03/08/2012

Teröristlerde Görülen Keskin Nişancı Silahı Hakkında

Habertürk gazetesi, 2 Ağustos Perşembe günkü internet sürümünde, Şemdinli'ye baskın yapmak isterken etkisiz hale getirilen PKK'lı gruba mensup bir teröristin üzerinden çıkan Flash bellekteki fotograflara yer verilmiş.

51 adet fotografın arasında birkaçı özellikle dikkatimi çekti. Zira bu fotograflarda beş adet, oldukça hacimli ve büyük dürbünlü keskin nişancı tüfeği görülmekteydi. Teröristler bu tüfeklerle poz vermişler, ayrıca tüfekleri değişik açılarda yerde de çekmişlerdi. Fotografların içeriği, propaganda niteliğine daha uygun görünüyordu; aslında tam da bu yüzden Habertürk gibi bir gazetenin bu denli fütursuzca yayınlamasını yadırgadım.

Söz konusu tüfeklere daha dikkatli baktığımda merakım ve ilgim daha da arttı. Çünkü bu tüfek tasarımını daha önce hiçbir açık kaynakta görmemiştim ve tüfeklerin genel duruşu, standart seri üretim kalitesinde durmuyor gibiydi. Toplama ya da çıkma malzemeden yapılmış gibi değillerdi ama, fabrikadan çıkmış bir mamül gibi de durmuyorlardı.

Konu ile ilgili kendi çapımda bir araştırma yaptım, The Firearm Blog sitesi editörü Steve J ile de konuyu tartıştım (nitekim kendisi de görüşlerini The Firearm Blog'da yayınladı) ve böyle bir silahın PKK'lı teröristlerin elinde ne aradığı, ne maksatla kullanılabileceği ve silahın cinsi üzerine fikir yürüttüm.

Öncelikle fotograflar hakkındaki gözlemlerimle başlayayım:

Gözlemler

1. Fotograflar, Habertürk gazetesi internet sitesinde 02.08.2012 tarihinde yayınlandı. Gazetenin haberine göre fotograflar, "Şemdinli'ye ikinci kez baskın düzenlemek isterken etkisiz hale getirilen ve ağır darbe alan PKK'lı grubun" üzerinden çıktı.

2. Tüfeklerin göründüğü fotograflarda ne zaman çekildiklerine dair bir işaret, bilgi ya da emare yok. Gazetenin internet sitesine yüklenmiş olan, .jpg biçemindeki fotograflarda EXIF verisi de bulunmuyor.

3. Fotografların bazılarında teröristler silahı ellerinde tutuyor, bazılarında tüfekler yerde görülüyor. Bir adet fotografta ise toplam 5 adet tüfek yerde yanyana görülüyor.

4. Tüfekler büyük kalibreli ve bir adet gündüz görüş, yakınlaştırma özelliğine sahip dürbünü bulunuyor. Genel yapı ve tasarım itibariyle, "anti-materiel rifle" olarak adlandırılan ve personelden ziyade zırhlı / zırhsız araç, ekipman ve sisteme karşı kullanılan keskin nişancı tüfeklerine benziyor.

5.
Tüfek gövdeleri, kurma mekanizmasının kolu haricinde kamuflaj boyası ile boyanmış.

6. Tüfeklerde herhangi bir şarjör ya da şarjör yuvası görünmüyor. Silahın arkadan doldurmalı, her seferinde tek atış yapılan (single shot) bir tüfek olduğu anlaşılıyor.

7. Tüfek kurma kollu (bolt action) bir mekanizmaya sahip.

8. Fotograflarda görülen 5 tüfek de yapısal olarak, ufak farklar haricinde, aynı özelliklere sahip. Bu da aynı tezgâhtan çıkmış oldukları izlenimini uyandırıyor.

9. Kundak kısmının ön tarafının üstünde, her iki tarafta arka arkaya dizilmiş 7 adet delik görülüyor. Bu delikler büyük ihtimalle atış sırasında gaz tahliyesi ve / veya namlunun soğutulması işlevini görüyor.

10. Kundak kısmının namlu ile birleştiği yerde, katlanabilir bir demir arpacık görülüyor.

11. Namlu ucunda namlu ağız freni / alev gizleyen bir aparat var. Şekil itibariyle Barrett tipi keskin nişancı tüfeklerinde kullanılan namlu ağızlarına benziyor. Kutu şeklindeki aparatın her iki yanında, arkaya doğru açılı yönlendirilmiş gaz tahliye kanalları var. Namlu ağız freni, dibindeki silindirik borunun namluya geçmesi ile monte edilmiş. Namlu çıkışı, aparata açılan bir delikle sağlanmış.

12. Kundağın ön - alt tarafına kaynaklanmış bir parçaya monteli çatalayak görülüyor. Çatalayak, kundağa vidalı bir yay mekanizması ile katlanabiliyor. Yayın bir ucu ayakta, diğer ucu kundağın ortasına vidalanmış. Çatalayağın yayının, çoğu muadilinde olduğu gibi kendi üzerinde değil, tüfeğe monte edilmiş olması, tasarımda yapılmış bir tadilat izlenimi uyandırıyor.

13. Dipçiğin alt - arka tarafında, yere konulduğunda dengeyi sağlaması için bir adet ayak bulunuyor. Bu ayak, bazı fotograflarda görünmüyor, çıkabilen ya da dipçik içine katlanabilen bir yapıda olması muhtemel.

14. Tüfek üzerinde herhangi bir Picatinny kızak, ilave aparat monte hamili vb görünmüyor. Dürbünün montel edildiği Picatinny kızak formundaki küçük kısım bunun tek istisnası.

15. Tüfek üzerinde herhangi bir marka, işaret, sembol, yazı, uyarıcı levha, düğme, mandal vb görünmüyor.

16. Dipçiğin üst kısmı boyunca ve dibinde, kauçuk olması muhtemel, siyah ve parlak bir malzeme bulunuyor. Dipçik sabit yapıda olup seyyar değil; ayrıca çene dayamak için bir aparat görünmüyor.

17. Farklı tüfekler üzerindeki kamuflaj boya şekilleri aynı ya da benzer paternde değil: Herhangi iki farklı tüfek üzerindeki desenlerin şekil ve yerleşimi birbirinden çok farklı.

18. Tüfeğin tüm gövdesi silindirik formda.

19. Tüfekte, mermi haznesi, namlu çapı ve genel boyutları itibariyle çok büyük bir ihtimalle .50 BMG (Browning Machine Gun) olarak da bilinen 12.7mmx99 uçaksavar mermisi kullanılıyor. Rus yapımı 14.5mm x 114 ve 12.7mm x 108 mühimmatlar da olasılıklar dahilinde.

20. Tüfeğin genel görünümü, parçaların montaj ve genel uygulama kalitesi itibariyle, seri üretim tezgâhından çıkmamış olması kuvvetle muhtemel. Atölye ya da el tezgâhında imal edilmiş bir görünümü var.

21. Tüfeğin dürbününün tip ve modelini kestirmek güç. Uzun menzilli / yüksek zoom'lu bir tipte olması muhtemel.

22. Tüfek görünüm itibariyle, mevcut anti materiel tüfekler arasında en çok, ABD'li Serbu firması tasarımı BFG-50 silahına benziyor. Ancak her iki silah arasında önemli ayrıntı farkları var.

23. Bazı fotograflarda, el kundağına sarılmış bir kılıf görünüyor. Bu kılıf, taşırken elin kaymaması için ve / veya ateşleme sırasında namlu ve çevresinde oluşabilecek ısıyı soğurması için takılmış olabilir.

24. Tüfek genel olarak ağır hantal ve taşıması zor bir silah görünümünde.


Değerlendirme

1. Fotograflar ve açık kaynaklarda mevcut bilgiler ışığında, tüfeğin atölye yapımı, doğaçlama (emprovize) bir silah olduğunu düşünüyorum.

2. Dolayısıyla silahın atış hassasiyeti ve malzeme kalitesi yüksek olmayabilir. Hedeflenen unsurun boyut ve menziline göre bu görece düşük hassasiyetin önemi de düşük olabilir.

3. Terör örgütünün eylemleri göz önüne alındığında, bu tüfeğin özellikle helikopterleri hedef almak için kullanıldığını düşünüyorum. Zira terör örgütü, askeri konvoylara saldırı için uzaktan kumandalı patlayıcı ve mayın gibi nispeten risksiz yöntemleri tercih etmekte. Öte yandan silahın diğer muhtemel hedefleri arasında, karakol ve üs çevrelerindeki radar, termal kamera vb sensör, iletişim sistemi antenleri, çanak antenler de olabilir.

4. Silahın, farklı açı ve konumlardan timler halinde helikopterlere karşı kullanılması, asker ve malzeme ikmâl operasyonları için büyük risk arzedebilir. Nitekim Temmuz sonunda basına yansıyan haberlere göre, Tunceli'de inişe geçen bir UH-1H tipi helikoptere uzun namlulu silahlarla ateş açılmış, 6 isabet alan helikopter ani manevra ile ateş hattından kurtulmuş, helikopter gövdesini delen mermilerden biri, bir personelin yeleğine isabet edip göğüs cebindeki telefonu parçalayarak yaralanmasına neden olmuştu. İniş - kalkış ve havada asılı kalma (hover) durumları, helikopterlerin en savunmasız oldukları hallerdir. Bu sırada çevredeki mevzilerden, farklı açılardan ve uzun menzilden açılabilecek ateş, helikoptere risk arzedebilir. Alçak irtifa kızılaltı güdümlü füzelerin aksine, bu tür uzun namlulu silahlardan ateşlenecek yüksek enerjili mermilerle yapılabilecek bir saldırının tespiti ve karşı savunması çok daha zordur.

5. Terör örgütü, böyle bir silahla bir helikopter düşürerek sansasyonel bir eylem gerçekleştirmek istiyor olabilir. Asker ya da malzeme nakli sırasında bu şekilde vurularak düşen bir helikopterin ve çok sayıda personelin şehit olmasına neden olabilecek bir eylemin toplumda yaratabileceği psikolojik etki hedefleniyor olabilir. Öte yandan karakol ve üs saldırıları sırasında, iletişim ve / veya erken ihbar imkânı sağlayan sistemleri bertaraf ederek saldırının etkinliğinin artırılması hedeflenmiş olabilir.

6. Böyle bir tüfeği, kısıtlı sayıda da olsa aynı tip ve konfigürasyonda üretmek için bazı temel tezgâh ve takımlara ihtiyaç vardır. Bunlar dağda ya da mağarada sağlanabilecek koşullar değildir. Tüfeklerin üretimi için gerekli hammadde ve malzemenin temini, depolanması, işlenmesi ve dağıtımı için yerleşik bir yapı gerekir.

7. İnternette, bu tip bir silahı atölye ortamında üretmeye yardımcı olacak çok sayıda doküman, talimname, video ve benzeri belge mevcuttur. Bu tür bilgi ve belgeler tamamen açık kaynak olup, terör örgütü tarafından edinilmiş olabilir.

8. Silahın atış hızının düşük, taşınmasının zor olması; tim şeklinde kullanıldığını düşündürmektedir. Bu da silahın planlı eylemlerin bir parçası olarak düşünüldüğüne işarettir.

9. Eğer .50 kalibre mermi kullanılıyorsa, silahın etkili menzili 1,000m - 1,500m arasında olabilir. Azami teorik menzilin bunun yaklaşık 2 katı civarında olması mümkündür.

10. Atölye ortamında üretilen bu kalibredeki silahların güvenilirlik ve etkinlikleri genelde son derece düşük olmaktadır. Dolayısıyla silahın isabet yüzdesinden ziyade psikolojik bir etkisinin olması da istenmiş olabilir.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

gerçekten güzel tespit olmuş, ben de sizinle aynı fikirdeyim tamamen psıkolojik güç gösterisi amaçlı yapılmış.

Adsız dedi ki...

habertürk gibi bir gazete mi? siz habertürk'ün kimlere hizmet ettiğini henüz anlayamamışsınız sanırım.

Adsız dedi ki...

http://www.serbu.com/top/bfg50.php Tüfek bu sanırım -Kaan-

Adsız dedi ki...

Anlaşılan pkk K.ırakta sanayi devrimi yaşıyo; kendi silahınıda üretmiş olabilir. Çünkü eğitimim gereği tornadan anlıyan biri olarak işçilik kalitesi felaket ötesi. Bir silahın performansı açısından hiç bir parametere değerlendirilmeden yapılmış ( ağırlık, egonomi ve taşınabilirlik, isabet, vs ) Bana kalırsa burda amaçlanan güçlü 12.7 mm lik bir fişeği atabilmesi nasıl olursa olsun ( tabi çalışıyorsa ) tahminim bunun Arda beyinde söylediği gibi helikopterlere karşı kullanıcak olmaları çünkü pkk nın tüm yazılarında karakol bastıkları zaman dshk larını yerleri belli olmasın diye helicopterlere karşı kullanmayıp sakladıkları şeklinde ayrıca intikal halindeykende uçaksavarları kullanamıyorlar. Bu silahın bir amacıda aselsanın son zamanlarda karakollar için geliştirdiği silah istasyonları bu sistemler yüzünden pkk uzun menzilli tahrip edici ve idamesi ucuz bir silaha ( rpg'ler 300 m de bile oldukça isabetsiz dshk lar ise 1 km üzeri menzilde nokta atşı yapıcak bir silah değil )gereksinim duymuş olabilir.

Adsız dedi ki...

çin malı js-05 antimateryal tüfeğine oldukça benziyor.

Adsız dedi ki...

"Şemzinan hareketli saldırı bölüğünde, özel kuvvetler içerisinde faaliyet gösteren örgüt mensuplarının ürettiği 2500 metreden hedefi vurabilen Şiyar 1 isimli suikast tüfeği bulunuyor." demiş güya teslim olan bir PKK'lı.

2500 metre mi? İyi atıyormuş hakikaten.

Adsız dedi ki...

Haberin adresi:

http://gundem.milliyet.com.tr/semsiyeli-ordek-yuruyusu-egitimi-almistik/gundem/gundemdetay/11.08.2012/1579424/default.htm

Murat Can Bilgincan dedi ki...

Arda Mevlütoğlu ve yorum yazan herkese teşekkür ediyorum. Erzincan Merkez Karakolu'nda jandarma eri olarak yaptığım askerliğimi bitireli 8 ay oldu. G3'üm ve yazıcı olduğum dönemde mühimmat deposunda rastladığım birkaç farklı silah haricinde konuyla hiç haşır neşir olmadım. Öğrettikleriniz benim için değerli...

Adsız dedi ki...

Bu silah BFG-50'ye benziyor. Amerika'da avlanma amaçlı olarak mağazalardan alabileceğiniz ya da internetten bile sipariş edebileceğiniz türden bir tüfekten bahsediyoruz. Öyle 2.500m etkili menzili falan da yok (bildiğim kadarı ile) http://www.serbu.com/legacy/bfg50.htm

Adsız dedi ki...

Bunlar 50 kalibrelik keskin nişancı silahları iyi eğitimli ve bunlardan birine sahip olan bir terörist koca bir bölüğü yerinden kımıldatamaz hale getirir bu silahla 1800 mt nokta atışı yapılabilir azamı zaten 2600 mt den sonra mermi yavaşlar bence ordumuz kanas vb gibi düşük kalibreli silahlardan kurtulmalı adamların geldiği son nokta işte buyrun zaten yoruma açık neden çok zaiyat verdiğimiz.......

Adsız dedi ki...

Slmlar öncelikler tespitlerin cok güzel ve nerdeyse yerinde
ben sana o silahlrin adini söylim.
Öncelikle size şaka gibi gelebilir ama onlari PKK Kendi atölyelerinde yapiyor. silahin ismi ZAGROZ 3 ve ektikili menzili 3 kilometre
ve geresini siz düşünün artik nasil korkunc bir silah oldugunu
ve malesef PKK bu silahlarla cok rahat helikopterleri düşürebiliyor arti zirhli araclari bile rahatlikla tahrib edebiliyor

Tayfun dedi ki...

Merhaba;

Aşağıda ki linkte yunan ordusunda kullanılan silahların olduğu resimlerde buna benzer silah gördüm. Aynı olma ihtimali nedir?

http://greekmilitary.net/greektroops.htm

Adsız dedi ki...

Bazı kişiler pkk çok süper silahlara sahip ve bunları etkin olarak kullanabiliyormuş gibi propaganda yapıyor burada.

bazı gerçekler;

yapılmış en uzun mesafeli sniper atışı 2815 metereden, m82a1 ile afganistanda gerçekleştirilmiştir. bunu gerçekleştiren ise avusturlyalı bir sniper'dır. orduda yıllarca bunun eğitimini almış, en iyi mühimmata ve ekipmana sahip bir asker(moa diye bir kavram var, ilgilenenler araştırsın).

menzil arttıkça silahın üretimindeki hata toleransları çok çok önemli olmaya başlar, bu fotoğraflardaki silahların görünen kalitesi gerçekten uzun mesafeli bir atışı yapabilecekleri izlenimini vermiyor. yanlışımız yoksa atölyede yapılan bir silahtan bahsediyoruz.

tek mermi alabilen mermi haznesi ise bir karakolu sürekli bir baskı altında tutmasını epeyce zor kılar, yerini tespit etmek de kolaydır sesinden dolayı. donanımlı bir karakol icabına bakacaktır. bu silahla bir bölüğü yerinde tutmak ise ancak ıslak bir hayaldir teröristler için.

buna çok güldüm, etkili menzili 3 kilometre demişler, kaynak? güven, özveri ve tecrübeniz mi?



Unknown dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=_fgNrk5Q8Po bu silah tek atış yapıyor gerçekten tuhaf ben de çözemedim. yalnız el-kaidecileri mahf ediyor bu silah şuan suriyede bu silah sayesinde ypg neredeyse özerklik ilan etii bu silaha maruz kalmış TÜRK Bİ EL-KAİDECİ BAKIN NE DİYOR? http://www.youtube.com/watch?v=2W8BZFQwjn0

ManfredSniper dedi ki...

Bu silah Rus KSVK 12.7'dir. Etkili menzil 1.5, max menzil 2 km'dir. Uçaksavar mermisi atar. Bu silahları pazarda bulamazsınız. Sadece Rus devlet şirketi satar. Bilginize.

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba,

Besleme mekanizması ve namluya bakarak KSVK olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ömer ÖZDEK dedi ki...

Yahu bizim milletimiz bariz özgüven patlaması yaşıyor. Medeni cesarete Ağrı Dağı'nın zirvelerini geride bırakmış. Ortalık Hakkari'de 12 ay G3 taşımakla Rambo olmuş asker eskileriyle dolu. Yoksa ehil ve uzman bir elden çıktığı besbelli şu tespitlerin altına; "Yok, bu sizin zannettiğiniz silah değil. Fotoğrafta görülen silah şudur..." şeklindeki afaki yorumları nasıl izah edebiliriz? Vallahi aşırı özgüven, çekinenlikten daha fazla madara ediyor sahibini.

Ömer ÖZDEK dedi ki...

Yahu bizim milletimiz bariz özgüven patlaması yaşıyor. Medeni cesarete Ağrı Dağı'nın zirvelerini geride bırakmış. Ortalık Hakkari'de 12 ay G3 taşımakla Rambo olmuş asker eskileriyle dolu. Yoksa ehil ve uzman bir elden çıktığı besbelli şu tespitlerin altına; "Yok, bu sizin zannettiğiniz silah değil. Fotoğrafta görülen silah şudur..." şeklindeki afaki yorumları nasıl izah edebiliriz? Vallahi aşırı özgüven, çekinenlikten daha fazla madara ediyor sahibini.

Adsız dedi ki...

Evet çok rahat helikopter düşürdüğünden her ay bir tane. Ama yok duymadım. yoksa yılda bir mi? Pkk hiç helikopter düşürdü mü ya? Ben hiç duymadım. Sen iyisi mi fazla sallama.

Unknown dedi ki...

Adam PKK'LI zaten pkk propagandası yapiyor 3000 m mis Saddam'ın füzesi gibi kandilden ankaraya nokta atışı yapabilirsiniz bu silahla ��������

Unknown dedi ki...

Adam PKK'LI zaten pkk propagandası yapiyor 3000 m mis Saddam'ın füzesi gibi kandilden ankaraya nokta atışı yapabilirsiniz bu silahla ��������

Unknown dedi ki...

Adam PKK'LI zaten pkk propagandası yapiyor 3000 m mis Saddam'ın füzesi gibi kandilden ankaraya nokta atışı yapabilirsiniz bu silahla ��������