14/11/2011

Türkiye - İsrail Krizi TARP'ı Teğet mi Geçti?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bir süre önce bütçe görüşmeleri sırasında kopan Türk - İsrail ilişkilerinin savunma projelerine etkisi ile ilgili bilgiler verdi.

Basına yansıdığı kadarıyla Yılmaz'ın verdiği bilgiler, Heron (Gözcü 1) İHA sisteminin bakım ve idamesi ağırlıklı. Bu konuda bir sorun ya da sıkıntı olmadığı zaten malumdu.

Ancak Bakan'ın çok ayrıntılı olmasa da değindiği diğer projeyi, Siyah Gri Beyaz'da bir süre önce "Kopan Türkiye - İsrail İlişkilerinin Gazisi: HvKK ISR Kabiliyeti" başlığı ile ele almaya çalışmıştım: Türk Havadan Keşif Programı (Turkish Aerial Reconnaissance Program; TARP) projesini.

Türk Hava Kuvvetleri (HvKK) hizmetindeki RF-4ETM Işık taktik keşif uçaklarının elektro-optik ve SAR/GMTI radar keşif podları ile donatılmasını içeren TARP projesi, HvKK'ne gerçek zamanlı ve yüksek kalitede taktik keşif yapma imkân ve kabiliyeti sağlaması açısından büyük önem taşımakta. Projenin en önemli özelliklerinden biri, uçaklara takılacak veri aktarım sistemi ile edinilen görüntünün gerçek zamanlı olarak yer istasyonlarına aktarılabilmesi vesilesi ile taktik ve stratejik seviyede anlık istihbarat kabiliyetinin kazanılması.

Türkiye'nin Mavi Marmara krizi ardından İsrail'le tüm askeri işbirliği anlaşmalarını askıya alması, TARP projesinin geleceğini belirsizliğe sokmuştu. O kadar ki, projenin yüklenicisi İsrailli Elbit firmasının hisseleri, ilişkilerin kopmasından sonra ciddi değer kaybına uğramış, firma en yetkili ağızdan Türkiye ile ilişkilerinde bir sorun olmadığını açıklamak durumunda kalmıştı.

Ancak Milli Savunma Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, İsrail ile yürürlükte kalmış tek proje TARP. Bakan, taktik keşif sensörleri dışında yürürlükte bulunan hiçbir projenin bulunmadığını açıklamış.

Ancak bu, TARP'ın sağlıklı bir biçimde ilerleyeceği ve nihayetlendirileceğinin garantisi değil.

Türkiye ve İsrail arasında Mavi Marmara, Gazze, Doğu Akdeniz sondaj krizi başta olmak üzere çok ciddi sorunlar bulunuyor. Öyle ki bu sorunlar iki ülkeyi bölgesel çıkar çatışmalarının içine sokmaya başlamış durumda. Böyle bir ortamda İsrail'in, Türkiye'nin stratejik ve taktik durumsal farkındalığını önemli ölçüde artırabilecek böyle bir kabiliyete sorunsuz bir biçimde erişmesine izin vermesini şahsen beklemiyorum. En iyimser senaryom, TARP projesinde hatırı sayılır gecikmelerin yaşanması şeklinde.

Umarım yanılırım.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Mevlütoğlu!

TARP Projesi gibi stratejik projeyi bir yandan da yerli koldan ilerletmemiz gerekir. meteksan ve aselsan bu konuda işbirliği yapabilir. Yerli kabiliyet ne durumda acaba? Ya da bunun ne kadarı yerli olma ihtimali var? TARP ın bileşenlerini belirterek anlatmanızı rica ediyorum.
İlginize Teşekkürler
-yaman-

Esmeralda dedi ki...

Bunları kendimiz yapamıyorsak!..

emin dedi ki...

İsrail ile Elktronik bir iş yaptıysanız!!!! O mal israil'in malıdır.İsrailliler Savunma sanayii konusunda hiçbir zaman samimi ve güvenilir değildirler.M48 Tankları konusunda İsraillilerden yediğimiz kazık 50 üniversite öğrencisine Yüksek lisans yaptırırı 40'ı doçent 10 prof olur.