27/03/2008

Venezüella ile Rusya Arasında Su-30 Krizi

Kısa süre önce Cezayir HvK'nin Rusya'dan aldığı MiG-29SMT savaş uçaklarının yeni üretim olmadığı, depolardaki uçakların teslim edildiği ortaya çıkmış, uçakların Rusya'ya iade edildiği basına yansımıştı.(*)

Benzer, hatta daha da vahim bir kriz, henüz basına fazla yansımasa da, Venezüella ile Rusya arasında patlak vermiş durumda.

Venezüella, HvK envanterindeki eskiyen ve ambargo nedeniyle bakım ve yedek parça sıkıntısı çektiği F-16A/B savaş uçaklarının yerine, Rusya'dan 24 adet Su-30MK2 (ihracat kodlaması: Su-30MKV) savaş uçağı alımına dair Haziran 2006'da Rus KnAAPO firması ile bir anlaşma imzalamıştı. İlk 2 uçak aynı senenin Aralık ayında teslim edilmişti. Teslimattaki bu süratin nedeni yeni yeni ortaya çıkıyor.


Venezüella'ya teslim edilen Su-30MK2 savaş uçaklarının, bir kaç sene önce Çin için üretilen ancak "düşük üretim kalitesi" gerekçesiyle reddedilen Su-30MKK'ların yeniden boyanmış hali olduğu ortaya çıkmış.

Durumun ortaya çıkış şekli ise oldukça ilginç: Venezüella'nın Barcelona üssünde deniz suyu tuzu ve rutubet nedeniyle uçakların boyası hızla kavlamaya başlamış ve boyanın altından astar boyası değil, Su-30MKK'larda kullanılan gri renk ortaya çıkmış!!!

Buna, aviyonik ve mekanik sistemlerde artan sorunlar da eklenince, Mart başı itibariyle Venezüella HvK tüm Su-30 uçuşlarını durdurmuş.

Bilginin kaynağı olan Venezüella Su-30 pilotlarının söylediğine göre uçakları kapsamlı incelemeye alan bakım personeli, çeşitli mekanik ve hidrolik aksamda yeni olmayan, yani teslimat sırasında mevcut korozyon emarelerine rastlamış.

Uçakları üreten KnAAPO'nun Su-30MK2'ler için verdiği 6 aylık bakım garantisi de, filonun hemen hemen tüm uçakları için dolmuş durumda. Dolayısıyla Venezüella'nın herhangi bir tazminat hakkı bulunmuyor.

*: http://en.rian.ru/russia/20080218/99490063.html

Hiç yorum yok: