03/10/2011

Kriz Cenderesinde Yunan Hava Kuvvetleri - Küçülerek Etkinleşme(?)

Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Ioannis Giagkos, Military Technology dergisinin 9/2011 sayısında verdiği ve "Address New Emerging Security Challenges" (Yeni Güvenlik Sorunlarına İlişkin Değerlendirme) başlıklı mülakatında, (Yunanistan'ın) özel bir dönemden geçtiğini, Yunan Silahlı Kuvvetlerinin yükümlülüklerini yerine getirebilmek zorunda olduğunu, değişen küresel koşullarla birlikte ağır ekonomik kriz şartlarının altyapı, eğitim, doktrin ve malzeme tedariğine kadar tüm konuların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Giagkos, Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin daha fazlasını (görevi) daha azla (personel ve ekipmanla) yapması gerektiğini, bir dönüşüm ve uyum sağlama aşamasından geçtiğini; bu çerçevede altyapı, organizasyon, nitelik ve nicelik açısından dönüşüm ve yeni ekonomik duruma uyum sağlama sürecinde bulunduklarını ifade etti. Genelkurmay Başkanı, yeni ekonomik koşullar ışığında, yakın geçmişe kıyasla kayda değer ölçüde kısıtlı kaynaklarla çok daha verimli çalışmak zorunda olduklarını ekledi. (1)

DefenseNews sitesinde 27.09.2011 tarihinde Dave Majumdar imzası ile yayınlanan "Iraq F-16 Deal Welcome Boost for Lockheed" (Irak F-16 Anlaşması Lockheed için Memnuniyetle Karşılanan bir İvme) başlıklı haberde, Avrupa'daki ekonomik krizin yeni üretim F-16'lar için piyasayı küçültebileceği, Yunanistan gibi ülkelerin ellerindeki modern F-16'ları satmak zorunda kalmaları ile piyasada uygun ikinci el F-16 sayısında artış olabileceği belirtilmiş. (2)

Bilindiği gibi, Yunan Hava Kuvvetleri, 110. Muharip Kanat'a bağlı olan, Larissa'da konuşlu 346. Filo'yu, 02.09.2011 günü söndürmüştü. Filonun envanterindeki 16 adet F-16C/D Block 30 tipi uçak, bu modelin diğer kullanıcısı olan, 111. Muharip Kanat'a bağlı, Nea Anchialos konuşlu 330. Filo'ya kaydırıldı.

Yunan Hava Kuvvetleri, Peace Xenia I ve II projeleri ile teslim alınan Block 30 ve Block 50 F-16'ların aviyonik modernizasyonu kapsamında Lockheed Martin firması ile CCIP (Common Configuration Implementation Programme; Müşterek Konfigürasyon Uygulama Programı) projesi için görüşmelerde bulunmuş, ancak proje, 2010 başı itibari ile toplam maliyetin USD 450 milyona çıkması ve bütçe sıkıntıları nedeniyle rafa kaldırılmıştı. İsrail tarafından sunulan aviyonik ve silah sistemi modernizasyon projesinin de, bütçe sorunları nedeniyle hayata geçmesi yakın ve orta vadede olası gözükmemekte.

Yunanistan bugüne kadar dört pakette toplam 170 adet F-16 teslim aldı. Bu teslimatların dağılımı ve içeriği şu şekilde:

Peace Xenia I (1989-1990): 34 adet F-16C Block 30; 6 adet F-16D Block 30,
Peace Xenia II (1997-1998): 32 adet F-16C Block 50; 8 adet F-16D Block 50,
Peace Xenia III (2002-2004): 40 adet F-16C Block 52+; 20 adet F-16D Block 52+
Peace Xenia IV (2009-2010): 18 adet F-16C Block 52+; 12 adet F-16D Block 52+

Bu uçaklardan en eskileri olan Block 30 ve Block 50'lerden sırasıyla 32 adet ve 35 - 38 adedi aktif olarak hizmette bulunuyor.

Değerlendirme:

Ağır ekonomik krizin savunma projelerine doğrudan etkisi, modernizasyon ve yeni tedarik programlarının en az 5 yıllık süre içinde tamamen iptal edilmesi ya da ertelenmesi şeklinde görülebilir.

Bu kapsamda ve "küçülerek etkinleşme" ve "maliyet - etkinleşme" politikaları uyarınca, ilave filo söndürme kararları alınabilir, envanterdeki bazı savaş uçaklarının satışı gündeme gelebilir.

Eğer gerçekleşirse, satış kapsamına alınması en muhtemel uçaklar, Peace Xenia I ve Peace Xenia II projeleri ile hizmete giren F-16 Block 30, F-16 Block 50'ler ile modernizasyona girmemiş olan yaklaşık 20 adet Mirage 2000EG/BG uçaklarıdır.

Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin, önümüzdeki en az 5 yıllık süreçte önemli miktarda sistem ve teçhizatı envanterden çıkarması ve satışa sunması muhtemeldir. Personel ve üs / tesis sayısında da önemli indirimler beklenebilir. 1990'ların sonlarından itibaren 2000'lerin sonuna kadar gerçekleşen aşırı silahlanma sürecinin uzun vadede tekrarlanması mümkün görünmüyor.



(1): "... No doubt we are all experiencing a special circumstances period, and the Hellenic Armed Forces must be able to deter and defend against the full range of threats, manage the most challenging crisis and support the country's international commitments. The new emerging global security challenges in conjunction with the conditions created by the extensive economic crisis create a very complex situation, where structures, infrastructures, methodologies, contingency plans, procedures, equipment, doctrines and all means that compose the global net of defence and security systems need to be reviewed. The adaptation of all factors to the new environment is projected as a must. We are all called to operate with a more cost effective way, in order to do more with less. In our own case I could say that our forces are in period of an extensive transformation and adaptation. Transformation in terms of structures, shapes, sizes, procurements and methods and adaptation in terms of adjusting to the new economic environment where we have to effectively operate with considerably limited resources compared to the near past. This is the main aim of forces reforms..."

General Ioannis Giagkos, Yunanistan Genelkurmay Başkanı

Military Technology, "DSEi Focus", 9/2011, S:47

(2): "...Additionally, the financial crisis in Europe may further dampen the market for new F-16s. In fact, there may be a surplus if nations like Greece are forced to offer their modern F-16s on the market as surplus...."

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Araştırmalarınız ve analizleriniz için teşekkürler sayın Arda bey

Adsız dedi ki...

Arda Bey

Yunan Hava Kuvvetlerindeki bu küçülmenin Ege ve Kıbrıs meselesinde elimizi oldukça kuvvetlendireceğini düşünüyorum. Ayrıca Blok 30 lar yaşlı olmasına rağmen eğer satılırsa satın alınarak yaş itibariyle Amerikan FMS kontrolü dışında olacağı için Özgür proje tarzında bir modernizasyonla bağımsız aviyoniklere sahip kendi güdümlü ve SOM tarzında silahlarımızı kullanabileceğimiz platformlara sahip olabileceğimizi düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Ucuza satarlarsa alalım bütün filoyu.Mirage ları modernize edersek işmizi F16 dan da çok görür.