03/04/2011

Kısa Kısa...

Tayland Ukrayna'dan $230 milyon karşılığı 100 adet T-84 Oplot ana muharebe tankı satın alıyor. Sözleşme görüşmelerinin devam ettiği projede teslimatların 2013 - 2014 arası tamamlanması planlanıyor.

Güney Kore'nin KDX III sınıfı destroyerlerinin üçüncüsü olan 993 borda numaralı Seoae Ryu Seong-ryong, 24 Mart gün denize indirildi. Gemi AN/SPY-1D(V) radar ve Aegis Baseline 7.1 komuta kontrol sistemi ile donatılmış durumda. 48 ve 32 hücreli iki set Mk41 ile 48 hücreli G. Kore tasarımı VLS lançerleri bulunuyor. Mk41'ler Standard SM-2 Block3B hava savunma, G. Kore özgün lançerleri ise Cheon Ryong kara saldırı seyir füzesi ile Hong Sangeo roket motorlu torpido fırlatıyor. Gemide ayrıca iki set dörtlü 700K Hae Sung gemisavar füze bulunuyor.

Denel, yenilenmesini müteakip ilk 5 Rooivalk saldırı helikopterini 1 Nisan günü Güney Afrika Kara Kuvvetleri'ne teslim etti. Büyük gecikmeler ve bütçe aşımları yaşayan projede geri kalan 6 helikopter 2011 sonunda kadar teslim edilecek.

Slovenya hükümeti, $386.5 milyon dolarlık 135 adet Patria AMV 8x8 zırhlı araç tedarik projesini 24 Mart günü iptal kararı aldı. Srednje Kolesno Oklepno Vozilo (SKOV) olarak adlı projenin iptal gerekçesi, ihale sürecinde Patria firmasının Sloven yetkililere rüşvet verdiği ve rekabet kurallarına uyulmadığı şeklinde gösterildi. Ancak Ljubljana Bölge Mahkemesi, hükümetin sözleşmenin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti. Bunun üzerine hükümet, önceki hükümet döneminde imzalanan sözleşmede ulusal ve uluslararası rekabet kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle başvurusunu yineledi.

Lockheed Martin, yeni geliştirdiği AGM-114R Hellfire II güdümlü füzesini, gerçek harp başlığı ile denedi. Hellfire füzesinin Romeo versiyonunda güdüm kontrol birimi ve harp başlığı yenilendi. Füzenin 2012 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Eurofighter programı üye ülkeleri, Euroradar konsorsiyumuna, Typhoon uçağı için Aktif Elektronik Taramalı Dizin radarı (Active Electronically Scanned Array; AESA) geliştirmesi için onay verdi. Captor E adı verilen radarın, program takvime uygun ilerlerse 2015 yılında hizmete hazır olacağı bekleniyor.

MD Helicopters, ABD tarafından Afgan Ordusu'na devredilmek üzere 6 adedi kesin toplam 54 adet MD-530F Little Bird eğitim helikopteri siparişi aldı. 6 adetlik kısmın bedeli $20 milyon, opsiyon paketinin ise $166 milyon.

Hiç yorum yok: