Suudi Arabistan'ın alışveriş listesinde deniz sistemleri önemli bir yer tutuyor. Donanma modernizasyonu için çok ciddi ve kapsamlı bir planı bulunan ülke, kıyı bölgelerindeki önemli tesislerin ve limanların korunması için hızlı devriye botu (Fast Patrol Vessel; FPV) alımına hazırlanıyor.
Yabancı Askeri Satışlar (FMS; Foreign Military Sales) kapsamında alımı için bir süredir ABD nezdinde görüşmelerin sürdüğü proje ile toplam 30 adet botun tedarik edilmesi öngörülüyor. 35 - 45m uzunluğa ve azami 2m drafta sahip olacak botların halihazırda hizmetteki bir tasarım ya da mevcut bir tasarımın tadilatı olmaması isteniyor. Başka bir deyişle Suudi Arabistan FPV'lerin tamamen yeni bir tasarım olmasını talep ediyor.
Üreticilere yayınlanan Teklife Çağrı Dosyası'nda (TÇD), tam yükle sakin sularda 35kt sürat yapabilmesi istenen botların 6 gün seyir süresine ve 1,000nm menzile sahip olmaları şartı konulmuş. 2 x dizel ana makinaya sahip olacak botların en önemli özelliklerinden biri olarak kıç rampadan 7m boyunda RHIB bot indirme / bindirme kabiliyeti göze çarpıyor.
Sensör sistemi olarak 3D radar, EO/IR hedef tespit/teşhis ve atış kontrol sistemi, HF/VHF/UHF muhabere sistemi, SATCOM, Link 16 ile donatılacak botların ana silahı 30mm stabilize baş top. Kendine ait FLIR, lazer hedef işaretleyici ve TV kamera alt sistemlerine sahip olacak baş top, SeaRAM kısa menzilli hava savunma füze sistemi ile desteklenecek.
Botların muhabere, datalink ve silah sistemleri kullanıcı tarafından tedarik edilecek (Government Furnished Equipment; GFE).
Karşılaştırma ve fikir vermesi açısından istenen şartları, mevcut tasarımlarla yan yana koyunca Güney Kore'nin PKM200 Chamsuri sınıfı karakol botu dikkatimi çekti.
37.00m uzunluk ve 1.70m drafta ship olan Chamsuri'lerin tahrik sistemi iki adet MTU 16V538 TB90 dizel. Tam yüklü deplasmanı 156t olan botların silah donanımı değişiklik gösteriyor: 1 x 40mm/60 Bofors Mk3 ya da 2 x 30mm/75 Emerlec 30 (1 x çift namlu) kullanılabiliyor. Chamsuri'lerin azami sürati 37kt ve menzili, 20kt ile 600nm.
Bu projede Türk tersanelerinin şansı var mıdır? Bence hiç azımsanmayacak ölçüde vardır. Umarım bu proje Türk askeri gemi inşa sanayii için yeni bir başarı öyküsüne dönüşür.
2 yorum:
yonca-onuk, USCG ihalesinden elenmesine neden olarak gösterilen denememişlik faktörü burada istenirse ipi göğüslemesine yardımcı olabilir.
İstenilen tekne çelik mi yoksa kompozit/alüminyum için bir şans var mı?
Yorum Gönder