3 yıl önce Siyah Gri Beyaz'da büyük bir gururla duyurduğum İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Piko Uydu Projesi'nde (İTÜpSAT1) bir süre önce mutlu sona ulaşıldı ve uydu yörüngeye başarı ile yerleştirildi.
Bu konu ile ilgili ne yazık ki basınımızda çok sayıda yanlış bilgilendirme girişimi hasıl oldu. Bu konuda güzel bir eleştiri için Tevfik Uyar'ın "Yerli Uyduya Yersiz Tepkiler" başlıklı yazısını tavsiye ederim.
Büyük bir heyecan ve gururla takip ettiğim bu proje ile ilgili, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesindeki proje ekibinin bir açıklama yapmasını bekledim. Konuştular da: http://siga.uubf.itu.edu.tr/uubfyazi/2009_09_Eyl%fcl.pdf
Hepsinin yolu, zihni ve görüşü açık olsun.
TÜRKİYE’NİN İLK UYDUSU UÇAK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ’NDEN
Etkin olarak 2006 yılı başında başlayan Fakültemiz ‘Küp Uydu’ projesi kapsamında geliştirilen İTÜpSAT1, 23 Eylül 2009 saat 9:41’de yeryüzünden ortalama 720 km mesafesindeki yörüngesine yerleşerek İTÜ-UUBF yer istasyonumuza işaret sinyallerini göndermeye başladı. Uydumuz yörüngesine yerleştiğinde Türkiye’de üretilmiş ve yörüngesine yerlesmiş ilk Türk Uydusu oldu.
Tamamen İTÜ içerisinde geliştirilen uydumuz Küp Uydu (CubeSat) standartları uyarınca geliştirildi.
Bu standart uyarınca ağırlığı en fazla 1 kg ve boyutları 10x10x10 cm den büyük olmamalı idi. Bu kısıtlar içinde kalmak üzere uydumuzun üstlenebileceği görevler bir ekip çalısması sonunda proje ekibi tarafından oluşturuldu:
1. Kıtasal ölçekte görüntü yakalama ve yer istasyonuna aktarma,
2. Pasif kararlılık kontrol sistemi denenmesi,
3. Uydu üzerinde bulunacak sıcaklık, manyetik alan ve ivmelenme sensörleri ile ilgili değerlerin ölçülmesi, bu uydu sağlık verilerinin yer istasyonuna aktarılması.
Uydunun konumunun belirlenmesi ve izlenebilmesi için de bir isaret sinyali yayan devre gelistirilmiş ve uyduya yerleştirilmistir.
Bu görevleri gerçekleştirmek üzere daha sonraki uydu çalışmalarımıza temel oluşturacak bir uydu sistemi olabildiğince hazır satılan elektronik ve mekanik ürünler kullanarak geliştirilmistir. Bu şekilde oldukça ekonomik bir sistem ortaya konulabilmiştir. Uydunun kabaca maliyeti 250.000 TL düzeyindedir. Buna fırlatma ve alt yapı geliştirme maliyetinin de eklenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda oluşturulan ‘Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı’ ile uydu yer istasyonumuzu da barındıran ‘Küçük Uydular Haberleşme Laboratuarı’ alt yapıları için toplam 1.5 milyon TL düzeyinde bir harcama yapılmıştır. Uydu tasarım ve üretim çalışmamız 1001 projeleri kapsamında 106M082 numaralı proje olarak TÜBİTAK tarafından da desteklenmiştir.
Uydumuzun titreşim testlerinin yapılması için Makina Fakültesi’nden, anten tasarımı ve eşleştirmesi konusunda da Elektrik-Elektronik Fakültesinden destek alınmıştır.
Uydumuzun gönderdiği verilerin alınması ve değerlendirilmesi işlemleri sürmektedir. Daha etkin yönelme belirleme isleminin gerçekleştirilmesini kapsayan geliştirme çalışmalarımız da sürmektedir.
Başarılar için sürdürülebilirlik önemlidir. Sürdürülebilir çalışmalar için sürekli desteklerin devamını diliyoruz.
İTÜpSAT1 Proje Ekibi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder