Bilindiği gibi Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterindeki F-4E2020 uçaklarının modernizasyonunu, aktif elektronik harp sistemi olan EL/M-8022'yi, uzun menzilli hassas güdümlü füzesi Popeye'yi, radarsavar dron sistemi olan Harpy'yi, Barış Kartalı uçaklarının ESM sistemini, Türk Hava Kuvvetleri'nin hizmetindeki halen aktif en stratejik İHA sistemi olan Heron'u, belli bir müddet Aerostar taktik İHA sistemini ve M-60 ana muharebe tanklarının modernizasyonunu gerçekleştiren İsrail savunma sanayii, ilişkilerin kopmasından sonra derin bir darboğaza girmiş, en son Azerbaycan ile sadece ve sadece 1.6 milyar Dolarlık bir anlaşmaya imza atabilmişti.
İptal edilen TARP projesi için kesilen ceza da, söz konusu Azerbaycan sözleşmesini gölgede bırakarak İsrail savunma sanayiine büyük bir darbe vuracak gibi görünüyor.
Öte yandan Türk Hava Kuvvetleri'nin, Cahit Sıtkı Tarancı'nın o meşhur şiirinde bahsettiği "yolun yarısı"nı geçmiş olan RF-4ETM Işık tipi taktik keşif uçakları, TARP sistemi olmadan KS tipi ıslak film kamera sistemleri ile her hava şartı ve koşulda görevlerini ifa ederek ulusal Ağ Destekli Yetenek kapsamında bir kuvvet çarpanı olmaya devam edecekler.
Türk Hava Kuvvetleri İsrail'i batırdı
Türkiye-İsrail arası savunma projesini iptal eden İsrail Savunma Bakanlığı'na Türk Hava Kuvvetlerinden dudak uçuklatan fatura...
İsrail Savunma Bakanlığı'nın, İsrailli savunma sanayi firmaları IAI ile Elbit'in Türk Hava Kuvvetleri'ne istihbarat sistemi satışına dair ihracat lisansını iptal etmesinin ardından Ankara'dan karşı hamle geldi.
Öncelikle İsrailli firmanın 8,5 milyon dolarlık teminat mektubu 'yakıldı'. Yani bu para, projenin ana yüklenicisi Aselsan tarafından geri alındı. Daha önce avans olarak ödenen 55 milyon doların iadesi için IAI ve Elbit'e verilen sürenin dolmasına birkaç gün kaldı. Bu miktar da Aselsan tarafından tahsil edilecek. Geri alınan miktarlar ya doğrudan Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) aktarılacak ya da SSM ve Aselsan arasındaki mahsuplaşmada kullanılacak.
İsrail firmaları, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-4 savaş uçaklarına monte edilmek üzere istihbarat ve keşif amaçlı kamera sistemleri üretiyordu. İsrail firmalarıyla 2008'de 165 milyon dolarlık sözleşme imzalandı ve bir yıl sonra da avans ödemeleri yapıldı. Fakat Türkiye ve İsrail arasında yaşanan siyasi krizin ardından ihaleyi kazanan iki firmanın ihracat lisansı İsrail tarafından iptal edildi. Böylece proje durmuş oldu. Söz konusu sistemlerin sahip olduğu teknolojiyle, kilometrelerce derinlikteki bir alandan çözünürlüğü yüksek görüntü alınabiliyor. Şu an F-4 uçaklarında kullanılan sistem ise, dijital görüntülemeyi içermiyor. Görüntülerin üsse aktarılması için uçakların öncelikle iniş yapması şart.
Ardından çekilen görüntüler kartlara basılıyor. Alınması düşünülen sistemde ise, 150 kilometre mesafeden dijital fotoğraf çekilebilecekti ve bilgi aktarımı için uçakların üslerine dönmesinin beklenmesine gerek kalmayacaktı. Projenin iptalinin ardından SSM, elindeki B planını devreye soktu. Söz konusu sistemler ya hazır olarak ABD'den alınacak ya da Aselsan'a 3 yıl süre verilecek ve yerli sistemler beklenecek. Fakat Aselsan'ın da 'yerli üretiyorum' dediği birçok sistemi yurtdışından getirip sadece Türkiye'de montaj yaptığının bilinmesi savunma bürokratlarını sıkıntıya sokuyor.
14 yorum:
ben israili tanıyor isem bu parayı öder ama ileride fitil fitil getirir burnumuzdan. Ali akbulut.
aselsan acilen emekli general bataklığından kurtarılmalı ve bu bataklık kurutulmalı. aselsan ın dinamik genç muhendis yapısı daha da güçlenmeli. general ve yancıları (torpille kim gelmişse) bunlar tasfiye edilmeli.
yoksa thales den al burda montaj yap nereye kadar...
@adsız bu ne demek yahu?thales'den alıyormuş da montaj yapıyomuş da..Her projede görev aldınız sanırım?Yoksa böyle konuşmazdınız?
Bir acayip ülke olduk. Aptal rolüne bürünmemiz isteniyor nedense.
"aselsan acilen emekli general bataklığından kurtarılmalı ve bu bataklık kurutulmalı." yazan arkadaşa cevaben,
Aselsan kurulduğu yıldan beri hem yerel hem de uluslararası bazda başarılı işlere imza atmış bir kuruluştur. Tabii eleştirilebilir. Yalnız benim dikkatimi çeken bir konu var. Nedense Aselsan,Havelsan vb. kuruluşları eleştirenler MKE'ye hiç toz kondurmuyorlar. MKE yıllardır bir piyade tüfeği dahi tasarlayamadı. Ancak nedense MKE eleştirilerden azade tutulmaktadır. Yoksa MKE'de sizin fikrinize yakın insanlardan oluştuğu, Aselsan ise size uzak insnlardan oluştuğu için mi böyle yazıyorsunuz
Aselsan kapalı bir kutu. Kutunun içinde olanları çoğu insan bilemiyor. İçerde olanları bilenler ise :
1. "Orijinal" yerli olarak çok az şeyin imal edildiğini.
2. Aselsan'ın gittikçe büyüyerek, dev bir karadelik/çiftlik haline gelmeye başladığını. Hatta bu deliği beslemek için pompalanan paranın inanılmaz boyutlara ulaştığını
3. Aselsan'dan kimsenin maliyet/takvim hesabını sormadığını, askerlerimizin orasını arka bahçeleri gibi gördükleri için herşeyin gözardı edildiğini
ifade ediyorlar.
Yazık oluyor....
Sayın adsız(9 haziran 2012 07:35)
Kimmiş bu içeride olanları bilenler yahu?Söyleyin de bilelim.
Aselsan, şu an elinde bulundurduğu projelerle bir on seneye dünya ''en''lerden biri olma yolundayken; günümüz dünyası gereği birçok şirket/firma ile kol kola,diz dize çalışırken; çok ama çok önemli işlere imza atarken neden böylesine bir saldırıya maruz kalıyor anlayamıyorum.Nedeni nedir çokta merak ediyorum..
Adsız (9 HAziran 2012 07.35)Aselsan'ın başarıları ortada, kazandığı uluslararası ihaleler ortada, üstelik özel şirket statüsünde, devletten doğrudan para veremezsiniz. Nasıl karadelik oluyor anlamadım. Buna karşın MKE yıllardır hantal bir yapıyla herhangi bir başarıya imza atmadan devletten para alıyor. MKE neden eleştirmiyorsunuz. Personeli daha "muhafazakar" diye mi? Bana kalırsa bu tipik bir " bizden olan iyidir, bizden olmayan kötüdür" yaklaşımı
Arkadaş bu ne kin nefret düşmanlık nedir Askerden istedigniz bir yunan vatandaşı bile bu kadar kin duymuyor türk ordusuna,nedir bu politika psikoloji arkadaşım kanı türk olan bile kendi ordusuna dşman gozuyle bakıyor.. bu ordudur yunanlılara ingililere yakın tatrimizdede kıbrısta rumlara haddini bildiren..
lutfen biraz kendizi toplayıon.. nedir bu arablar gibi bir birimizemi düşelim rap arabı öldürdügü gibi türkte türklemi savaşsın yapmayın Allah aşkına.. insanların düşünceleri yaşantıları kendilerinedir..kimseye bir kulp takmayın.. bazı bölücüler hariç herkez bu vatanı seviyor.
Generallerde bir zaman tegmendi.. General dogmadı! doguda yüzlerce tegmen binbaşı şehit oldu oluyor.. belki gelecewgin generalleriydi..
General olmak kolay degil.. kedi ulaşamadıgı ete mundar misali kıskanclık sendromu altında bakmayalım..kurmay olmak kurmaylık sınavını gecmek her beynin aklın işi degildir.. onlar emekli oluncada o beyinden faydalanmak gerekir..Birde bu Askeri techizatler basite alınmasın otomobil degil yerli malı olsun kalitesiz olsun düşüncesi olamaz..
ülkemizi canımızı emanet ettgimiz araçlar uçaklar silahlar en iyisi olmak zorunda en iyisini üretemiyorsak satın almak zorundayız.yerli malı diye düşük özellikli sistemler kullanamayız.
Bu ASELSAN'ı karalama politikası nedir anlamadım. ASELSAN Türkiye'nin en iyi savunma sanayi şirketlerinden birisidir. Ayrıca şu anda üzerine düşeni fazlası ile yapmaktadır. O yerli üretim deyip de dışarıdan ithal ettiği ürünler neymiş acaba.BUNU YAZAN BEYİNSİZ EMİNİM BUNU AÇIKLAMAYACAKTIR ANCAK YİNE DE SORALIM BAKALIM. ASELSAN bu gün bir MKEK değildir. Günümüzde Türkiye savunma sanayinde 1970'lerden 2012 yılına kadar bu kadar gelişme kaydedilmişse bu biraz da ASELSAN'ın başarısıdır. Ayrıca ASELSAN'dan bahsederken dünyanın en büyük 86. savunma sanayi kuruluşundan da bahsedildiği unutulmamalıdır. Eğer şu anda helikopterlerimiz milli görev bilgisayarı ile uçuyorsa bu ASELSAN sayesindedir. ASELSAN: Tükiye için Leopard 2a4 next generaton modernizasyonunu yapmıştır, Stamp sistemini ve stop sistemini geliştirip sahil güvenlik komutanlığı envantarine sokmuştur kara kuvvetleri için İZCİ İKA sistemini geliştirmiştir, TUSAŞ ile birlikte Gölbaşı'da Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisi kurma çalışmalarını sürdürmektedir ve 2013 yılında faaliyete geçecektir, TSK için ENGEREK ve PİTON sistemini geliştirmiştir, ASELFİR300T VE 200 elektronik gözetleme sistemlerini geliştirmiştir ve daha benim yazmaktan yorulduğum onlarca sistem yapmıştır.Gelişen ve büyüyen Türkiye için buları yapan bir şirket için ''yerli üretim deyipte dışarıdan ithal ettiği'' cümlesinin ne kadar saçma olduğu ise aşikardır.
adsız 22 Haziran 2012 15:50
Bahsettiğiniz projelerin çoğu (hemen hemen hepsi)başka ülkelere ait işlerdir. Bir örnek vereyim.L2a4 next generaton almanların projesiydi fakat bunu yürürlüğe koymak yerine L2a6yı yaptılar.
@karamehmet konuya ne kadar vakıf olduğunuz son mesajınızdan anlaşılıyor.Lütfen daha fazla zahmet etmeyiniz.
Diğer arkadaşlara ricam, lütfen, bu saatten sonra bu kişiye cevap vermeyiniz.Muhatap alınacak biri değil zira...
Sayın kara mehmet sizden tek ricam konular hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadan bu konuları fazla irdelememeniz ve haylihazırda bu yorumları okuyarak bilgilenmeye çalışan kişileri yanlış bilgilendirmemenizdir. Denildiği gibi Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok ve benzer işleri yapan aletler benzer şekilde görülürler. Asıl önemli olan ASELSAN'ın bu modernizasyon projesini milli olarak gerçekleştirebilmesidir. Kullanılan(modernizasyon esnasında) sistemleri kimseden izin almadan kendimiz özgür şekilde üretebilecek olmamız bu modernizasyon işlemini milli yapar ve bu iş Mehmetçik-1 faciası gibi bir kopya değil üretim kabiliyeti kazanma meselesidir. Peki ya gerçekten diğer çalıntı adlettiğiniz projeler hangileri?
Yorum Gönder