26/04/2020

Siyah Gri Beyaz 15 Yaşında

Eser: Lonely Car
Eugen Eidukaitis
Amazon ormanlarında yaşayan Amondawa kabilesinin konuştuğu dilde, zaman kavramının yer almadığı keşfedilmişti. "Bugün", "yarın", "hafta", "ay" gibi zaman dilimi veya belli bir anı ifade eden kelimeleri yokmuş. Ayrıca, dillerinde bir olayın diğerinden önce ya da sonra gerçekleşmesine dair kalıplar veya cümle yapıları da yok. Daha da ilginci, bu kabilenin mensupları, Portekizce gibi, soyut zaman kavramı bulunan yabancı dilleri sorun yaşamadan öğrenebiliyorlar, yani algı kapasitelerinde zaman hanesi boş değil.

Zamanı (veya ömrü) olayların (veya "şey"lerin) birleşimi; uç uca eklemlenerek meydana getirdikleri bir bütün olarak algılamak gerek belki de. Uç uca eklenen anıların, olayların ve eserlerin niteliği mi niceliği mi yoksa ikisi birden mi önemli, emin değilim.

Geride kalan 15 yılın sonunda Siyah Gri Beyaz da aşağı yukarı benim için böyle bir anlam ifade ediyor.

Bu süreçte beni yalnız bırakmayan okura en içten teşekkürlerimi sunuyorum

3 yorum:

Muhammed Ayyıldız dedi ki...

Sayın Arda Bey okuduğunuz okulun yeni öğrencilerindenim.
Ortaokul yıllarımdan beri severek takip ediyorum.
Nice yıllara

Adsız dedi ki...

Nice 15 nci yıllara!

(Şu popcast olayını çöz, seveni olduğu kadar sevmeyeni de var, hızlı okuma alışkanlığı olanlara ters geliyor, okunma/izlenme oranı düşmüştür, çözüm popcast altına metnini koy, google yapabiliyor bunu, bundan daha masum bir istek olabilir mi yahu, bak bu ikincisi)

Kolay gelsin...

CeHBeZa dedi ki...

Ben Vatanı,Bayrağı,Devleti için tereddüt etmeden can verecek kürt kızıyım ve çarşaflı olmakla birlikte gecenin üçüne kadar Fırat Afrin gibi operasyonlar hakkında araştırma yapan,kendimi TSK alımları gerekli şartlarını okuyarak bulan Ismailağa cemaatına mensup biriyim.Neden şuan bunları yazıyorum muamma lakin Calût'u Davud Yapmak Mümkün mü? Defalarca okumuş biri olarak ve 15. yılınızı duyunca nasıl daha önce burayı keşfedemedim diyerek canı gönülden hakķın yolunda Allah istikamet üzere daim kılsın duasıyla.Baki Selamlar..