30/08/2016

Fırat Kalkanı Harekâtı - 29.08.2016


Fırat Kalkanı'nın altıncı gününün en önemli gelişmelerinden biri, ÖSO'nun Sacır Suyu'nun güneyine inmesi oldu.

PYD'nin Menbiç'e asker ve silah takviyesi yapmaya başladığı bildirildi. Ancak örgütün bir sözcüsü, bir takviyenin söz konusu olduğunu ancak bunun PYD tarafından yapılmadığını söyledi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD örgütünün Fırat Nehri'nin doğusuna geçmemesi halinde hedef olacağını açıkladı.

Harekâtın hedeflerine ilişkin Türkiye'den en somut açıklama, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, "Türkiye’nin hedefi açık, sınırlarını korumak. DAEŞ başta olmak üzere Türkiye’ye karşı faaliyet gösteren terörist yapıları, belirttiğiniz genişliği 90, derinliği 40 km kadar olan operasyon alanından süpürmek" diyerek harekâtın sınırlarını çizdi. Kurtulmuş ayrıca, PYD'nin Menbiç'ten ayrılmasının Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından önemli olduğunu da vurguladı.

Cerablus'un güneyi ve batısı istikametinde kaydedilen ilerlemede gün boyunca Um Rasum, Mülhamiye, Yakubiye, Arab Hasan, Muhsinli, Helvancı, Um Susa, Zahrül Mağara, Bal Mağara, Büyük Bulduk, Küçük Bulduk ve Tamura köy ve mezraları ele geçirildi. TSK'dan akşam saatlerinde yapılan bir açıklamada harekâtın başlangıcından itibaren kontrol altına alınan alanın toplam 400 kilometrekare olduğu bildirildi.

TSK tarafından 29 Ağustos günü yapılan açıklamada 24 saat boyunca 20 ayrı hedefin 61 adet topçu atışıyla vurulduğu kaydedildi. 1630 sularında başlayan yeni bir topçu bombardımanında 21 ayrı hedefe 108 atış yapıldı.
Kaynak: @FıratKalkanı

Gece 2300 sularında İncirlik Üssü'nden kalkan iki Amerikan A-10 taarruz uçağı, Cerablus civarında tespit edilen IŞİD hedeflerini vurdu.

IŞİD, Cerablus'un batısındaki Dahiriye'de bulunan ÖSO unsurlarına bomba yüklü araçla (VBIED; Vehicle Based Improvised Explosive Device) saldırı girişiminde bulundu. Araç, hedefine ulaşamdan vurularak etkisiz hale getirildi.

Öte yandan Suriye, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir mesaj yollayarak, Cerablus’un güneyine hava saldırısı gerçekleştiren Türkiye’nin insanlık suçu işlediğini savundu ve engellenmesini istedi.







Değerlendirmeler

Harekâta katılan ÖSO gruplarının disiplin, sevk ve idare ve etkinlikleri, harekâtın "TSK desteğinde" mi yoksa "TSK liderliğinde" mi yapıldığı konusunda belirleyici olacak gibi görünüyor. Bugüne kadarki ilerleme, TSK topçu ve hava taarruzu desteğinde kaydedilen, büyük kısmı uzun süre önce terkedilmiş köy ve mezralara girilme şeklinde idi. Cerablus'un güneyi haricinde şiddetli çatışmalar çok fazla yaşanmadı; çıkan çatışmalarda da topçu desteği sonucu belirleyici oldu.

Ele geçirilen alan genişledikçe, hakimiyetin sağlanması ve korunması, ÖSO gruplarının disiplin ve düzenlerine bağlı olacaktır. PYD'nin, muhtemelen Batı (=ABD) desteğini zora sokmamak için açıktan ÖSO ve TSK ile çatışmaya girmeyi tercih etmediği, Menbiç'te bir savunma tahkim ettiği görülüyor. Ancak IŞİD'in böyle bir motivasyonu bulunmamakta. Daha açık bir ifade ile eğer bir karşı saldırı gelecekse, bunun IŞİD'den gelmesi daha olasıdır. Eğer ÖSO unsurları, şiddetli bir karşı saldırı ile çözülme emareleri gösterecekse ("güvenli liman" olarak görülen Türkiye'ye kaçma gibi), sınır boyunca teşkil edilen güvenli kuşağın korunması için TSK'nın bölgeye daha fazla kara unsuru ile müdahil olması gerekebilir.

Böyle bir durumun önüne geçmek için, bölgede topçu ve hava unsurları ile yapılacak önleyici vuruşları artırmak gerekir. IŞİD ve PYD unsurları, karşı saldırı ve/veya etkili savunma kabiliyetlerinin kırılması için devamlı müddetle ateş baskısı altına alınmalıdır. Bunun içinde bölgede kesintisizi hedef tespit ve teşhis ile istihbarat kapsaması sağlanmalıdır.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Tespitleriniz çok doğru bundan birkaç gün öncede bu tanklar hedef olur ve yetersiz gelir dediğinizde haklı çıktınız bence bu son yaptığınız tespitte doğru karşı saldırıda öso kaçar bizim kuvvetimizde orada kapana kısılır bu sebeble ya operasyon ara vermeden devam edilmeli yada geri çekilinmelidir aksi takdirde yine olan mehmetçiğe olur bence burada hükümet sıkıştı ve devam edip etmeme konusunda bir karar alamıyor ve hergeçen dakika oradaki askerlerimiz için durum zorlaşıyhor