02/08/2012

Dört Deniz Bülteni - Temmuz 2012



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]

Arnavutluk

Arnavutluk Hava Tugayı'na teslimat öncesinde Marseille-Marignane'deki fabrika pistinden uçuş testi için havalanan bir Eurocopter AS532AL Cougar tipi genel maksat helikopteri, 25 Temmuz günü yerel saatle 1340 sularında Fransa'nın güneybatısındaki La Palud-sur-Verdon yakınlarında düştü. Olayda Eurocopter firmasının 6 çalışanı hayatını kaybetti. Arnavutluk, 2009 yılında imzaladığı bir sözleşme ile Eurocopter'e 5 adet AS532AL Cougar sipariş vermişti.

İngiliz Cobham Aviation şirketinin Bristow Helicopters ile kurduğu ortak girişim olan FB Heliservices (FBH), Arnavutluk Savunma Bakanlığı ile iki yıllık bir eğitim sözleşmesi imzaladı. Sözleşme kapsamında FBH, envanterindeki Bell 412 Griffin HAR2 ve Agusta A109 helikopterleri ile Arnavutluk Hava Kuvvetleri'ne mensup 12 helikopter pilotuna uçuş, dört personele ise arama ve kurtarma eğitimi verecek. Ağustos ayında başlayıp Haziran 2014'e kadar sürecek olan eğitim programı, Arnavutluk'un sipariş verdiği Eurocopter AS532AL Cougar helikopterlerine hazırlık niteliği taşıyor.


Bulgaristan

18 Temmuz günü Burgaz Havaalanı'nda İsrailli turistlerin içinde bulunduğu otobüse düzenlenen bombalı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti, 32 kişi yaralandı. Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNR), Tel Aviv'den gelen uçağın inmesinden kısa bir süre sonra, turistleri getiren tur operatörünü telefonla arayan ve kimliği henüz belirlenemeyen bir kişinin, "İsrailliler iki bombayla karşılanacak" dediğini bildirdi. Saldırı sonrasında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının arkasında İran olduğuna inandıklarını ve sert bir şekilde karşılık vereceklerini söyledi.


Gürcistan

Türkiye Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 18 Temmuz günü resmî bir ziyaret için Gürcistan'a gitti. Gürcü mevkidaşı ile bir araya gelen Yılmaz'ın gündeminde iki ülke arasındaki askeri eğitim ve savunma sanayii işbirliği projeleri bulunuyordu.       


Irak

Irak Kürdistan Özerk Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin, yönetiminin Suriyeli Kürtlere Kuzey Irak’ta askeri eğitim verildiğini açıklamasından sonra merkezî hükümete bağlı birlikler, Irak – Suriye sınırına kaydırıldı. Bu birliklerle Peşmerge unsurları karşı karşıya konuşlanırken, iki taraf arasında gerilimin yüksek olduğu gözlendi.

CNN Türk'ün 3 Temmuz tarihli haberine göre, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Dohuk kentinde yerel yetkililerle yaptığı toplantının ardından yayımladığı bildiride, bölgesel yönetimin Amerikan Exxon Mobil şirketiyle imzaladığı anlaşmaların benzerini çok yakın zamanda başka uluslararası şirketlerle de imzalayacağını kaydetti. Barzani, bölgesel yönetimin petrol siyasetini, "Petrolümüz gelişmemizin anahtarıdır. Petrol meselesi bölgesel yönetim için ulusal bir mesele haline gelmelidir" diye tanımladı.

TRT Türk'ün 17 Temmuz tarihli haberine göre Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Türk savaş uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Ankara'yı uyararak konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne götüreceğini açıkladı. Maliki, Bağdat'taki Polis Akademisi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, komşu ülkelerin uçaklarının Irak hava sahasını ihlal ettiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, ''Hava sahamızın ihlali karşısında suskun kalamayız.'' dedi.

NTVMSNBC'nin 30 Temmuz tarihli haberine göre, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin lideri Mesud Barzani'nin bağımsızlık arayışına girebileceklerini açıklamasının ardından Bağdat'tan yeni bir suçlama geldi. Bağdat, Bölgesel Yönetim'in bir ülkeyle gizlice silah anlaşması yaptığını açıkladı. Olayın güvenlik servisleri tarafından ortaya çıkarıldığını açıklayan yetkililer; silah anlaşmasının, anti tank füzeleri, hava savunma füzeleri ve ağır silahlar içerdiğini belirtti.

3 Temmuz günü Divaniye, Kerbela ve Taci'de bomba yüklü bir araç ve yola yerleştirilen bombalarla düzenlenen saldırılarda 40 kişi öldü, 114 kişi yaralandı. Divaniye kentindeki saldırı bomba yüklü bir araçla düzenlendi ve 25 kişinin ölmesine, 70 kişinin yaralanmasına neden oldu. Kerbela'daki saldırı ise, Şiilerin 12 imamlarından olan İmam Mehdi'nin doğum günü münasebetiyle düzenlenecek "Şabaniye" ziyaretinden bir gün önce alınan yoğun güvenlik önlemlerine rağmen gerçekleşti.

23 Temmuz günü ise ülkenin değişik yerlerinde gerçekleştirilen bombalı saldırılarda ise 107 kişi öldü, yüzlerce insan yaralandı. Başkent Bağdat'ın Sadr, Taci ve Hüseyniye bölgeleri, Musul şehir merkezi ve merkeze bağlı El Baac ilçesi, Kerkük şehir merkezi, merkezin 45km kuzeybatısındaki Dibis ilçesi, Selahattin vilayetinin El Nemir bölgesi ile El Dicil, El Dıluliye, Samarra ve Beled ilçeleri ile El Divaniye şehir merkezi ve merkeze bağlı El Mikdadiye ilçesinde eşgüdümlü olarak düzenlenen saldırılarda kalabalık pazarlar, kamu binaları ile güvenlik güçlerine ait noktalar hedef alındı.

Jane's Navy International'ın 20 Temmuz tarihli haberine göre, Irak Deniz Kuvvetleri için ABD tarafından sipariş edilen kıyı devriye botlarından ilki olan OSV-401 El Basra, 16 Temmuz günü teslim edildi. Projeyi yürüten ABD Donanma Sistemleri Komutanlığı tarafından teslim alınan bot, RiverHawk Fast Sea Frames LLC tarafından inşa edildi. Mart 2010'da imzalanan USD70 milyonluk sözleşme, iki botun inşasını kapsıyor. Diğer bot olan OSV-402 El Fayha Şubat ayında denize indirildi. Her iki botun da Irak Deniz Kuvvetleri'ne sene sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor.

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'nın (Defense Security Cooperation Agency; DSCA) ABD Kongresi'ne 25 Temmuz günü ilettiği bilgi notuna göre, Irak ABD'den altı adet AN/TPQ-36(V)11 ve altı adet AN/TPQ-37(V)9 topçu tespit radarı talebinde bulundu. İlgili alt sistem, ekipman, avadanlık, bakım ve eğitim kalemleri ile birlikte satışın azami tavan bedeli USD428 milyon olarak belirtildi.


İran

İran Temmuz başında, “Büyük Peygamber-7” adlı füze tatbikatında orta menzilli füzelerini başarıyla denediğini açıkladı. 1,300km menzilli Şahab 3 füzesinin, İsrail’in yanısıra, ABD’nin Körfez bölgesindeki üsleri ile NATO’nun Malatya Kürecik’teki radarını vurabildiği öne sürülüyor. İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, “Bu tatbikatın ana amacı İran milletinin hayati değerlerimizi ve milli çıkarlarımızı korumaktaki siyasi kararlılığını göstermek. Askeri seçeneğin masada olduğunu söyleyenlere bir cevap veriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a yakın Sebat (Paydari) Partisi Meşhed şehri milletvekili Hüseyin Gazizade, İran'ın İSNA Haber Ajansı'na verdiği demeçte, Türkiye'nin, "ABD'nin oyun alanında oynadığını" öne sürdü. Gazizade, "Türkiye, Suriye'ye saldırırsa İran buna sessiz kalmaz ve somut eylemde bulunur" diye konuştu. Öte yandan İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesut Cezayeri de, ülke ismi anmadan, İran'a dost ülkelerin güvenliğinin tehdit edilmesi durumunda İran olarak "Gerekli ve çok ciddi reaksiyon" göstereceklerini söyledi.

İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) verdiği demeçte, İran’ın geçen yıl ele geçirdiği ABD Hava Kuvvetleri'ne ait RQ-170  Sentinel tipi insansız hava aracının kopyasının üretileceğini ve uçağın üçüncü bir ülkeye satışının gündemde olmadığını söyledi. Hacızade,
"Düşmanın asla arzulamadığı bilgilere ulaştık" şeklinde konuştu.

Mehr haber ajansının 8 Temmuz tarihli haberine göre tanksavar Dehlaviye füzelerinin üretimi, Savunma Bakanı'nın katıldığı özel bir törenle başladı. Füzeler dış görünüş olarak Rus yapımı Kornet tanksavar füzelerini andırıyor.


İsrail

İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun başbakanlığındaki koalisyon hükümetine Haziran ayında katılan Kadima Partisi, hükümetten çekilme kararı aldı. Kadima lideri Moşe Mofaz, hükümetten çekilme kararına neden olarak, yeni hazırlanan "askere alma yasasını" gösterdi. "Tal Law Yasası" olarak adlandıran kanunla hükümet, 18-23 yaş arası İsrail'de askerlik yapmayan aşırı muhafazakar Haridim Yahudilerin yüzde 50'sini silah altına alırken, geri kalan yüzde 50'sini ise ulusal hizmetlerde çalıştırmayı öneriyor.

İsrail Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemileri, 18 Temmuz günü Milos Adası'nın kuzeyinde bulunan Karavia atış sahasında gerçek mühimmat kullanarak bir atış tatbikatı icra ettiler. Yunan Deniz Kuvvetleri'nden herhangi bir katılımın olmadığı atış eğitimi, İsrail'in Yunan eğitim ve tatbikat altyapısını kullanması açısından önem taşıyor. Tatbikat ayrıca Yunan Deniz Kuvvetleri komutanının İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretin ertesi haftasına denk geldi.

İsrail ordusunun ülkenin kuzey sınırlarında konuşlanan 91'inci Tugayı'nın komutanı Hertzi Halevy 5 Temmuz günü yaptığı açıklamada, "Ordumuz daha ciddi ve profesyonel bir başka Lübnan Savaşı'na hazırlanıyor. Tepki daha keskin, sert ve şiddetli olmalı" dedi. Bölgenin tutuşma riski altında olduğunu söyleyen Halevy, savaş hazırlığında Suriye'de yaşanan gelişmelerin de etkisi olduğunu belirtti. Öte yandan Haaretz gazetesine konuşan kuzey komutanlığından üst düzey bir yetkili, "Bir sonraki savaş farklı olacak. Bu yüzden işlerin ülke cephesinde daha kolay yürümesi için mümkün mertebe en kısa sürede bitmesini sağlamalıyız" şeklinde konuştu. Gazete haberinde, İsrail ordusunun savaş simülasyonlarında özellikle Güney Lübnan'daki köylerde Hizbullah'a karşı geniş çaplı bir kara harekatı planlarının denendiğini bildirdi.

Jane's Missiles & Rockets'in 2 Temmuz tarihli haberine göre Israel Aerospace Industries (IAI), Paris'te düzenlenen Eurosatory sergisinde EL-M-2138T Green Rock isimli yeni nesil roket, topçu ve havan tespit radarını sergiledi. Seyyar bir radar sistemi olan Green Rock, L ve X bandlarında çalışıyor ve aynı anda birden fazla hedefi takip edebiliyor. Sistem, tehdidin fırlatıldığı konumu ve muhtemel isabet konumunu hesaplayabiliyor; hesaplanan veriler bölgedeki dost unsurlara güvenli veri bağı ile iletiliyor.

MilitaryAerospace.com sitesinin 16 Temmuz tarihli haberine göre, Elisra firması, Danimarkalı Terma firması ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. İngiltere'de düzenlenen Farnborough sergisi sırasında imzalanan anlaşma ile iki firma birlikte, uçak ve helikopterler için elektronik harp ve özsavunma sistemleri geliştirecek.


Kıbrıs

Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Baf’ta bulunan acemi birliğinde, hafta sonu izinlerinin verilmemesi nedeniyle 13 Temmuz günü ayaklanma çıktı. Rum Politis gazetesinin haberine göre, hafta sonu izinlerinin verilmemesi nedeniyle bir grup acemi er emirleri dinlememe yoluna giderek ayaklanma başlattı. Akşam geç saatlerde bastırılan ayaklanmaya katılan 20 er tutuklandı.

KıbrısPostası'nın Rum Fileleftheros gazetesine dayandırdığı 28 Temmuz tarihli haberine göre, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO), sahip olduğu patlayıcı madde ve diğer malzemelerin zaman aşımını denetlemek amacıyla laboratuar kuruyor. Habere göre özellikle Limasol’un Palodya köyünde depolanmış bulunan cephane ve patlayıcı maddelerin tehlike yarattığı iddialarının ardından RMMO ve Rum Savunma Bakanlığı’nın, RMMO’nun tüm cephanesini inceleyebilecek bir laboratuar kurma kararı aldı.


Lübnan

Lübnan Ulusal Haber Ajansı’nın haberine göre, İsrail’in, Lübnan’ın güneyindeki Zraariyeh ve Tayr Filsay kasabaları arasındaki kayalık bir alana gizlice yerleştirdiği ve tespit edilmemesi için kaya şeklini verdiği casus aygıtının varlığı tespit edildikten sonra, İsrail İHA'ları tarafından havadan vurularak imha edildi. Habere göre, Hizbullah’ın iletişim telleri üzerine yerleştirilen aygıtın tespit edildiğini anlayan İsrail, Hizbullah’ın müdahalesine izin vermeden aygıtı insansız bir uçaktan fırlatılan roketle vurarak imha etti. Ajans, olaydan sonra Hizbullah’ın parçalanmış aracın çevresini kordon altına alarak kalıntıları toplamaya çalıştığını belirtirken, İsrail uçakları da enkaz üzerinde keşif uçuşu yaptı.


Mısır

Jane's Defence Weekly'nin 17 Temmuz tarihli haberine göre, Mısır, Kara Kuvvetleri hizmetindeki OT-62 Topaz paletli zırhlı personel taşıyıcı araçların bakım ve yenilenmesi için Ukrayna ile sözleşme görüşmeleri yürütüyor. Modernizasyon kapsamında araçların 300bg gücündeki PV-6 su soğutmalı dizel motorlarının 400bg gücünde 3TD-2 dizel ile değiştirilmesi bulunuyor. Ukraynalı Malşev tesislerinde imal edilecek iyileştirme kitleri, araçlara Mısır'da uygulanacak. Rus BTR-50 aracının Polonya ve Çekoslovakya tarafından lisans altında üretilmiş türevi olan OT-62'den, Mısır Kara Kuvvetleri envanterinde 500'den fazla bulunuyor.


Romanya

5 Temmuz günü Romen Hava Kuvvetleri'ne ait IAR-316B Alouette III tipi bir eğitim helikopteri, kalkış yaptığı Boboc Eğitim Üssü yakınlarında düştü. Olayda pilot ve üç mürettebat hayatını kaybetti. Romen Hava Kuvvetleri hizmetinde 6 adet Alouette III bulunuyor.

Black Sea Hawk 2012 (Karadeniz Şahini 2012) tatbikatı, Türkiye'nin ev sahipliğinde ay başında gerçekleştirildi. Tatbikata, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin sahil güvenlik teşkilatlarından birer bot ve gemi katıldı. Tatbikatta gemiye müdahale, rehine kurtarma ve arama kurtarma usülleri denendi. Senaryo gereği Romanya sahil Güvenlik teşkilatlarına saldıran bir tekne tazyikli su ile püskürtülürken, temsili teröristler tarafından işgal edilen bir gemi DAGOT timleri ve Karadeniz'e sahildar ülkelerin ortak operasyonları sonrasında teröristler etkisiz hale getirilerek, işgal edilen gemi kurtarıldı.


Rusya Federasyonu

Dünya gazetesinin Anadolu Ajansı'na dayandırdığı 3 Temmuz tarihli haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi şehrinde düzenlenen, "Yabancı Ülkelerle Askeri Teknoloji İşbirliği Komisyonu"nun toplantısında, "Son altı yılda silah satışımız iki kat arttı. Silahlanma ve ordunun modernizasyonu için USD614 milyar harcayacağız" şeklinde konuştu. "Ayrılan bütçenin yüzde 75'inden fazlası sadece beş araştırma projesine gidiyor. Burada büyük bir dengesizlik var" diyen Putin, "10 adet İskender-M taktik füze rampası, 9 adet S-300 hava savunma sistemi, 2300 tank, 200 ağır-mobil silah ve 30 binden fazla askeri araç 2020'ye kadar hazır olmalıdır" dedi. Putin ayrıca ilk altı aylık dönemde USD6,5 milyar değerinde silah ihracatının gerçekleştirildiğini kaydetti.

10 Temmuz'da Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait Nikolay Filçenkov ve Caktarz isimli çıkarma gemileri ile Tsezar Kunikov destroyer ve SB-5 isimli yardımcı gemi, Boğazlar üzerinden çıkış yaparak Doğu Akdeniz'e indi. Ancak bugün saat 06.50'de Marmara Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaparak bölgedeki diğer Rus gemileri ile buluştu. Geçiş haberi Türk basınında geniş yer aldı. Ancak Rus gemilerinden üçü, Nikolay Filçenkov, Tsezar Kunikov ve daha önce bölgeye intikal etmiş olan Smetlivi, ay sonunda sessiz sedasız Sivastopol'a geri döndü.[1]

Öte yandan Milliyet gazetesinin 16 Temmuz tarihli haberine göre, Türk Deniz Kuvvetleri'nin, Kıbrıs Rum Kesimi’nin doğalgaz sondaj platformunun yer aldığı bölgede tatbikat yapmasının hemen ardından Rus donanmasına bağlı savaş gemileri Kıbrıs’a geldi. Haberde, üç savaş gemisinin Kıbrıs - Suriye arasında bulunduğu, bir fırkateynin ise 15 Temmuz günü Rum kesimindeki Limasol limanından ikmal yaptığı kaydedildi. Habere göre, Rum basını, ilerleyen süreçte Rus savaş gemilerinin sayısının artacağını ve Suriye kıyılarında toplam 11 ile 15 Rus savaş gemisi bulunacağını iddia etti.

Ay başında Vedomosti gazetesinde yer alan haber - yoruma göre, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyon faaliyetleri, planlandığı gibi gerçekleştirilememe tehlikesi ile karşı karşıya. Gazete, savunma bütçesinin iddia edildiği gibi USD700 milyar değil, USD617 milyar olarak ayarlandığını ve kapsamlı modernizasyon sürecinin öngörüldüğü gibi 2013 değil, 2016 yılında başlayacağını yazdı. Adı açıklanmayan hükümet yetkililerine dayandırılan haberde ayrıca geçen 20 yılda savunma sanayiinin kapasite ve kabiliyet açısından büyük erozyona uğradığı, hükümetin bu durumu tam anlamıyla kavrayamadığı vurgulandı.

Rus askeri - sınai komisyonu (VPK) tarafından 29 Haziran'da yayınlanan bir bildiriye göre ülkede savunma sanayii alanına yönelik bir kamu - özel sektör işbirliği konseyi kuruldu. VPK bünyesinde faaliyet gösterecek konsey, Rus savunma sanayiinin yeniden yapılanma ve örgütlenme sürecinde koordinasyon görevini üstlenecek. Konseyin başına milyarder bir işsadamı ve Devlet Başkanı Putin'in yakın dostu Mihail Abizov getirildi.

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Rusya’ya resmî bir ziyaret düzenledi. Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelen Türk heyeti, Suriye krizi, savunma ve enerji projelerini görüştü.[2] [3]

Venezüella Petrol ve Madencilik Bakanı Rafael Ramirez başkanlığındaki bir heyet, Haziran sonunda savunma anlaşmalarını görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyarette, Rusya'nın Venezüella'ya ikinci paket T-72S1 ana muharebe tankı satışı konusu görüşüldü.

AMI International'ın Haziran bültenine göre, Rus United Shipbuilding Corporation (OCK - Severnaya Verf Shipyard) yeni bir destroyer tasarımına başlıyor. Toplam 16 adet planlanan yeni gemilerin ilk 6 adedinin 2016 itibariyle inşa edilmiş olması öngörülüyor. 9,000 - 12,000t deplasman aralığında olması planlanan ve 2011'de St Petersburg'daki IMDS askeri denizcilik sergisinde gösterilen destroyerlerin alan hava savunma kabiliyetine sahip olması ve bu doğrultuda S500 hava savunma sisteminin deniz türevi ile donatılması bekleniyor.

Jane's Navy International'ın 19 Temmuz tarihli haberine göre, Fransız askeri gemi üreticisi DCNS, Rusya için tasarladığı helikopter çıkarma gemisi projesine ilişkin bazı ayrıntıları yayınladı. Fransız Deniz Kuvvetleri'nde Mistral sınıfı olarak hizmet vermekte olan Bâtiment de Projection et de Commandement (BPC) tasarımında Rusya için yapılan değişiklikler arasında, uçuş güvertesi ve hangarların Kamov Ka-29K ve Ka-52K helikopterleri için değiştirilmesi yer alıyor. Gemide kullanılacak Rus yapımı sistemler arasında komuta kontrol, iletişim sistemlerinin yanı sıra,  AK-306 30mm özsavunma topu, 3M47 Ghibka fırlatıcıları ile birlikte kullanılacak olan Igla alçak irtifa hava savunma füzeleri bulunuyor. Ancak Rus gemilerinde tarama radarı olarak Thales MRR-3D-NG G band radarı kullanılacak.

RIA Novosti'nin 26 Temmuz tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Viktor Çirkov, ülkesinin 2020'den itibaren yeni uçak gemisi inşasına başlayacağını duyurdu. Çirkov, halihazırda proje ile ilgili plan ve bütçe hazırlıklarının sürdüğü bilgisini verdi.

Rus Deniz Kuvvetleri için geliştirilen Proje 955A Borey sınıfı balistik füze kabiliyetli nükleer denizaltılardan dördüncüsü olan Kınyaz Vladimir, 30 Temmuz günü Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı bir törenle Sevmaş Tersanesi’nde kızağa kondu. Borey sınıfı, hizmetteki Proje 941 "Typhoon" ve Proje 667 Delta sınıfı balistik füzeli nükleer denizaltıların yerine geliştirildi ve ana silah olarak Bulava kıtalararası balistik nükleer füzesini kullanıyor.

TRT Türk'ün 19 Temmuz tarihli haberine göre, Rusya Karadeniz Filosu ve hava kuvvetleri, "Kafkaslar 2012" adıyla Eylül ayında yapmayı planladığı askeri tatbikatın hazırlıklarına başladığını duyurdu. Kafkaslar 2012 tatbikatı, Gürcistan'da Ekim ayında yapılacak genel seçimlerden hemen öncesine rastlayacak.

Rus Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Viktor Bondarev, Haziran sonunda yaptığı açıklamada, Rus Hava Kuvvetleri'nin Antonov An-26 "Curl" taktik nakliye uçağını emekliye ayıracağını kaydetti. Moskova'daki bir basın toplantısında konuşan Bondarev, söz konusu uçakların faydalı hizmet ömürlerini doldurduğunu ve modernizasyonun aşırı maliyetli olacağını belirtti.

Itar TASS haber ajansının 9 Temmuz tarihli haberine göre, Rus Rosoboronexport şirketi, Türkiye'nin uzun menzil hava ve füze savunma sistemi ihalesine (T-LROAMIDS) S-400 Triumf sistemini teklif etmediğini teyit etti. Habere göre Rusya, T-LORAMIDS ihalesine Aetna-2 500 (S-300VM) sistemi ile katılıyor.

Devlet kontrolündeki United Shipbuilding Corporation (USC) şirketinin başkanlığına 1 Temmuz'dan itibaren Andrey Dyaçkov getirildi. Dyaçkov'un bir önceki görevi, USC'ye bağlı Sevmaş Tersanesi genel müdürlüğü idi.


Suriye

18 Temmuz'da Şam'da Ulusal Güvenlik binasını hedef alan intihar saldırısında Suriye Savunma Bakanı Davut Racha, İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar, Esad'ın Özel Temsilcisi Hasan Türkmani, Suriye İstihbarat Teşkilatı Muhaberat'ın Tahkikat Bölümü Başkanı Hafız Mahluf ile Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın eniştesi Asıf Şevket hayatını kaybetti. Özgür Suriye Ordusu, saldırının sorumluluğunu üstlendi. Suriye hükümeti saldırıdan yabancı istihbarat servislerini sorumlu tuttu.

Özgür Suriye Ordusu'nun komutanı Riyad El Esad, 19 Temmuz günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın yaralı olduğunu ve Lazkiye'ye kaçtığını iddia etti. İddia, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından da dile getirildi. Gazetede yer alan habere göre, Esad'ın Şam'daki Ulusal Güvenlik Binası'na düzenlenen bombalı saldırıda yaralandığı ve uçakla Lazkiye'ye götürüldüğü iddia edildi. Saldırının ardından Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'ı uçakla Rusya'ya yolladığı da öne sürüldü.

Temmuz ayının son haftasına girerken, Suriye’nin kuzeyinde Kürt nüfusun yaşadığı bölgelerden çekilen hükümet güçlerinin yerine, bu bölgelerde yönetimi PYD (Partiya Yekîtiya Demokrata) ele aldı. PKK’ya yakın olan bu grup, silahlı unsurları ile güvenliği sağlarken yerel yönetimi de devralarak Suriye krizinin yeni bir boyuta taşınmasını sağladı. Öte yandan Irak Kürdistan Özerk Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Suriyeli Kürtler’e Kuzey Irak’ta askeri eğitim verildiğini ancak bu unsurların henüz Suriye’ye gönderilmediğini açıkladı. [4]

Suriye’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF-4ETM uçağını düşürdüğünü iddia etmesi ile patlak veren kriz, Temmuz ayında enkazın Suriye kıyısından yaklaşık 8.6deniz mili mesafede bulunması ile daha da karmaşık bir boyuta taşındı. Uçağın düşüş sebebi aydınlığa kavuşturulabilmiş değil.[5] [6] [7]

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kahire'de düzenlenen Suriyeli Muhalifler Konferansı'nda, Esad rejiminin devrilmesi ve sembol isimlerinin yargılanması konusunda uzlaşıldı. Toplantıya katılan Suriye Demokratik Laik Güçler Koalisyonu temsilcisi Muhammed Temmam el-Berazi, Kürtlerin hakları konusunda bazı anlaşmazlıklar yaşandığını ancak muhaliflerin bütün dünyaya "uzlaşmaya vardıkları" mesajını vermeye çalıştıklarını vurguladı. Özgür Suriye Halkı Hareketi Genel Sekreteri Halid Nasır ise muhalif güçlerin Özgür Suriye Ordusu'nu destekleme konusunda anlaştıklarını söyledi. Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdülbasit Seyda ise, düzenlediği basın toplantısında, "Katılımcılar ulusal birlik hükümeti kurulması üzerinde anlaştılar ve kongrenin sonuç bildirgesinde de Esed sonrası geçiş döneminin mekanizmalarının neler olduğu belirlendi" dedi. Suriye Ulusal Konseyi olarak Özgür Suriye Ordusu'nun açık bir şekilde desteklenmediği hiçbir belgenin altına imza atmayacaklarını bildiren Seyda, bütün muhalif grupların beklentilerinin karşılandığı ulusal bir belge hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.[8]

Kahire Konferansı’nın sonuç deklarasyonunda ise, "Suriye'deki değişimin Suriyelilerin iradesiyle gerçekleşebileceği" belirtilerek, "Rejimin varlığı, Suriyelilerin kuracağı özgür ve demokratik devletin önünde bir engel teşkil etmektedir" denildi. Deklarasyonda ayrıca, "Hakim Yönetimin Düşürülmesi",  "Geçiş Süreci" ve "Adaletli Geçiş" adlı üç temel madde altında yol haritasının ana hatları özetlendi.

Rusya Askeri İşbirliği Kurumu Başkan yardımcısı Viyaçeslav Zirkaln, İngiltere'de Farnborough Sergisi'nde yaptığı açıklamada, "Son olaylar nedeniyle Suriye'ye Yak-130 savaş uçaklarının sevkiyatı çok küçük bir ihtimal" dedi. Rusya'nın Suriye'ye helikopter ya da taaruz uçağı satmadığını da dile getiren Zirkaln, ülkesinin bugüne kadar Suriye ordusuna daha önce tedarik edilen silahların yedek parçasını ve onarım desteği sağladığını ifade etti. Suriye, ülkesinde şiddet olayları patlak vermeden önce Rusya'ya USD550 milyon tutarında 40 adet Yakovlev Yak-130 eğitim / taarruz uçağı siparişi vermişti.

Suriye Cumhuriyet Muhafız Birliği Suriye Cumhuriyet Muhafız Birliği 105'inci Alay Komutanı Tuğgeneral Menaf Tlas, birliğinden ayrılarak ülkeyi terk etti. Reuters, Tlas'ın aile fertlerinin bulunduğu Paris'e gittiğini duyurdu. Tlas daha sonra ay sonunda Türkiye’ye glerek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Suriye Haber Ajansı SANA 9 Temmuz tarihinde, Türkiye’den Suriye topraklarına sızdığı iddia edilen bir grup silahlı muhalifin geri püskürtüldüğünü ileri sürdü. Ajansın Suriye güvenlik yetkililerine dayandırdığı iddiaya göre, Türkiye sınırı yakınlarındaki Cisr El Sugur’a bağlı El Fuz bölgesinden sızan silahlı muhaliflerle Suriye askerleri arasında çatışma çıktı. Çatışma sonucu silahlı muhalifler Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladı. SANA son iki gün içinde, ikinci kez Suriyeli muhalif güçlerin Türkiye’den Suriye topraklarına sızarken durdurulduğunu öne sürdü. Ajans ayrıca ay başında Türkiye’den sızan grupların Cisr El Sugur – Eriha karayoluna 50 kiloluk bomba yerleştirdiğini, ancak bombanın güvenlik kuvvetleri tarafından imha edildiğini duyurmuştu.

Alman ARD televizyonuna konuşan Beşar Esad, ülkesindeki karışıklıktan ABD, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi sorumlu tuttu. Esad, "Amerika ülkemdeki 'silahlı çetelere' siyasi koruma sağlıyor" dedi, "Suudi Arabistan ve Katar 'teröristleri' silahlandırıyor, Türkiye de lojistik destek veriyor" ifadelerini kullandı.

27 Temmuz gecesi, Suriye'nin Dera kentinin eş-Şehab bölgesinden Ürdün’e geçmeye çalışan ailelere ve sınırdaki Ürdün birliklerine Suriye askerlerinin ateş açmasının ardından çatışma çıktı. Suriyeli askerler tarafından açılan ateşte çok sayıda yaralı olduğu, Ürdün’ün sınıra asker takviyesi yaptığı belirtildi.


Ukrayna

Ukrayna Devlet İhracat Kontrol bürosunun yayınladığı istatistiklere göre, Ukrayna, piyade silahları ve personel tarafından taşınabilen hava savunma sistemlerinin (MANPADS) ihracatını 2011 yılında 10% oranında artırdı. Buna karşılık ağır silah ve teçhizat ihracatı aynı dönemde 30% oranında azaldı. Yayınlanan verilere göre 2011 yılında toplam 263,477 silah ve MANPADS satıldı. Yapılan ihracatın büyük kısmında müşteri ABD olurken, bu ülkeye toplam 143,000 piyade tüfeği ve 15,500 tabanca satıldı. Öte yandan ana muharebe tankı, zırhlı muharebe aracı, uçak ve helikopter satışları toplam 215 adet olarak gerçekleşti. Bu, bir önceki yıla göre 33.6% oranında bir azalmaya tekabül ediyor.

RIA Novosti haber ajansının 19 Temmuz tarihli haberine göre, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin tek denizaltısı U01 borda numaralı Zaporojye, tamirat ve bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından 18 Temmuz günü seyir denemelerine başladı. Proje 641 "Foxtrot" tipi olan denizaltı, 1970 yılında hizmete girmişti.[9]

Ukrayna tarafından düzenlenen Sea Breeze 2012 (Deniz Esintisi 2012) deniz tatbikatı 9 - 21 Temmuz tarihleri arasında, 16 ülkeden 1,500 personelin katılımı ile Odessa bölgesinde icra edildi.[10]

AFP haber ajansının 16 Temmuz tarihli haberine göre İki Kuzey Kore vatandaşı, füze teknolojisi ile ilgili gizli belgeleri ele geçirmeye çalışmaktan suçlu bulunarak 8 yıl hapse mahkûm edildi. Ukraynalı güvenlik yetkilileri, mahkûmların Kuzey Kore'ye iade edilmek üzere sınırdışı edilmeyeceğini, cezalarını Ukrayna'da çekeceklerini belirtti. Habere göre suçlarını itiraf eden Kuzey Koreliler, Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk kentindeki ticaret ataşe görevlisi kimliğini kullanıyordu.


Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, koalisyon hükümetinin programını 6 Temmuz gecesi parlamentoda açıkladı. Samaras'ın, ülkenin ekonomik kalkınmasına yönelik açıkladığı hükümetin hedefleri arasında kapsamlı bir özelleştirme paketi, yolsuzlukla ve vergi kaçakçılığıyla mücadele ile Ege'de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan edilmesi de bulunuyor.

Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Konstantinos Ziazias 25 Temmuz günü istifa etti.Yunan Kara Kuvvetleri'nden yapılan resmî açıklamada, Ziazias'ın kendisinin ve ordunun ahlak ve itibarını korumak için istifasını sunduğu bildirildi.İstifanın sunulduğu gün olağan toplantı için biraraya gelen Yunanistan Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi, Ziazias'ın yerine Birinci Ordu Komutanı ve Ordu Müfettişi Konsantinos Ginis'i atadı.

Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait Proje 1232.2 Zubr sınıfı hava yastıklı çıkarma gemisi L182 borda numaralı Kerkyra, Atina yakınlarındaki Amfiali Deniz Üssü'nde demirliyken, 30.07.2012 tarihinde meydana gelen bir yangın sonucu kullanılmaz hale geldi. Yunan Deniz Kuvvetleri'nin toplam dört adet teslim aldığı Zubr tipi çıkarma gemilerinden iki adedi, yedek parça ve işletme / idame sıkıntıları nedeniyle kızağa alınmış durumdaydı. Yangından sonra aktif hizmetteki gemi sayısı bire düştü (L180 Kefallinia).

Jane's Defence Industry'nin 25 Temmuz tarihli haberine göre Yunan havacılık şirketi Hellenic Aerospace Industries (HAI), Lockheed Martin ile 24 Temmuz günü yeni bir işbirliği anlaşması imzaladı. USD38 milyonluk işbirliği anlaşması kapsamında HAI, LM tasarımı C-130J Herculer nakliye uçakları için gövde parçaları üretecek. HAI halihazırda Mısır, Umman ve Irak Hava Kuvvetleri için üretilen F-16'lara da parça sağlamakta.


[1] Rus Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz’deki varlığı ile ilgili ayrıntılar için bkz: “Russian Warships In Eastern Mediterranean”: http://turkishnavy.net/2012/07/27/russian-warships-in-eastern-mediterranean/
[2] Ziyaret ile ilgili bir değerlendirme için: “ Başbakan Erdoğan Moskova’da”: http://www.orsam.org.tr/tr/yazigoster.aspx?ID=3674
[3] Suriye sorununun Türk – Rus ilişkilerine etkisi ile ilgili bir değerlendirme için bkz: “Suriye Sorunu ve Türk – Rus İlişkileri”: http://www.usakgundem.com/yorum/480/suriye-sorunu-ve-rus-t%C3%BCrk-%C4%B0li%C5%9Fkileri-.html
[4] Suriye’deki Kürt gruplar ile ilgili olarak bkz: “Suriye'deki 5 Kürt grup kim kimdir”: http://www.ensonhaber.com/suriyedeki-5-kurt-grup-kim-kimdir-2012-07-26.html
[5] Konu ile ilgili olarak bkz: “RF-4E Olayı: Sorunu Bileşenlerine Ayırmak”: http://www.siyahgribeyaz.com/2012/07/rf-4e-olay-sorunu-bilesenlerine-ayrmak.html
[6] Olayın Arap dünyasındaki yankıları için bkz: “Arap Medyası Türk Jetinin Düşürülmesi Meselesini Nasıl Okudu?”: http://www.usakgundem.com/haber/74369/-usak-yorum-analiz-arap-medyas%C4%B1-t%C3%BCrk-jetinin-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCr%C3%BClmesi-meselesini-nas%C4%B1l-okudu.html
[7] Konunun uluslararası hukuk boyutu ile ilgili olarak bkz: “Uluslararası Hukuk ve Türk Jetinin Düşürülmesi”: http://www.usakgundem.com/yazar/2466/uluslararas%C4%B1-hukuk-ve-t%C3%BCrk-jetinin-d%C3%BC%C5%9F%C3%BCr%C3%BClmesi-.html
[8] Ayrıca bkz: “Suriye’ye Askeri Müdahale”: http://www.ankarastrateji.org/haber/suriye-ye-askeri-mudahale-177/#
[9] Ayrıntılar için bkz: “The Ukrainian Submarine Zaporizya Made Her First Dive”: http://turkishnavy.net/2012/07/22/the-ukrainian-submarine-zaporizya-made-her-first-dive/
[10] Tatbikat ile ilgili ayrıntılı bilgiler için bkz: “The Naval Exercise Sea Breeze 2012 Has Ended”: http://turkishnavy.net/2012/07/22/the-naval-exercise-sea-breeze-2012-has-ended/

Hiç yorum yok: