15/02/2008

Ka-50'nin Çeçenistan Macerası

http://www.defense-update.com/images/ka50.jpg

Rus Kamov firması üretimi Ka-50 "Hokum" taarruz helikopteri, askeri havacılıkla ilgilenen pek çok kişinin dikkatini celbetmiştir. Bunun başlıca nedenleri arasında helikopterin sıradışı çizgileri, koaksiyel rotor sistemi, fırlatma koltuğu gibi özellikleri sayılabilir. Soğuk Savaş'ın sonlarına doğru NATO zırhlı birliklerine karşı geliştirilen bu helikopter Rus Kara Kuvvetleri havacılık birlikleri envanterine henüz girmedi. Ancak bu, Ka-50'nin herhangi bir çatışma tecrübesinin bulunmadığı anlamına gelmiyor.



Çeçenistan'da 1994'ten bu yana devam eden düşük yoğunluklu çatışma, Rus askeri gücü için oldukça zorlu bir deneyim olageldi. Hala net bir çözüme kavuşturulamayan Çeçenistan sorununu çok sert askeri önlemlere başvurarak çözmek isteyen Rus hükümeti, amacında başarıya ulaşamadığı gibi, mücadelede son derece ağır kayıplar verildi. Çok kanlı geçen bu düşük yoğunluklu çatışmada Rusya tarafından değişik tipte füzeler, muhabere ekipmanı ve taktiklerine ilaveten Ka-50 taarruz helikopterinin de denendiği haberleri, havacılık camiasında geniş yankı buldu. Bölgeden gelen haberlere göre Rusya, bu helikopteri, ilk uçuşunun üstünden 18 sene geçtikten sonra ilk kez ciddi bir teste tabi tutuyordu.

HeliTac dergisinin 5. sayısında Alexander Mladenov imzasıyla yayınlanan "A State of Conflict: No Ordinary War" başlıklı makale, Rus Kara Kuvvetleri havacılık birimlerinin 2. Çeçen Savaşı'ndaki harekatlarını ve bu harekatlar sırasında karşılaşılan güçlükleri, harekata katılan unsurların performanslarını irdeliyor. Söz konusu makale, Ka-50'lerin Çeçenistan'da kullanımına dair de ayrıntılı bilgiler sunması açısından önem arz etmekte.

Mladenov'un bildirdiğine göre Rusya Çeçenistan'da 2 adet Ka-50 Hokum taarruz helikopteri kullandı. Helikopterlerden biri Rus KK Kara Havacılık 344. Muharebe ve İntibak Test Merkezi Filosu'na, diğeri ise Kamov'a aitti. İki helikopterin bölgedeki görevleri, 2000 yılının Kasım ayının sonunda Grozni havaalanına intikalleri ile başladı.

Hokum'lar standart kamuflaj boyası ile boyalıydılar, ancak üzerlerinde herhangi bir seri numarası ya da milliyet işareti bulunmamaktaydı. Görev sistemi ve aviyonik olarak sadece gündüz uçuş ekipmanı mevcuttu. Kullanılan silah sistemleri ise 80mm S-8 güdümsüz roketleri, 9A4172 Vihr-M lazer güdümlü tanksavar füzeleri ve 30mm 2A42 toptu.

Ka-50'ler hemen hemen tüm görevlerine Ka-29VPNTS helikopterinin desteğinde ve en az bir Mi-24 "Hind"'in refakatinde çıktılar. Ka-29 Helix donanma helikopterinin, Ka-50'nin de kullandığı I-251V Shkval-V TV/lazer hedef tespit teşhis sistemi ile donatılı versiyonu olan Ka-29VPNTS, Hokum'a hedef tespit ve teşhis desteği sağlamakla görevliydi.

Bahsi geçen 2 Ka-50 Çeçenistan'da, tamamı gündüz uçulan ve silahlı keşif, serbest devriye ve yakın hava desteği maksatlı toplam 14 göreve çıktı. Helikopterler toplam 929 adet S-8 roketi, 1,600 adet 30mm top mermisi ve 3 adet 9A4172 Vikhr-M tanksavar güdümlü füzesi ateşlediler. Ateşlenen Vikhr-M'lerin tamamı hedefini buldu.

Peki bu kariyer Ka-50'nin kaderini nasıl etkiledi?

Seri üretimine 1991 yılında başlanan Hokum'un hizmete girişi dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından 25.08.1995 tarihinde onaylanmıştı. 9 adet helikopterin 344. Filo'ya teslimini müteakip, bütçe kesintileri nedeniyle üretim durmuş, üretilen gövdeler depoya kaldırılmıştı. 2006 yılında yeniden bütçe ayrılması ile birlikte üretim tekrar başladı ve hazır olan gövdeler tekrar üretim bandına sokuldu. Rusya, İçişleri Bakanlığı'na bağlı İstihbarat Dairesi için bu helikopterlerden 12 adet sipariş vermiş durumda. Teslimatları 2015 yılında tamamlanacak helikopterler terörizmle mücadele maksadıyla kullanılacaklar.

Hiç yorum yok: