11/07/2011

Kısa Kısa...

ESSM (Evolved Sea Sparrow) deniz konuşlu hava savunma füzesi, AIM-120 AMRAAM orta menzilli havadan havaya füzelerini kullanan NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile Sytem) kara konuşlu hava savunma sistemi için öneriliyor.

İsrail, özel kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak ve hizmetteki Sikorsky CH-53 helikopterlerini değitirmek için Bell-Boeing MV-22 Osprey ile ilgileniyor. Bu kapsamda İsrailli heyetler ABD Deniz Piyadeleri'nin (USMC) MAW 2, VMMT-204 ve VMX-22 birliklerine, Mayıs - Haziran arası bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. İsrailli personel bu ziyaretler sırasında MV-22 ile çeşitli senaryolarda uçuş gerçekleştirdi, bakım, onarım ve işletmesi konularında bilgi topladı.

Fransa, geçtiğimiz ay başlarında SCALP seyir füzesinin deniz türevi olan SCALP Naval'in denizaltılardan fırlatılan modelini ilk kez denedi. Deniz altındaki bir test platformundan ateşlenen füzenin yeni nesil Barracuda sınıfı denizaltı ve FREMM sınıfı firkateynleri donatması planlanıyor. Söz konusu füzenin havadan fırlatılan türevinden Yunanistan'da da 34 adet bulunuyor.

MBDA firması, Hindistan'ın, Hindustan Aeronaucits Limited (HAL) ALH (Advanced Light Helicopter) ve yeni seçilecek taarruz helikopteri ihalesine teklif veren Kamov Ka-52 Hokum B ve Mil Mi-28 Havoc helikopterlerinde donatılmak üzere teklif ettiği PARS-3LR tanksavar füzesi ile kısa listeye kaldı. Hindistan eğer yeni taarruz helikopteri olarak Ka-52 veya Mi-28'i seçerse, firma entegrasyon konusunda Hindistan'a yardım edecek.

İsrailli Israel Aerospace Industries (IAI) firması, başta Embraer EMB-314 Super Tucano olmak üzere hafif taarruz uçaklarından kullanılmak üzere geliştirilmiş Medium-weight Laser Guided Bomb (MLGB) güdümlü bomba sistemini kamuoyuna tanıttı. Geçtiğimiz ay Paris Hava Gösterisi'nde sergilenen bomba yarı aktif lazer (Semi Active Laser; SAL) ve GPS güdüm - kontrol sistemini haiz; 1.70m uzunluk ve 115kg ağırlığa sahip. Harp başlığı 90kg olan MLGB'nin menzili GPS güdümü ile 20km, azami menzil ise 25km olarak verilmiş.

Pakistan, yeni F-16 Block 52+ savaş uçakları için ITT üretimi AN/ALQ-211(V)9 elektronik harp sistemini seçti. Söz konusu sistem, Türk Hava Kuvvetleri (THvKK) tarafından da Peace Onyx IV projesi kapsamında tedarik edilmekte olan 30 adet F-16 Block 50+ için seçilmişti. THvKK F-16 Block 50+'leri AN/ALQ-211(V)9'un dahili türevi ile donatılırken Pakistan F-16 Block 52+'leri bu sistemi harici pod ile kullanacak.

Çin, geçtiğimiz ay imzalanan $500 milyon tutarındaki bir sözleşme ile Rusya'dan 123 adet Salyut AL-31FN turbofan motor satın alıyor. AL-31FN, Çin'in J-11 (Su-27SK), Su-27 kopyası olan J-11B ve J-10 uçaklarında kullanılıyor. J-10 seri üretim ve J-20 geliştirme çalışmaları devam ederken ve özgün jet motorları olan WS-10 ve WS-13 henüz olgunlaşmamışken bu alımın yapılması, Çin'in jet motorları konusunda hedeflenen özyeterlilik seviyesine ulaşamamış olduğunun göstergesi olarak algılanabilir.

Filipinler Hava Kuvvetleri ay başında, ülkenin savunma bakanlığına İtalyan Aermacchi M-346 ya da Güney Koreli Korean Aerospace Industries T/A-50 Golden Eagle tipinde 6 adet ileri jet eğitim uçağı alım talebini iletti. Yaklaşık $150 - 200 milyon dolayında gerçekleşmesi hedeflenen alım, Filipinler'in uzun zamandır gerçekleştireceği en büyük ve kapsamlı savunma projesi olacak.

İsrail ve Suudi Arabistan, envanterlerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemini, Patriot PAC III seviyesine modernize ediyor. İsrail, Rafael firmasının geliştirdiği "David's Sling" (Davud'un Ağı) entegre hava savunma şemsiyesi kapsamında bir çözüm için Raytheon firması ile birlikte çalışırken, Suudi Arabistan PAC III modernizasyonu işini aynı firmaya $1.7 milyar tutarındaki bir sözleşme ile verdi.

Hiç yorum yok: