21/05/2010

Kırmızı Halıda Bir CIA Ajanı

Geçen sene haberini verdiğim ve son derece ilginç bir skandalı işleyen "Fair Game" filminin ilkgösterimi, 63. Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

Gösterime, filmde başından geçenler konu edilen eski CIA mensubu Valerie Plame de katılmış.

İlgili CNNTurk haberi:




Kırmızı halıda bir CIA ajanı...

Uluslararası 63. Cannes Film Festivali'nde yarışan "Fair Game" filmine hayatı konu olan eski CIA operasyonlar görevlisi Valerie Plame Wilson, oyuncularla birlikte filmin prömiyerine katıldı.

Festivalde yarışan tek Amerikan filmi olan "Fair Game"de hayatını canlandıran Naomi Watts ile kırmızı halıya gelen Valerie Plame Wilson'ın çekingen tavrı dikkati çekti. Filmin yönetmeni ve oyuncularından daha çok ilgi gören Valerie Plame Wilson, gizli tutmak zorunda olduğu 20 yıllık görevinin ardından özgürlüğünün tadını adeta kırmızı halıda çıkardı.

1985-2005 yilları arasında CIA görevlisiyken basından her zaman uzak almak zorunda kalan Wilson, yaşadıklarını "Fair Game: My life as a Spy, My Betrayal by the White House" adlı kitapta topladı. Özellikle eski ABD Başkanı George Bush zamanında, kimliğinin deşifre edilmesinin ardından adından cok konuşulan CIA eski görevlisinin bu kitabı, yönetmen Doug Liman tarafından beyaz perdeye aktarıldı.

Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan filmin ödül alıp almayacağı Pazar günü belli olacak.

İlk defa 14 Temmuz 2003'te, ABD Başkanı Bush yönetimine yakın muhafazakar gazeteci Robert Novak, bir köşe yazısında Plame'in CIA ajanı olduğunu deşifre etmişti. Kimliği deşifre edilenlerin CIA ile ilişkisi kesildiği gibi, böyle bir deşifrenin yapılması da ABD kanunlarına göre suç sayılıyor. Amerikan yönetiminden Plame'in gerçek kimliğini kimin basına sızdırdığını araştırmak üzere ABD Adalet Bakanlığı özel bir soruşturma başlatmış ve bu soruşturmanın sonunda, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin sağ kolu olan Scooter Libby suçlu bulunarak görevden ayrılmıştı. Bush yönetiminin, Plame'in adını, emekli büyükelçi eşi Joseph Wilson'dan intikam almak için sızdırdığı söyleniyordu.

Wilson, Bush yönetimi tarafından, Irak'ın nükleer silah programı için bir Afrika ülkesinden uranyum almaya çalıştığı iddialarını araştırmakla görevlendirilmişti. Bu araştırmalarının ardından Irak'ın kitle imha silahları olmadığı yönünde bir Amerikan gazetesinde makalesi yayımlanan Wilson, tepki çekmişti. Arkasından, eşinin CIA ajanı olduğu bilgisi basına sızdırılmış ve bu konuda haber yapan bütün gazeteciler de kaynaklarını açıklamaya zorlanmıştı.

Uzun süre kaynağını açıklamamakta direnen New York Times muhabiri Judith Miller, üç ay kadar hapis yattıktan sonra, haberi sızdıran kişinin Scooter Libby olduğunu söylemesinin ardından serbest kalmıştı.
http://www.cnnturk.com/2010/kultur.sanat/sinema/05/21/kirmizi.halida.bir.cia.ajani/577205.0/index.html

Hiç yorum yok: