15/04/2010

Gripen Bulgaristan'ın Peşini Bırakmıyor

Brezilya F-X2 projesinde Dassault Rafale'ye karşı son kozlarını oynayan Saab Gripen, Romanya'nın ABD'den ikinci el F-16 alım kararı ile büyük bir darbe yemişti. Bu başarısızlığın hemen ardından firma, 2006 yılından bu yana takip ettiği Bulgaristan'ın modern savaş uçağı ihtiyacı ile ilgili olarak yeni bir hamle yaptı.

Defense Technology News'in haberine göre Saab, Bulgaristan'a ikinci el F-16 fiyatına Gripen teklif etmiş durumda. Firmanın Bulgaristan temsilcisi Daniel Boestad, Gripen teklifinin, düşük işletme - idame maliyetleri ve daha az bakım personeline ihtiyaç duyulması gibi etkenler nedeniyle ikinci el F-16 ya da MiG-29'a göre çok daha avantajlı olduğunu belirtmiş.

Ancak Gripen'in işi Bulgaristan'da çok zor. Aynı Romanya gibi ciddi ekonomik sorunları olan ve savunma projeleri tamamen olmasa bile sekteye uğramış ülkenin tercihinin ABD'den ucuza ikinci el F-16 alımı olması büyük bir sürpriz olmayacaktır.

Brezilya, Danimarka ve Hindistan projelerinde yer alan ve harıl harıl yeni ihrac müşterisi arayan Saab, bel bağladığı NATO üyesi olan eski Doğu Bloğu ülkelerinde umduğunu pek bulamayacak gibi. Bir diğer ciddi müşteri adayı olan Hırvatistan'da da ibre F-16'ya kayıyor gibi.

Hiç yorum yok: