapar nasılsa üreti diyorsunuz ya kardeşim, şu anda bile ASELSAN ürettiği elektro optik sistemlerin dedektörlerini (uzun yıllar İsrailden temin etti, şimdi başka ülkelerden alınıyor) ve diğer kritik teknolojileri dışarıdan alıyor ya bu ülkelerde vermezseler, işte ASELSAN'ın foyası o zaman çıkacak ortaya, birde bunlar yetmiyormuş gibi ASELSAN başta olmak üzere diğer vakıf firmaları ile bir arada özel şirketleri baltalıyorlar, onlara iş bırakmamaya çalışıyorlar...keşke bunlar gerçek olmasaydı ama gerçek işte...

loresun dedi ki...

Konunun uzmanı değilim. Bir üstadın tabiriyle ancak meraklı olabilirim. ASELSAN' ı bazı konularda itham etmişsiniz ancak şunu da görmek gerekir ki insanoğlu da önce emekler sonra ayağa kalkar ve nihayetinde yürümeyi ve koşmayı öğrenir. ASELSAN' dan hadi senin binaları kurduk bu da mühendislerin bana son teknolojiyi üret beklentisinde olmak biraz acımasızlıktır. Herşeyin bir sırası var uygun teknolojiyi üretir son teknolojiyi üretmek için öğrenmesi gerkenleri de dış alım, ortak üretim yoluyla öğrenir. Bunlar zaman isteyen işlerdir. Ben desteklemezsem siz önayak olmasanız milli ilerleme ve muasır medeniyet seviyesi nasıl yakalanır? Keza atı alan da üsküdarı geçmiştir. Eleştirilerinizi kanıtlar üzerinden yürütmeniz sizi daha değerli kılar. Yoksa yanlış anlamalar ortaya çıkar. SAygılar...

emin dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
emin dedi ki...

Girift İsrail Türkiye İlişkileri,

Successful US-Israel radar test launches US missile shield's operational phase


Israel's new Super Green Pine radar
A successful joint exercise carried out Friday, Feb. 10, demonstrated the interoperability of the US Aegis and Israel's Arrow 2 Block 4 ballistic missile defense systems and, most importantly, of their two radars, the US AN/TPY-2 X-band and Israel's EL/M-2080 Super Green Pine, DEBKAfile's military sources report.
It was a key milestone in the development of the US missile shield's Middle East capabilities ahead of a potential war with Iran and the fourth significant preparatory step taken in the last ten days.
On the East Coast of the United States, the large-scale Bold Alligator 2012 exercise is drilling amphibian landings on a fictitious Iranian shore; in the Middle East, an American airlift this week ferried reinforcements to the Persian Gulf over Sinai; the Iranian army is in the middle of a major war game "under war conditions" opposite the Strait of Hormuz; and Israel is putting the finishing touches to its new Depth Command set up for operations behind enemy lines.
The joint US-Israel radar exercise Friday was a target-only tracking test over the Mediterranean. An attack on Israel was simulated by a Rafael Blue Sparrow 2 target missile launched from an F-15 fighter jet coming in from the east – the presumed direction of Iranian and Syrian missile strikes. The incoming missile was detected and tracked by two US AN/TPY-2 X-band stations and Israel's Super Green Pine radar.
One of the American stations is located on Mount Keren opposite the Egyptian border in southern Israel; the other at a Turkish air base in the southeastern town of Kurecik.
US and Israeli officials said the joint test was successful but offered no further information about the order in which the three stations sighted the attacking "missile" or how they shared the data.
The successful collaboration of these systems has elevated the US missile shield to its operational phase.
DEBKAfile's military and Washington sources report that the test went ahead after Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu arrived in Washington Thursday, Feb. 9 to discuss urgent international action for Syria and at the same time notified US officials that his government had withdrawn its objections to the Israel-based US x-band radar station taking part in a joint exercise against a potential Iranian or Syrian missile attack.
This notification was awaited before the test went ahead. It gave the Turkish foreign minister a handle for promoting his mission to gain Obama administration assent to his government's initiative on Syria.
Turkish Prime Minister Tayyip Erdogan is pushing for joint Turkish-Arab military intervention to be launched against Bashar Assad's brutal crackdown under cover of a humanitarian operation. He offered to meet the Americans halfway on the radar station issue to win support for this anti-Assad intervention.
Monday, Jan. 30, DEBKAfile disclosed that a high-ranking US official had arrived in Israel to refute the Turkish claims that the US X-band radar station at Kurecik was Turkish-operated, not aimed against Iranian missiles and committed to withholding data from Israel.
Before he left Israel, the US official put the record straight by stating: "The radar is exclusively operated by US personnel, exactly as it is here. We will control the data and fuse it with data from other radars in the region to generate the most comprehensive and effective missile defense picture."
This assurance was effectively demonstrated by the joint US-Israel detection and tracking test carried out Friday.

DEBKAfile Exclusive Report February 10, 2012

Ne kadar Acı değilmi?? israil ülkemizdeki radarları kendi güvenliği için amerika ile test ediyor !!!ve biz bunu israil'deki bir siteden öğreniyoruz.

Adsız dedi ki...

DB 110, Condor 2 kıyaslamsı yapabilirmisiniz acaba