06/05/2009

Avustralya'nın Yeni Savunma Tedarik Planı

Avustralya hükümeti, önümüzdeki 20 yıllık süreç için planlanan savunma tedarik planını yeni “Defending Australia in the Asia-Pacific Century: Force 2030” başlıklı beyaz kitap (White Paper) ile kamuoyuna açıkladı.

Yaklaşık 70 milyar Avustralya Doları (51 milyar ABD Doları) tutarındaki plan, 2010 – 2030 dönemi içerisinde Avustralya Savunma Kuvvetleri (Australian Defence Force; ADF) için çok sayıda yeni sistem alımı ile Araştırma Geliştirme projeleri ve dönüşüm faaliyetlerinin finanse edilmesini kapsıyor.



Yeni tedarik planı, Avustralya’nın Asya Pasifik’teki güç iddiasının ve ABD müttefikliğinin önemli bir yansıması niteliğinde.

Planın öne çıkan maddeleri şu şekilde:

- 100 adet F-35 Lightning II alımı

- 12 adet yeni nesil denizaltı alımı: Envanterdeki 6 adet Collins sınıfı dizel elektrik denizaltının yerine. Bu ihtiyaç çerçevesinde bir ara nükleer denizaltı tedariği de gündeme gelmişti.Denizaltı, sonar ve torpido teknolojileri alanlarında ABD ile çok sayıda müşterek ArGe projesi mevcut. Denizaltı sayısının iki katına çıkartılacak olması son derece dikkat çekici: Endonezya, Vietnam, Malezya ve Hindistan gibi Asya – Pasifik ülkelerinin bu alanda yaptıkları yoğun yatırımlar da hesaba katılırsa, bölgede yoğun bir denizaltı yarışının söz konusu olduğu iddia edilebilir.

- 8 adet yeni nesil firkateyn tedariği: ANZAC sınıfı yerine.

- Deniz Kuvvetleri için 24 yeni DSH (Denizaltı Savunma Harbi) helikopteri ve 6 adet MRH-90 genel maksat helikopteri tedariği,

- 20 adet OPV (Offshore Patrol Vessel) kıyı karakol teknesi

- 6 adet büyük çıkarma gemisi

- 1 adet lojistk destek ve ikmal gemisi

- Devam eden 3 adetlik Hobart sınıfı hava savunma destroyeri projesi kapsamındaki opsiyon olarak dördüncü geminin tedariği

- 8 adet yeni deniz karakol uçağı: Boeing üretimi P-8 Poseidon

- 7 adet HALE (High Altitude Long Endurance) İHA sistemi tedariği

- 2 adet ilave C-130J nakliye uçağı alımı

- 10 adet taktik nakliye uçağı: Envanterdeki DHC-4 Caribou yerine

- Kara Kuvvetleri için 1,100 civarında taktik araç, 7,000 civarında destek, istihkâm aracı ile kundağı motorlu ve çekili obüs.

- Yeni Chinook helikopterleri: Acustralya kısa süre önce 560 milyon ABD Doları tutarında 7 adet CH-47F için ABD nezdinde FMS sürecini başlattı.

- Eğitim ve simülasyon sistemlerine hatırı sayılır ölçüde yatırım: çok sayıda simülasyon merkezi, ki bunların arasında müşterek elektronik harp eğitim merkezi kurulması da var.

- Siber harekâtlar için altyapı ve personel yatırımı; ABD’deki Cyber Command muadili bir merkez kurulması.

- İstihbarat ve gözetleme uydusu tedariği






Hiç yorum yok: