02/03/2022

Rusya - Ukrayna Savaşı: 28.02.2022

Ukrayna'yı işgal eden Rus birliklerinin ilerlemesi yavaşladıkça çatışmalar daha da kanlı oluyor. 28 Şubat itibariyle sivil kayıpları artarken şehirler ve altyapıya yönelik Rus bombardımanı yoğunlaştı.

Kırım ile Donbas arasında kara bağlantısının kurulması önündeki son engel olan Mariupol'de şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna ordusunun ikmal hatları, altyapısı ve hava üslerine yönelik Rus taarruzları da şiddetlenmiş durumda.

Uluslararası yaptırımların Rus ekonomisi üzerindeki etkisi hissedilmeye başladı.



 

Askeri Gelişmeler

Rus bombardımanı, Harkov ve Kiev başta olmak üzere sivil yerleşim birimlerine sıçramaya başladı. Sivil can kayıpları artıyor. Özellikle günün ilk saatlerinden itibaren Harkov'a yönelik topçu bombardımanı yoğunlaştı. Bombardımanda özellikle BM-30 Smerç ÇNRA'dan atılan bombacıklı mühimmat yoğun olarak kullanılıyor. Bombardımanın ardından Kiev'e yönelik yeni bir saldırı dalgası başlatılması bekleniyor, nitekim Belarus'tan hareket eden büyük bir Rus konvoyu endişe yarattı. Konvoyun uzunluğunun 64km olduğu belirtiliyor.

Batı'dan kuşatılan Mariupol'e doğu kesiminden de ilerleyen Rus kuvvetleri şehri çevrelediler.

Rus birliklerinin ikmal sorunları iyice artmışa benziyor. Terk edilen araç sayısı arttı. Öte yandan esir alınan askerlerin sosyal medyada paylaşılan sorgularında yaş ortalamalarının bir hayli düşük olduğu, durumdan ve hedeflerinin ne olduğundan habersiz oldukları görülüyor.

Kırım sektöründe doğuya doğru ilerleyen birlikler Mariupol'e, kuzeye ilerleyen birlikler Zaporojye'ye ve batıya ilerleyen birlikler Mikolayiv'e saldırıyor. Zaporojye saldırısı, ağır ÇNRA ateşi altında devam ediyor. Bu arada Rusya, kentin dış kesimlerinde bulunan Enerhodar nükleer güç santralini ele geçirdiğini duyurdu ancak kentin belediye başkanı bunu yalanladı.

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus'ta gerçekleştirdiği görüşmeden bir sonuç çıkmadı.


Değerlendirmeler

Harekâtın uzamasıyla birlikte Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının şiddeti artartken, hedefler giderek artan oranda kent merkezlerine ve sivil altyapıya yaklaşıyor. Bu, Kremlin'in sabrının azaldığı şeklinde yorumlanabilir. Süreç bu şekilde devam ederse savaş daha da kanlı bir evreye geçebilir.

Rus birlikleri çok sayıda kayıp vermelerine ve lojistik bakımdan ağır sorunlar yaşamalarına rağmen, ağır bir şekilde ilerleyebiliyor. Bu durum özellikle güney sektöründe, Kırım - Donbas eksenin net şekilde görülüyor. Mariupol'ün yakın zamanda düşmesi sürpriz olmayacaktır. Bu da Rusya için önemli bir kazanım olacaktır. Mariupol'den sonraki adımın Odesa olabileceğine dair tahminler var. Nihai hedefin ise, deniz bağlantısı olmayan ve hatta başkenti Lviv olan bir Ukrayna oluşturmak olduğu değerlendirmeleri var.

Savaş uzadıkça ve Batı'dan silah ve mühimmat desteği sürdükçe, Ukrayna'nın Avrupa'nın Afganistan'ı olması olasılığı yükseliyor. Bu durum Ukrayna'nın bir devlet olarak yok olması ya da büyük ölçüde küçülmesi yanında, NATO ve Avrupa güvenliği ile ABD'nin Avrupa'daki konumu bağlamlarında büyük değişimlerin yaşanmasına neden olacaktır.

 

Hiç yorum yok: