22/07/2009

Project Tiger

Project Tiger

Bir sabah kahvesi ile en güzel giden şey, yudumlara eşlik edecek güzel bir iki makale ya da incelemekten keyif alabileceğim bir site.. Sağolsun sevgili dostum Selçuk da bana bu imkânı sağlıyor.

Selçuk'ın "Tiger" adını verdiği proje, yakın hava desteği, keşif gözetleme ve ileri hava kontrolörü görevlerinde kullanılabilecek, hafif bir pervaneli uçağın kavramsal tasarımı üzerine. İlham kaynağı Almanlar'ın meşhur 2. Dünya Savaşı av uçağı FW-190 olan Tiger'ın şekillenmesinde, naçizane yorum ve görüşlerimi Selçuk'la paylaşmaktayım.

Endüstriyel tasarım işte bu yüzden çok zor: Hayal gücü ile mühendislik arasında bir orta yol bulmak zorunda tasarımcı. Bir yanda gerçek dünyanın (bütçe, isterler, görevler, fizik vb) dayatmaları, öte yandan estetik ve idealist kaygılar; hayal gücünü gerçekleştirme arzusu. Aynı mimarlar gibi, endüstriyel tasarımcılar da kolay kolay kimseye yaranamaz.

Selçuk'un çalışmaları bu açıdan çok istisnâi bir örnek teşkil ediyor. Eminim ki Tiger da bu seriyi bozmayacak. Ortaya güzel bir uçak tasarımı çıkacak.

Hiç yorum yok: