16/05/2005

"Sharkey" Ward'dan Hava Savaşı Temel Kaideleri

Falkland Savaşı esnasında İngiliz görev gücüne bağlı HMS Invincible'daki 801 No'lu Sea Harrier filosu komutanı David "Sharkey" Ward'ın yazmış olduğu "Sea Harrier Over the Falklands" isimli kitabının ekler bölümünde, bu savaştaki hava muharebelerinin krokileri ve genel hava muharebesi esasları bulunmakta. Şu an için resim upload imkanı bulunmadığından, başlangıç olarak yazarın, çok nitelikli kariyeri boyunca edinmiş olduğu tecrübeleri ışığında kaleme aldığı hava muharebesinde uyulması gereken kuralları aktarıyorum. David Ward, Falkland Savaşı'nda Pucara, Mirage V Dagger ve C-130 Hercules olmak üzere 3 Arjantin uçağı düşürmüş ve bazı askeri tarihçiler tarafından kişilik ve yetenek bakımından RAF'ın 2. Dünya Savaşı'ndaki aslarına benzetilen bir pilot. Ward bir süre önce, kendisi gibi Harrier pilotu olan oğlu ile birlikte ikili kol uçuşu yapmış ve bu haber havacılık çevrelerinde oldukça ilgi çekmişti. Kendisi hakkındaki ilginç bir başka bilgi ise, Türk asıllı eşi ile birlikte Marmaris'te yaşıyor oluşu.


"Sharkey" Ward'ın belirttiği hava savaşı muharebesi ile ilgili uyulması gereken kurallar şöyle (esasen bu kurallar genelleştirilerek her türlü askeri taktik ve stratejiye uyarlanabilir):

1) Savaş pilotu, uçağını ve silahlarını iyi tanımalıdır. Uçağını, düşmana karşı atış pozisyonuna en kısa sürede sokacak biçimde yapısal limitlerine kadar zorlayabilmelidir.

2) Uçağının ve silahlarının zayıf yönlerini tanımaldır. Zorlayabileceği limitlerin farkında olmalıdır.

3) Uçağının ve silahlarının üstün yönlerini olası bir çatışmada etkin biçimde kullanabilmeli, uçağına göre en iyi taktikleri uygulayabilmelidir.

4) Düşman uçağının (ve mümkünse düşman pilotunun) kabiliyetlerini bilmelidir. Muharebenin düşmana avantaj sağlayabilecek ortam ve şartlarda gelişmesini önleyebilmelidir.

5) 1 ve 4 no'lu kurallara ters düşmeyecek biçimde, mümkün olan en saldırgan (ve dolayısıyla kendinden emin) biçimde yaklaşma yapılmalıdır. "Yapabileceğini düşünüyorsan yapabilirsin"

6) Düşmanın hareketlerini öngörebilmeli, bir sonraki hamlesini tahmin edebilmelidir. Bu tahmine göre önlemini almalı ve uçağını kendine avantaj sağlayacak biçimde kullanmalıdır.

7) Düşmanı, o sizi farketmeden önce farketmek esastır.

8 ) Her zaman için o anda görülmeyen bir başka düşmanın var olabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir. Kural 8, devamlı bir gözün, bu henüz ortaya çıkmamış düşmanı aramasını içerir. Savaş uçakları bu yüzden hava savaşı esnasında ikili formasyonda uçar, birbirlerinin arkasını kollamak için (örnek: 2. Dünya Savaşı Luftwaffe'de kullanılan "Rotte" düzeni)

Son olarak nispeten düşük kalitedeki uçağı kullanan yüksek eğitimli pilot her zaman için daha kaliteli uçağı kullanan ortalama pilottan daha avantajlıdır.

Not: Falkland Savaşı'ndaki hava muharebeleri için http://www.acig.org/artman/publish/article_158.shtml adresini tavsiye ediyorum

Hiç yorum yok: