02/11/2010

Rus Ordusu'na İtalyan Zırhlı Aracı

Rusya'dan, ülkenin silahlı kuvvetler modernizasyonu faaliyetleri kapsamında bir süredir özellikle askeri denizcilik alanında ilginç haberler gelmekteydi (bkz: Rusya'nın Yeni Nesil Korvet Projesinde Hayal Kırıklığı, Rusya'nın Mistral Projesinde Pürüz). Rusya'nın artan bir şekilde savunma sistemlerinde uluslararası işbirliği girişimlerine yönelmesinin sonucu olan bu haberlere geçtiğimiz hafta bir yenisi daha eklendi.

Rus haber ajansı RIA Novosti'nin 26 Ekim tarihli haberine göre, Paris'teki EuroNaval 2010 fuarı sırasında biraraya gelen Rus ve İtalyan yetkililer, İtalyan IVECO ve Rus Rostekhnologii firmalarının bir ortak girişim kurarak, IVECO tasarımı LMV M65 taktik tekerlekli zırhlı araçlarının lisans altında üretimi konusunda mutabakata varmış.

Rusya Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Popovkin, kurulacak ortak girişimin 2011'den itibaren üretime başlayacağını, araçta kullanılacak Rus katkısının zaman içinde 50%'ye ulaşacağını belirtmiş.



Moskova merkezli Centre for Analysis of Strategies and Technologies (CAST) düşünce kurumunun araştırmasına göre imzalanan anlaşma 3,000 aracı kapsıyor ve mali değeri yaklaşık USD 2,100,000,000 dolayında. Kamaz firmasına ait tesislerde gerçekleştirilmesi planlanan üretimin hızı olarak yılda 500 araçlık bir miktar öngörülmüş.

GAZ-2330 Tigr'ın boynu bükük kaldı
Rus savunma sanayiinin teknoloji ve maliyet açısından rekabet gücünü ve ihracat pazarındaki konumunu kaybetmiş olduğu biliniyordu. Buna ilaveten Rus Silahlı Kuvvetleri'nin modern savaşalanı ihtiyaçlarına uygun şekilde donatılmasına maliyet-etkin ve son teknoloji içeren çözümler sunmada yetersiz kaldığı da bir başka bilinen olgu idi. Bu hususların sonucu olarak önce gemi inşa ardından da insansız hava araçları alanlarında sırasıyla Fransa ve İsrail ile işbirliği yoluna gitme kararı aldılar. Ancak Rusya'nın geleneksel olarak son derece güçlü olduğu bir alan olan zırhlı kara aracı konusunda bir Batı ülkesinden destek alması sürpriz bir gelişme.

IVECO'nun LMV aracı önemli ihracat başarıları kazanmış, 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç piyasasında güçlü bir tasarım. Ancak Rusya'nın bu alanda benzer bir aracı var: Russkie Mashiny firması üretimi GAZ-2330 Tigr aracı bir süredir Rus Ordusu'ndan sipariş almaya çalışıyordu. Rusya'nın buna rağmen yabancı bir tasarımı seçmiş olması önemli bir mesaj: Rusya'nın teknoloji transferi ile kendi savunma sanayisinin açıklarını kapatmayı ve bir yandan da ordusunu hızla modernize etmeyi amaçladığını gösteriyor.

1 yorum:

Rak dedi ki...

Arda bey, Söz konusu yazıyı referans alarak acaba ülkemizde ki zırhlı araçların karşılaştırmasını yapabilir misiniz? Özellikle terör örgütünün yaptığı mayınlı ve EYP'li saldırılara karşı acaba başka üretim modellerinin daha sağlam olup olmadığı konusunda merakımı giderebilirim diye düşünüyorum.