24/09/2012

Rus Ordusu'na Fransız Helikopteri

Thunder 2012 tatbikatı sırasında Eurocopter AS355 Ecureuil II
helikopterinden bina çatısına atlayan Rus Komandoları
Rusya, silahlı kuvvetlerinin yenilenmesi çalışmaları kapsamında özellikle son 5 yılda artan bir ivme ile Batı ile işbirliği içine giriyor. Bu kapsamda amfibi çıkarma gemisi, zırhlı araç, insansız hava aracı gibi ana ile algılayıcı, iletişim sistemi gibi alt sistemlerin tedariği, ortak üretimi ve bunların teknolojilerinin edinilmesi alanlarında Fransa, İtalya, Almanya, İsrail gibi ülkelerle işbirlikleri kurulmakta.

Bu işbirliği hamlesinin çok ilginç bir adımı, geçtiğimiz hafta deşifre oldu.


Rus Nezavisimaya Gazeta gazetesinin 18 Eylül tarihli haberinde yayınlanan bir fotograf, Rusya'nın deneme amacıyla Fransa'dan hafif genel maksat helikopteri tedarik ettiğini ortaya çıkardı.

Gazetenin yayınladığı fotografta, Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO; Collective Security Treaty Organization) Ermenistan'da düzenlediği "Thunder 2012" (Fırtına 2012) uyuşturucu ile mücadele tatbikatı kapsamında binaya helikopterden indirme yapan özel kuvvet mensupları görülüyor. Ancak fotografın ilginç tarafı, komandoların indiği helikopterin Fransız yapımı Eurocopter AS355 Ecureuil II olması. Helikopterin iniş kızakları üstüne monte edilmiş, komandoların oturabileceği bank benzeri parçalar göze çarpıyor.

FlightGlobal'ın 20 Eylül tarihli haberine göre ise, Rus Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, toplam 5 adet AS355'in helikopterin deneme maksatlı olarak nakliye ve eğitim görevleri için 2011 yılında satın alındığını teyit etti.

Rusya'nın Batı ile savunma alanında daha yoğun ilişkiler kurmasının en önemli dönüm noktası, Fransa ile imzalanan Mistral sınıfı amfibik çıkarma gemisi anlaşması idi. Bu anlaşmayı irili ufaklı çok sayıda farklı anlaşma ve sipariş takip etti. Batı ile işbirliği geliştirilen sektörler incelendiğinde, Rus savunma ve havacılık sanayiinin durumu ile ilgili çok ilginç bazı ipuçları ortaya çıkıyor:

1. Rusya, gemi inşa, aviyonik, motor, helikopter gibi geçmişte çok güçlü olduğu sektörlerde dahi hazır alım, ortak üretim ya da ortak geliştirme kanallarını açmaya başlamış durumda. Bunun sebebi olarak, sektörün, yeni sistemleri maliyet - etkin bir şekilde geliştirme ve pazara sunma kabiliyetinin kalmamış olması öne sürülebilir.

2. Rusya, jeopolitik konumlanma ve manevralarının bir uzantısı olarak ikili savunma işbirliği programlarını kullanmayı hedefliyor olabilir.

3. İnsansız hava aracı, simülatör - eğitim sistemleri, modern algılayıcılar gibi ileri teknoloji alanlarındaki açıkların, Batı tasarımı ana ve alt sistemlerin önce tedarik, sonra ortak üretim ve ardından teknoloji transferi ile kapanması hedefleniyor olabilir. Bu açıdan bakıldığında, Rusya'nın, savunma sanayiini geliştirme aşamasında olan Türkiye gibi ülkelerle aynı kulvarda, "yarışa" yeni başlamış olduğu iddia edilebilir. Bu husus da, Rusya'yı, işbirliği ve satış konularında cazip bir pazar haline getirebilir.

4. Helikopter ve savaş gemisi gibi Rusya'nın yıllarca çok güçlü olduğu alanlarda Batı yapımı sistemleri tercih etmesi / etmek zorunda kalması, ülke içinde muhalefetle karşılaşabilir. Bu durumda, söz konusu yönelime sağlanan siyasi destek ön plana çıkacaktır.


Ayrıca bkz:

Rus Helikopterlerine Fransız Motoru
Rus Ordusunun Eğitim Merkezini Almanlar Kuruyor
Rusya'ya (Şimdi de) Fransız Zırhlı Araçları
Rus Ordusu'na İtalyan Zırhlı Aracı

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Rusya Federasyonu nun çok güçlü olduğu alanlarda dışarıdan hizmet ve teknoloji alması bence üç farklı şekilde yorumlanabilir.
1- Mevcut teknoloji altyapısına kaynak ayırmak istemiyor ve muhtemelen ekonomik sorunlar sebebiyle üretici konumdan tüketici konuma kayıyor.
2- Yada bu ülkelerin teknoloji ve askeri kapasitelerini ilk elden test etmek istiyor.
3- Komplo teorisi olmaya aday son görüşüm ise sovyet rusyanın dağılmasından sonra teknoloji evrimi zincirinde bir kopukluk meydana geldi ve bu açığı kapatmaya çalışıyor.
Her ne şekilde olursa olsun savaş makinelerini en iyi kullanan ulus onu ilk icaat edendir.

Adsız dedi ki...

Merhaba

Ben birinci yorumunuzu oldukça akla yakın buldum.Bugün Rusya'nın petrol madencilik ve silah alanı dışında duyduğunuz başka güçlü ekonomik yanı var mı ? Bunlarda toprak altında olan zenginlikler Rus sanayi deyince aklınıza gelen farklı bir alan var mı ? Hepimiz yıllarca Rus silahlarının kalitesinden bahsettik fakat Rus silahlarını kullanan hiçbir ülke ABD'ye karşı başarılı olamadı. Ayrıca geliştirmeye çalıştığı yeni silah sistemlerinde de ciddi şekilde sorunlar yaşamaktalar Rusya bugün nükleer silahları olmasa idi batıya karşı duramazdı belki 17. yüzyıldaki eski sınırlarına geri dönerdi.Bu fikre sahip olmamın sebebi ise artık ABD bir bölgede herhangibir işe kalkıştığı zaman Rusya ve onun tepkisini eskisi kadar önemsememektedir.

Yasin dedi ki...

Burada RUSYA nın teknolojisinin eksikliği değil, yüksek teknoloji ürünlerinin ara sistemlerle birbirlerine maliyet etkin şekilde entegrasyonu öne çıkıyor olabilir. Çok gelişmiş radar ve uzay sistemlerinin bilgisayar yazılım ve iletişim sistemlerinin belki de bu sistemlerinin tümünün standart alt yapılarda olmayışı maliyetlerini artıyor olabilir. RUSYA ya gereken ASELSAN gibi yazılım ve elektroniği birlikte düşünüp tasarlayabilen bir şirket.

Adsız dedi ki...

Rusya helikopter gemisi alımında Fransızların attığı kazığı hala çıkartabilmiş değil. İhaleyi iptal ettiler mi bilmiyorum ama Türkiye için de çok masraflı olan helikopter gemisi projesine boğazlardan geçecek ortak standart bir gemi yapma bahanesiyle birlikte bir çözüm üretmelerini ben çok isterdim. Türkiye için çok masraflı ve ege akdeniz gibi dar alanlar için çok büyük bir hedef olduğu için pek kafama yatmıyor. Yani onun yerine TF 2000'leri 10'a çıkarmak daha akıllıca gibi geliyor.. Hatta sanki yapabileceğimiz tek gemi o olacakmış gibi ismini MİLGEM koyduğumuz gemilerin sayısını bile artırmak mümkün.