26/11/2010

Az Kullanılmış Uçak Gemisi

Tayland Deniz Kuvvetleri'ne bağlı "Chakri Naruebet" isimli hafif uçak gemisi, ülkenin güney bölgesindeki sel felaketinden mağdur olanlara yardım için görevlendirilmiş.

Gemi, afetzedelere yardım için 1 (bir) kamyon kasası dolusu kasa kuru gıda ve içme suyu götürmüş. Ayrıca gemiye bağlı bir S-70B SeaHawk deniz helikopteri nakil işlemlerine yardımda bulunmuş. Bu muazzam yardım harekatını ölümsüzleştirmek için çok sayıda hatıra fotografı da çekilmiş.

Chakri Naruebet İspanyol yapımı bir hafif uçak gemisi. 90'lı yıllarda hizmete girdi. Ödenek sıkıntıları nedeniyle ortalama ayda en fazla bir gün limandan ayrılabiliyor. Bir uçak gemisi olmasından öte en önemli özelliği, Tayland Kraliyet ailesinin resmî yatı olması.

Acaba diyorum, hazır LPD projesinde tonaj büyümüş ve standart bir LPH boyutlarına yaklaşmışken ve 3. Deniz Sistemleri Semineri'nde öğrendiğimiz üzere ufukta da LPH Projesi varken, Chakri Naruebet'i satın alsak Tayland'dan, modernize etsek, milli radar, elektrooptik ve silah sistemleri donatsak nasıl olur? Hazır az kullanılmış uçak gemisi ne de olsa...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazıdaki bariz kinayeyi, okurken sadece "ikinci el satın almak" ya da Türkiye'nin alım stratejisi ile bir eleştiri olmadığını birazda Chakri Narubet ve Tayland'la ilgili bir tepkin olduğunu sezdim sanki..

Şu açılardan mantıklı olabilir;

1)Askeri
Tayland'ın bir küresel güç olmayışı ve bu tip bir amacı olsa dahi her hangi bir operasyonel kabiliyet ve yeteneğe sahip olmadığı aşikar, başka bir deyişle askeri anlamda bu geminin hiçbir işe yaramayacağı.

2)Ekonomik
Ekonomik açıdan ülkeye nasıl bir yük olduğuda son derece açık şimdi buraya bunu yazarken SIPRI raporuna baktım Tayland ne kadar savunmaya para ayırıyrmuş diye toplam 4 milyar doları aşkın bir savunma bütçesi var yani kesin olarak uçak gemisine sahip olacak bir bütçe değil bu da tamam.

"Eee, ne kaldı ki geriye" diyebilir buraya kadar okuyan...

Ama koca Asya'da "VARYAG"(adı bu olacaksa) henüz gelmemişken, Hindistan ve Tayland uçak gemisine sahip yalnız iki ülkeden biri uçak gemisi var demiş olmak için olsa bile, ayda bir havalandırmaya çıkarabiliyorlar olsa bile, Apollo'yu kurtaran meşur LPH Princeton'un tonaj olarak üçte biri olsa da ondan daha kısa boylu olsa da...


Bilmem inanır mısınız ben Tayland'ın bu hevesine anlayış gösterebiliyorum biraz
yani Dünya'daki kraliyet ailelerinin saçma sapan harcamaları ve ülkelerine yükleri, gereksiz rezaletleri ve skandallarının yanında Deniz havacılığına bu derece gönülden bağlı olmak ülkenin stratejik anlamda çokta bir işine yaramayacak olsa bile basıp parayı almak, her yıl bakım maliyetlerini karşılamak inanın çoğu kraliyet ailesinin yaptıklarının yanında daha anlaşılır, daha masum görünüyor bana...

Mehmet...

Adsız dedi ki...

Mustafa kemal Atatürk'ün vatanımıza yapmış olduğu başarılarından dolayı atamıza boynumuz kıldan incedir ama Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Türkiyede hala yapılamayan otomobil, uçak gemisi, savaş uçağı, uzun menzilli füzeler, en öenmlisi savaş denizaltısı'' haladır yapamadığımız bu şeyleri yapmak için geç kalmadı mı vatanımız? Osmanlı devletinden bu zamana kadar bilim ve teknoloji alanlarında neler yapabildik? Hep dine ve ibadetlerimize aşırı önem verdik teknoloji ve bilimde ilerlemedik. şu düşünde bizde ''Nasıl olsa gavurlar yapıyorlar bizim neyimize?'' doğru ama bugün geldiğimiz zamanda ordumuzda bu saydığım örneklerden hiçbiri olmadığında Olası bir savaş halinde düşmanlar savaşta zafer kazanır. Zararın neresinden dönenrsek kardır. ayrıca ülkemizde anayasa diye birşey avrupa devletleri gibi sistem yerine oturmuş değil. İtalya ve İsviçre Atatürk'ün dediği gibi en büyük anayasa sistemi hakim devletler onlardan örnek almalıyız. Devleti geçmişte ve şuanda hortumlayacak hükümetlerin Halk ve askeriye birliği ile direkmen idam ve infaz etmeliyiz. Eğer Güçlü Türkiye istiyorsak..

Unknown dedi ki...


Bu uçak gemisi alınıp, modernize edilebilirse; BAE' den Harrier II yada Lockheed Martin den F-35 B yada C tipi savaş uçağı alımı ile 9 uçak ve 14 helikopter taşıyabilen kısmı da modernize edilip belki 20 uçak taşıyabilecek düzeye gelebilir.

Tabii ki bunun gerçekleşmesi için çok çaba lazım ama yeni bir uçak gemisinin yapımını düşününce sanki çok kolay gibi.