24/02/2011

Rusya'ya (Şimdi de) Fransız Zırhlı Araçları

Rus Kommersant gazetesinin 22 Şubat tarihli haberini aktaran RIA Novosti'ye göre, Rus İçişleri Bakanlığı, Fransız Panhard firması ile, polis kuvvetleri için Véhicule Blindé Léger (VBL) 4x4 hafif zırhlı araç alımı için sözleşme görüşmeleri yürütüyor.

Tekerlekli ve paletli zırhlı araç üretiminde oldukça tecrübeli olan Rusya'nın böyle bir alım yapması ilginç. Kommersant'ın haberinde Fransız aracının manevra kabiliyetinin beğenildiği yazılmış.

Jane's Defence Industry'nin 23 Şubat tarihli haberine göre ise tedarik edilmesi planlanan araç sayısı "500'ün üzerinde" olarak verilmiş. Panhard firması CEO'su Christian Mons, sözleşmenin birkaç ay içinde imzalanmasını beklediklerini ifade etmiş. Mons, sözleşme bedelini yaklaşık 260$ milyon olarak vermiş. Sınır muhafızları ve polis envanterine girmesi planlanan araçlar bir süredir Rusya'da denemelere tabi tutulmaktaymış.



Rusya kısa süre önce Fransa'dan 4 adet Mistral sınıfı helikopter çıkarma gemisi alımı için sözleşme imzalamıştı. Mistral ve muhtemel VBL alımının yanında Rusya, Fransa'dan Thales üretimi Catharine FC modeli araca monteli termal kamera sistemi alımı için 2010 Haziran'ında sipariş verdi. Ülke ayrıca kara kuvvetleri için İtalyan IVECO üretimi LMV M65 zırhlı araçlarını lisans altında üretmeye hazırlanıyor. Ülke, İsrail'den de İnsansız Hava Araçları tedarik sürecinde.

Nakliye uçakları ile havadan taşınabilen ve amfibik kabiliyete sahip olan VBL'ler, çok çeşitli silah ve görev sistemleri ile donatılabiliyor. Otokar üretimi Akrep aracının muadili sayılabilecek VBL'ler Yunanistan tarafından da kullanılıyor.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Keşke otokar cobrayı alsalar 500'ün üstünde araç ha otokar köşeyi dönerdi. Korkum şudur ki rusyanın silah alanında dışa bağımlı bir ülke haline gelmesi.

Adsız dedi ki...

rusların neyin karşılığında fransızlardan silah aldığını çok merak ediyorum. medvedev ve putin in çıkarı olmadan bunu yapacaklarını hiç sanmam üstelik aldıkları bu silahları yapamaycak durumda değiller...

Adsız dedi ki...

Bu sürpriz bir mevzu değilki? Neredeyse iki senedir belliydi. Ayrıca Rusya, Fransa veya başka bir ülkeye askeri yönden bağımlı kalınca neden korkuyoruz merak ettim?

LegionnairE dedi ki...

Of of of... rezillik diz boyu

Unknown dedi ki...

bizim cobraya benziyor fransiz araci yada frsnsizlarla ortakmi otokar