05/04/2010

Ekonomik Sıkıntılar Bulgar Savunma Projelerini Vurdu

Bulgaristan'da bir süredir devam eden bütçe sıkıntıları, bazı askeri uçak ve helikoper alım programlarını sekteye uğratmış görünüyor.

Bulgar Savunma Bakanı Anyu Angelov'un beyanına göre, 6 adet Eurocopter AS-565MB Panther hafif genel maksat helikopteri alım programında iptal ya da sayı azaltılması gündemde. Bu iptal ya da azaltma ile yapılacak tasarrufun, Eurocopter AS-532AL Cougar Mk1 alımına aktarılması planlanıyor.



Bulgaristan, Ocak 2005'te, 6 adet Panther helikopteri için USD 516.6 milyonluk bir sözleşme imzalamıştı. Teslimatların 2011'de tamamlanması öngörülmekteydi.

Ayrıca C-27J Spartan taktik nakliye uçağı alım projesinde de sayı azaltımı gündemde. 2005 yılında yaklaşık USD 125 milyonluk bir sözleşme imzalayan Sofya hükümeti, henüz üçüncü uçağın teslim şartı olan ödemeyi gerçekleştirebilmiş değil. Projede tedarik edilecek uçak sayısının 3 ya da 5'e indirilmesi söz konusu.

NATO üyeliğinin ardından hızla Batı standartlarında ekipman, araç gereç ve eğitime geçiş çalışmalarına başlayan Bulgaristan, aynı Romanya gibi bütçe sıkıntıları nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor.

Ve bu ülkelerin hem askeri hem ekonomik olarak bu kadar zayıflamaları, bölgeye yerleşmeyi isteyenlerin önünde aşılması gereken bir engel olarak duruyor.

Hiç yorum yok: