16/08/2011

BAE Systems'in Hindistan'a Tip 26 Teklifi

Hindistan'ın Business Standard gazetesinin 11 Ağustos tarihli haberine göre İngiltere, Hindistan'a önceden Tip 26 olarak bilinen Global Combat Ship (GSC) projesine katılım için teklifte bulunmuş.

Gazete, eğer gerçekleşirse, bu işbirliğinin ancak Hindistan'da savunma alanına yeni giren özel sektör tersaneleri üzerinden mümkün olduğu yorumunu yapmış. Bu durumda Larsen & Toubro, Pipavav ve ABG Shipyard muhtemel adaylar olarak öne çıkıyor.



Business Standard'a konuşan BAE Systems yetkilisi Andrew Gallagher, Hint Deniz Kuvvetleri'nden belli bir ilginin söz konusu olduğunu ve hükümetlerarası görüşmelerin devam ettiğini, ancak henüz bir mutabakatın söz konusu olmadığı bilgini vermiş. Gazetenin konuştuğu Hint Savunma Bakanlığı yetkilileri, teklifin cazip olduğunu, özel sektörün savaş gemisi inşası konusunda tecrübe kazanmasına vesile olacağı için avantajlı olduğu yorumunu yapmışlar.

Haberin ayrıntılarını aktardığı teklif, genel hatları ile BAE Systems'in IDEF 2011 sırasında Türkiye'ye önerdiği modelle aynı görünüyor: Müşterek bir tekne tasarımı ve büyük oranda (80% oranı verilmiş) ortak alt sistemler. Haberde aktarıldığı kadarıyla Hindistan, özel sektörün savaş gemisi inşa tecrübesi kazanması, deniz kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu modernizasyonun sağlam bir ortak ile birlikte yürütülecek proje ile karşılanması gibi artılarından dolayı teklife sıcak (ya da şimdilik en azından "ılımlı") yaklaşmakta.

Business Standard'ın verdiği bilgilere ışığında, Hindistan'ın bu gibi bir işbirliğine neden ihtiyaç duyduğu daha net anlaşılabiliyor: Hindistan Savunma Bakanı A K Antony'nin kısa süre önce verdiği bilgiye göre Hindistan'ın donanma modernizasyon projelerinde işler pek planlandığı gibi gitmiyor: Proje 15A Kolkata destroyer projesinde 225%, Proje 17 Shivalik firkateyn projesinde 260%, Proje 28 DSH korveti projesinde ise 157% oranında bütçe aşımı söz konusu. Çok ciddi bir sorun tablosu bu.

Hint Deniz Kuvvetleri'nin suüstü muharip gücü halen 3 adet Proje 15 Delhi sınıfı ve 5 adet Rajput (Kashin II) sınıfı destroyer; 2 adet Proje 17 Shivalik sınıfı, 3 adet Talwar (Krivak III), 3 adet Proje 16A Brahmaputra, 3 adet Proje 16 Godavari ve 1 adet Nilgiri sınıfı firkateyn ile değişik tiplerde 24 adet korvetten oluşuyor. 3 adet Proje 15A sınıfı destroyer; 1 adet Shivalik ve 3 adet Talwar sınıfı firkateyn ile 4 adet Proje 28 sınıfı korvet de inşa halinde.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Arda Bey,

Ilginc, Turkiye BAE systems'le isbirligine gider mi acaba, ne dersiniz?

Bir de degisik bir soru, NOSI [Naval Open Source Intelligence] web sitesinde, ucuz ucak gemisi diye bir yazi okudum. Boyle bir geminin TDzK'ne yarari olur mu? Ege'de bir kolay hedef mi olur boyle bir gemi [ve destekleyen filo]?

<<
Buy aircraft carrier for just Pound 3.5 million
PTI Aug 16, 2011, 06.36am IST

LONDON: Cash-strapped Britain is putting an aircraft carrier, warships, helicopters as well as battle fortified Land Rovers on the market for a song.

Under an almost distress sale to plug a gaping 36 billion pound hole in the ministry of defence's budget, the price of the aircraft carrier HMS Ark Royal built at a cost of ?200 million has dipped to a ridiculous level of 3.5 million pounds.

Saygilar