27/08/2016

Fırat Kalkanı Harekâtı - 26.08.2016

Fırat Kalkanı'nın üçüncü gününde, harekâtın merkezi olan Karkamış'a takviye birlik sevkiyatı devam etti.

Korgeneral Zekai Aksakallı ile birlikte 2'ci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel'in de Cerablus'a gittiği ortaya çıktı.

Kara Kuvvetleri'ne bağlı istihkâm birlikleri, Cerablus'a kadar olan bölgedeki mayın ve tuzakların tespit ve imhası faaliyetlerine devam ettiler. Topçu birlikleri, tespit edilen IŞİD unsurlarını ateş altına aldılar. 


Kaynak: @TRDiplomacy
Cerablus ile birlikte doğusundaki Keklice ile güneyindeki Escemal köyleri ve çevreleri de IŞİD'den tamamen temizlenmişti. Keklice'nin güneyindeki Tel Şair köyünün de ele geçirilmesi ile, ÖSO hakimiyetindeki bölge genişledi. Harekâta katılan Sultan Murad Tugayları Komutanı Ahmed Osman, bir sonraki aşamada hedeflerinin batıya, el Rai yönüne doğru ilerleyerek Mare'ye ulaşmak olduğunu söyledi.

Bu arada Cerablus'ta ev arama - tarama ve tuzak temizliği faaliyetleri devam etti.

PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi konusu ise belirsizliğini korudu. Örgütün, nehrin batı yakasında, Sacır suyunun kuzeyindeki IŞİD'in boşalttığı köylere yerleştiği bildirildi. Öte yandan Azez'deki ÖSO unsurları, Ayn Dakna'daki YPG gruplarına saldırı başlattı. Saldırıların Türk Hava Kuvvetleri desteğinde ilerlediği bildirildi.

Bu arada Türk Kızılayı Cerablus'ta yardım malzemesi ve yemek dağıtmaya başladı.


Öğle saatlerinde Gaziantep ili Şehitkamil ilçesine bağlı Karacaahmet mahallesindeki boş bir alana bir İHA düştü. Basına yansıyan görüntülerden ABD'li Textron Systems (önceden AAI) üretimi RQ-7B Shadow 200 tipi olduğu anlaşılan İHA'nın üzerinde herhagi bir milliyet işareti bulunmuyor. İHA'nın gövdesinin yan tarafında "2" ile başlayan dört haneli bir numara görülüyor.

İHA'nın üzerinde taşıdığı faydalı yük olarak ise İsrailli IAI şirketi tarafından geliştirilen POP 300D elektrooptik kamerası dikkati çekiyor. Bu kamera ABD'de Stark Aerospace tarafından lisans altında üretiliyor. Konu ile ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil.



Değerlendirmeler

Fırat Kalkanı Harekâtı'nda önceliğin, Azez ve Munbuç arasında kalan ve PYD'nin ele geçirmeye çalıştığı koridorun Türkiye sınırı boyunca uzanan kuzey kesiminde hakimiyeti sağlamak olduğu anlaşılıyor. Bu durumda, el Bab ya da Munbuç'a bir operasyon, bir sonraki aşama ya da aşamalarda söz konusu olabilir.

Başka bir ifadeyle Cerablus bir köprübaşı olarak ele geçirilip sağlamlaştırıldıktan sonra önce güneye değil, batıya ilerlenecek gibi görünüyor. Azez - Cerablus arası kuşakta hakimiyet sağlandıktan sonra güneye doğru temizliğe devam edilmesi söz konusu olabilir.

Dolayısıyla, Türkiye'nin uzun süre savunduğu Suriye sınırı içindeki tampon bölge de bu şekilde oluşturulmuş olabilir.

Gaziantep'te düşen İHA konusu ile ilgili olarak ise:

Görgü tanıklarının ifadesine göre İHA bir iki kez havada yalpaladıktan sonra paraşütü açılırken yere düşmüş. Bu da, İHA'nın bir motor arızası geçirmiş olabileceğini düşündürüyor. RQ-7, bir milyon kümülatif uçuş saati sınırını geçmiş olmasına rağmen kronik olarak motor sorunlarından muzdarip bir İHA'dır. Dolayısıyla kırımın nedeninin bir motor arızası olması muhtemeldir.

Peki bu İHA kime ait?

RQ-7'nin üreticisi ABD'li Textron Systems ve en önde gelen kullanıcıları ABD Kara Kuvvetleri, Deniz Piyadeleri Birliği (USMC) ve ABD Özel Harekât Komutanlığı (USSOCOM). Diğer kullanıcılar arasında Romanya, Pakistan, Avustralya, İtalya, Pakistan ve İsveç bulunuyor. Aslında tahmin yapmak çok zor değil: ABD özel kuvvetlerinin bir süredir Kuzey Suriye'de SDG / PYD güçleri ile birlikte operasyonlar gerçekleştirdikleri biliniyor. Bu kapsamda RQ-7 gibi görece küçük boyutlu (170kg ağırlık ve 4.3m kanat açıklığı ile Hummer gibi bir araçla taşınıp, portatif mancınık ile fırlatılabilir) bir İHA'nın bölgede kullanılıyor olması olasıdır.

Dolayısıyla bu İHA çok büyük bir olasılıkla Fırat Kalkanı Harekâtı'nı, bu kapsamda gerçekleştirilen TSK birliklerinin ve ÖSO gruplarının manevra ve konuşlanmalarını tespit ve takip için uçmaktaydı.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

m60 lar ne kadar güvende olabilir ? işid'in nir süre önce Sabra seviyesindeki bi tankımızı vurduğunu ve tankın personelini koruyabildiğini ve hard kill' oluşmadığını hatırlıyorum. peki bu m60a3 ler ne yapabilir ?

Adsız dedi ki...

Hiçbir şey yapamaz o tankların ordan geri çekilmesi yerlerine de sabra ve leopardların sürülmesi gerek