20/04/2010

Siyah Gri Beyaz Anket: Tank Tasarım Kriterlerinin Önem Sıralaması

Siyah Gri Beyaz'ın sağ panosunda bir anket açtım.

Bu ankette, bir ana muharebe tankının tasarımını etkileyen üç ana tipik özelliğin önem sıralamasının seçilmesi isteniyor.

Bu özellikler şunlar:


Sürat & manevra: Hızlı, yüksek ivmelenme değerlerine sahip ve kıvrak manevralar yapan bir tank doğal olarak hafif olmak durumundadır. Hafif olması için ise zırh korumasından feragat etmek ve/veya aktif / pasif korunma sistemlerine (hard-kill gibi) ağırlık vermek gerekebilir. Hızlı ve çevik bir tankın düşman isabetlerine karşı dayanma gücü daha zayıf olabilir, ancak hızı aynı zamanda tespit, takip ve vurulmasını zorlaştırarak avantajı da olabilir.


Zırh: Zırh bakımından güçlü bir tankın bekası yüksek olacak, düşman isabetlerine dayanımı artacaktır. Ancak bu, tankın ağırlığının artarak manevra kabiliyetinin düşmesine, arazi ve yollarda intikalinin sınırlanmasına sebep olabilir. Ağırlığı artmış tankın hava ve karadan nakliyesi sorunlu olabilir, ancak isabetlere yüksek dayanımı nedeni ile personel kayıplarını da en aza indirgeyebilir.

Ateş gücü: Ana muharebe tankının esas silahı topudur. Top namlu çap ve kalibresinin artması, vurucu gücünü doğrudan artırır. Ancak artan çap, merminin de büyümesi anlamına geleceğinden, depolanabilecek mermi sayısı azalacaktır. Öte yandan namlu çapı ve boyu uzadıkça üretimi daha zor ve pahalı, ömrü daha kısa olabilir. Kullanımı artan uzaktan kumandalı

Bu konuda okuyucunun görüşlerini öğrenmek isterim. Anket, 20 Haziran gününe kadar açık kalacak. Daha sonra sonuçları ve konu ile ilgili görüşlerimi paylaşacağım.

4 yorum:

nightshade dedi ki...

Hepsi birbirinden önemli en iyisi optimum çözüm olur.İlla sıralamak gerekirse aktif koruma sistemlerini göz önüne alarak ateş gücü>manevra kabiliyeti>zırh

akıncı dedi ki...

Anti tank silahlarının bu kadar gelişip yaygınlaştığı bir devirde tankı hantal kılacak oranda zırhlandırmak bence mantıksızdır. Bunun yerine aktif ve pasif savunma sistemlerine önem verilmeli.

Zaten altay için verilen hız bilgilerini de buna paraler yorumlayabiliriz.

Adsız dedi ki...

Turkiye bolgesi disinda zirhli harekatlara agirlik verecek bir ulke degil. Ayrica cephe derinligi gunumuz kosullari icerisnde gorece dusuk, ve topraklarin ciddi bir kismi daglik arazi kosullarinda. Manevra kabiliyeti yerine maliyetli aktif ve pasif koruma gunumuz gudumlu mermiler doneminde daha iyi bir cozum olabilir. Bu noktada zirhtan hicbir fergat edilmemesi gerektigini dusunuyorum. Ates gucu topa surulecek yeni tip (gudumlu ve gudumsuz ama daha etkin verimli) muhimmatla cozulmeye calisilmadir. Hedefini vuran 1 maliyetli ama etkin muhammat, hedefini vuran ama etkisiz muhimmatlardan daha iyi olacagi kesindir.Etkili muhimmat - verimli atis kontrol sistemi.
aza1312003

Mehmet DURMUŞOĞLU dedi ki...

Sayın takipçiler,

Ben şahsen tehdide göre yapılanmanın gerekliliğine inanan defansif ve kontraatak zihniyetli biriyim.

Dolayısıyla bu ankete cevabım çevre ülkelerin tank ve tanksavar kabiliyetlerinin incelenmesini ve bunlarla dengeyi sağlayan ve hatta bir nebze üstüne de geçen bir silahlanma konsepti olur.

Uzun ve detaylı bir analiz şu kısıtlı alan için zor gözükse de; çevre ülkeler ve olanakları incelendiğinde, tüm cephelerde kullanılabilir standart bir tank önermek bana göre zordur.

Bir etken de tanktan bekleyeceğiniz görevlerin çeşitliliğidir ki bu çeşitliliği daha da artıran bir etken olabilir. şöyle ki; keşif birliklerinde kullanılabilecek "hafif-çevik-orta ateş-sessiz" kabiliyetli tank tipi; hava araçlarında taşınabilecek "hafif-çevik-orta ateş" kabiliyetli tank , çıkarma botlarında taşınacak "orta ağır-çevik-orta ateş" kabiliyetli tank tipi; mekanize birliklerde görev alabilecek " orta ağır-orta çevik-orta ateş" kabiliyetli tank tipi; zırhlı birliklerde kullanılacak "ağır-orta çevik- ağır ateş" kabiliyetli tank tipi gibi...

Bu konu da bir çözüm de tabi ki nispeten daha az ağır reaktif zırh kitleri ile standart cephe tankının zırh kabiliyetini artırmaktır.

Neyse çok karıştı; sanırım reaktif kit takılabilen "orta ağırlıkta-orta çevik- ağır ateş kabiliyetli bir tank iyidir.

saygılar.