12/04/2011

"Altın Kartal"a İlk Müşteri

Endonezya Hava Kuvvetleri (Tentara Nasional Indonesia - Angkatan Udara, TNI-AU) komutanı Imam Sufaat, geçtiğimiz Cumartesi günü, gelişmiş jet eğitim ve savaş uçağı ihtiyacı için Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (Korean Aerospace Industries, KAI) üretimi T-50 Golden Eagle'ın seçildiğini duyurdu.

Sufaat'ın açıklamasına göre TNI-AU envanterindeki Hawk T.53'lerin yerini almak üzere 16 adet T-50 tedarik edilecek. Projenin mali boyutu yaklaşık $400 milyon. Teslimatların 2012 yılında başlaması planlanıyor.



Bu satış iki açıdan önem taşıyor:

1. Endonezya ve Güney Kore arasında havacılık sanayii alanındaki işbirliği hızla gelişiyor. İki ülke geçtiğimiz yıl boyunca KAI KFX yeni nesil savaş uçağı projesinde işbirliği konularını görüşmüş ve nihayetinde Temmuz ayında yaklaşık $1 milyarlık bir Mutabakat Muhtırası imzalanmıştı. Muhtıra uyarınca Endonezya, KFX projesinin maliyetlerinin 20% kısmını karşılayacak ve geliştirilecek uçaktan 50 adet satın alacak. Endonezya'nın havacılık ve uzay şirketi olan PT Dirgantara Indonesia, geliştirme faaliyetlerinde KAI ile birlikte çalışacak.

2. Bu satış, T-50'nin ilk ihracat başarısı. KAI Golden Eagle ile önce Singapur ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ihalelerinde en yakın rakibi İtalyan Alenia Aermacchi üretimi M-346 ile yarıştı, ikisinde de kaybetti. Singapur'un Fighter Wings Course adlı projesinde $400 milyon karşılığı 12 adet M-346 için sözleşme    Eylül 2010'da imzalandı, teslimatların 2012 yılında başlaması bekleniyor. BAE'de ise eğitim, taarruz ve gösteri maksatlı 48 adet uçağın tedariği kapsamında M-346 seçildi. Yaklaşık $1.4 milyarlık projede henüz sözleşme imzalanmış değil.

T-50 Golden Eagle halen iki önemli projede aday konumunda. İsrail'in "Operational Trainer" projesinde, envanterdeki A-4 Skyhawk ve F-16A Block 10 uçaklarının yerini almak üzere, harbe hazırlık maksatlı 32 adet uçak tedarik edilecek. Halihazırda Alenia ve KAI'nin teklifleri değerlendiriliyor. Öte yandan ABD'de T-X projesinde T-38 Talon uçaklarının 2010'ların sonlarına doğru yerini almak üzere 350 adet jet eğitim uçağı üretilecek. Bilgi İstek Dosyası Mart 2009'da yayınlandı. Adaylar Bae Systems Hawk AJT, KAI T-50 Golden Eagle, Alenia M-346. Teklife Çağrı Dosyası'nın 2011 sonunda yayınlanması bekleniyor.   
                                               

TNI-AU, Eylül 1980 - Mart 1984 arasında teslim aldığı 20 adet Hawk T.53 eğitim uçağına sahip. Faydalı hizmet ömürlerinin sonuna yaklaştıkları ve bakım / idame sorunları nedeniyle bu uçakların bir kısmı uçabilir durumda değil.

1 yorum:

HDS dedi ki...

Fiyat dikkate değer.. Modern muharip uçakların bu derece fiyat artışına sebep olan ıvır zıvırdan soyununca, aslında tayyarenin kendisin, bir platform olarak görece mütevazi bir fiyata edinilebildiğinin de bir göstergesi belki de..