05/06/2012

Türkiye TX / FX Projesinde Ortağını Seçti: İsveç

TX / FX projesinde ciddi bir karar eşiği çoktan geçilmiş de haberimiz yokmuş...

ABD merkezli modelleme ve simülasyon şirketi Ternion'un, internet sitesinde 2 Şubat günü yayınlanan kısa bir bilgi notuna göre, TAI, TX / FX projesinin kavramsal tasarım çalışmalarında kullanmak üzere bu firmanın FLAMES isimli simülasyon yazılımını satın almış. Aynı firmanın 29 Mart tarihli bilgi notuna göre ise, TAI, söz konusu yazılım için kendi tesislerinde eğitim hizmeti almış.

Ternion firması, TAI'nin projede tasarım çalışmalarını Saab ile birlikte yürüttüğü bilgisini eklemiş. Nitekim firmanın web sitesi incelendiğinde Saab firmasının da tecrübeli bir FLAMES kullanıcısı olduğu görülüyor.

Dolayısıyla, TX / FX projesindeki yabancı teknoloji sağlayıcısı ortağın kim olduğu sorusu yanıtını bulmuş görünüyor: İsveç (Saab).

Bu ayrıca, Türkiye'nin TX / FX için Güney Kore ile bir ortaklığa gitmeyeceği anlamına da geliyor.

4 yorum:

Onur dedi ki...

Hayırlı olsun şimdiden .
Bana göre birkaç mantıklı tercihten biriydi.

Ama özellikle sizin yorumlarınızı merak ediyorum.

Public Enemy dedi ki...

muhafazakar bir karar olmuş. Kore gibi bu işe yeni adım atan bir ortak yerine, kendini ispatlamış bir firma seçilmiş. Bu seçimin avantajları ve dezavantajları var tabi, dezavantajı, muhtemelen korenin üreteceği uçak daha teknolojik ve gelişmiş olacak. Avantaj ise Saab ile çalışıldığında, süre, maliyet vs.. gibi unsurlar daha tahmin edilebilir olacak.

YAMAN dedi ki...

Yerinde bir karar. Zaten avyonikte belli bir yere geldik. Koreden öğrenebileceğimiz bir şey kalmadı. Bundan sonra karar vermemiz gereken husus şu;
1- Bu uçak 4.5 mu 5. mi nesil olacak?
(5. nesil zor görünüyor ama imkansız değil zira kore 5. nesil olmasından vazgeçti)
2- Yapılan tasarım 5. nesil olmazsa 5. nesile uyarlanabilir bir tasarım mı olacak?
3- Motor yerli olacak mı?kale grubunnun küçük turbo jet motorundan sonra 3D egzos çıkışlı bir motoru 2023 bu projeye yetiştirebilir miyiz?
Güzel bir yoldayız. inşallah sonuca varacağız...

Tal-Amera dedi ki...

Arda Bey, bu durumda ileride projeyi görsel olarak görmeye başladığımızda projede Grippen esintileri (çift motorlu, ön stabilizeli) görmeyi bekleyebiliriz sanırım.