14/01/2011

İngiltere 53 Adet Eurofighter Typhoon'u Emekliye Ayırıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron'un Ekim 2010'da açıkladığı savunma bütçesindeki kesinti ve tasarruf önlemleri, adada kıyametleri kopartmıştı.

Çok sayıda projenin iptali, birlik, silah ve teçhizat sayılarının önemli ölçüde düşürülmesini öngören bu önlemler paketinin bir uzantısı, Eurofighter EF-2000 Typhoon'u vuracağa benziyor.

Zira İngiltere, hava kuvvetleri envanterindeki 53 adet Typhoon'u emekliye ayırmaya hazırlanıyor.


İngiliz Guardian gazetesinden Richard Norton-Taylor imzalı habere göre, İngiliz Savunma Bakanlığı, daralan bütçesi ile ödemeler arasındaki dengeyi koruyabilmek için yıllık 1 milyar Pound'u aşan bir kesinti uygulaması yapmak zorunda kalmış durumda.

Habere göre, halen yıllık 38 milyar Pound olan Savunma Bakanlığı bütçesi, önümüzdeki 4 yıl için 7.5% oranında azaltılacak.

Bu kesinti kapsamında, 2003 yılında hizmete giren Eurofighter Typhoon çok rollü savaş uçaklarının Tranche 1 isimli hizmete giren ilk versiyonları emekliye ayrılacak. Bu erken emekliliğin ana nedeni, söz konusu uçakların Tranche 3A isimli en son versiyona yükseltilmelerinin çok pahalıya mal olacak olması.

Lancashire Telegraph gazetesinin ayrıntılarını verdiği karara göre, Typhoon Tranche 1'ler 2015 yılında hizmetten alınacak. Haberin aktardığına göre bir BAe Systems yetkilisi, uçakların zaten 5 yıl içinde güncelliğini yitireceğini aktarmış.

İngiliz Hava Kuvvetleri envanterinde halen 53 adet Tranche 1 Typhoon bulunuyor. Toplam 67 adet olan Tranche 2 teslimatları devam ediyor ve 40 adet de Tranche 3A'nın hizmete girmesi planlanıyor. Typhoon'un ilk seri üretim versiyonu olan Tranche 1, temel seviye çok rollü kabiliyete aşamalar halinde kavuştu. Tam kapasite çok rollü kabiliyet ise Tranche 2 versiyonu ile kazanıldı.

Emekliye ayrılacak Tranche 1'lerin satılacağı belirtiliyor. 2015'te emekliye ayrıldıklarında bu uçaklar yaklaşık 10 yaşında olacak ve yoğun başlangıç ve harbe hazırlık eğitimleri nedeniyle kayıtlarında hayli yüksek uçuş saatine sahip olacaklar. Dolayısıyla uluslararası piyasada alıcı bulabilmeleri için hem gövde ömrü yenilemesi hem de aviyonik ve silah sistemi güncelleştirmesi maliyetli olabilir. Muhtemel müşteriler ise Ortadoğu / körfez ülkeleri ve Yunanistan olabilir.

2 yorum:

Batuhan Demirci dedi ki...

Türkiye'nin EF hikayesi bitti fakat böyle bir seçenek uygun olabilir mi ? Yunanistan'a bu maddi durumunda belki uçak ihaleleri için uygun aday bu seçenek gözüküyor ?

Arda Mevlutoglu dedi ki...

"Sıfırını" almadığımız uçağın ikinci elini hiç almayız. Kaldı ki Tranche 1'in aviyonik ve silah sistemi kabiliyeti açısından F-16 Block 50+'ye karşı bir üstünlüğü yok. Altyapı yatırımı, eğitim, lojistik vb derken emekliye ayrıldığında zaten ömrünün yarısını tüketmiş olacak bir uçak için para harcamaya değmez.