19/12/2011

Rus Ordusunun Eğitim Merkezini Almanlar Kuruyor

İran'ın Amerikan RQ-170 insansız hava aracını ele geçirmesi, Suriye'deki kargaşa ve ABD birliklerinin Irak'tan çekilmesi gibi sıcak gündem maddeleri arasında önemli bir haber kaynadı. 

Rusya, silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında Avrupalı firmalarla işbirliğini geliştirmekte. Bu işbirliği açılımının en önemli projelerinin başında kuşkusuz Rus Deniz Kuvvetleri için Fransa'dan Mistral tipi amfibik çıkarma gemilerinin tedariği geliyor. Buna ilaveten aviyonik, motor, zırhlı araç, muhabere sistemi ve insansız hava aracı gibi kalemlerde İtalyan, Fransız, İspanyol ve İsrailli firmalarla yürütülen projeler ve devam eden sözleşme görüşmeleri bulunuyor.

İşte bu sürecin en son halkası, Rus Kara Kuvvetleri için kurulacak yeni piyade eğitim merkezi projesinin Almanya'ya verilmesi oldu.

Rheinmetall tarafından sözleşme imzasının 24 Kasım günü duyurulduğu proje ile Rus Kara Kuvvetleri için Mulino'da 2014'e kadar büyük bir piyade eğitim merkezi kurulacak. Merkezde yılda 30,000 piyadeye eğitim verilmesi öngörülüyor.

Rheinmetall, mali boyutu EUR100 milyondan fazla olan bu projede alt yüklenici olarak Rus JSCo Oboronservis ile birlikte çalışacak. Oboronservis aynı zamanda açılmasından sonra eğitim merkezinin işletilmesinden de sorumlu olacak. Merkezin altyapısı, Alman Kara Kuvvetleri için yine Rheinmetall tarafından kurulan Gefechtsübungszentrum (GÜZ) ile ortak bileşenlere sahip olacak.

Yaklaşık 500 km2 genişliğinde olacak olan Mulino eğitim merkezinin takviyeli mekanize piyade ya da zırhlı bir tugay boyutundaki bir birliğe, ihtiyaç duyabileceği her türlü eğitimi verebilecek altyapı ve sistemlerle donatılacak. Lazerli atış simülatörleri, muhabere sistemleri ve kayıt / yenidenoynatma sistemlerinin bulunacağı eğitim merkezinde, taktik araçların manevra yapabileceği 200 km2'lik bir alan da bulunacak. Lazerli atış simülatörleri piyade silahlarından tank toplarına kadar geniş bir yelpazedeki silah sistemlerinin simülasyonunda kullanılacak.

Mulino eğitim merkezinde GPS temelli konum tespit ve takip sistemi ile meskûn mahalde çatışma ortamının benzetileceği tatbikat sahası da bulunacak. Tatbikat sahasındaki birlik ve unsurların, binaların içi dahil, tüm hareketleri gerçek zamanlı veri linkleri ile eğitim merkezine aktarılacak 2 ve 3 boyutlu taktik haritalarda görselleştirilecek.

Mulino eğitim merkezi, Rus Kara Kuvvetleri'nin tugay odaklı modernizasyon planlarının belki de en önemli aşamasını teşkil ediyor. Rusya'nın, manevra kabiliyeti ve etkinliğin artırılması için mümkün olan en teknoloji - yoğun çözümler için Avrupa'ya yöneliminin yakından takip edilmesi gerekiyor.


Ayrıca bkz: Rusya'da Yeni Tugay Sisteminin İlk Sınavı

1 yorum:

Fatih ALHAN dedi ki...

İlginç gerçekten :)))