01/09/2016

Fırat Kalkanı Harekâtı - 31.08.2016

Harekâtta bir hafta geride kalırken TSK - ÖSO unsurlarının ele geçirdiği alanın toplam yüzölçümü 400 kilometrekareyi aştı. 25km civarında bir derinliğe ulaşılırken ele geçirilen köy sayısı da 32 oldu.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, sınır hattının Gavureli - Çobanköy arasında kalan kesiminin IŞİD'den temizlenmesinden sonra sıradaki hedefin el Bab olabileceğini söyledi. Mustafa, Münbiç ve Cerablus'tan kaçan IŞİD militanlarının buraya yerleştiğini ekledi.

ÖSO, Sacır Suyu boyunca batıya ilerlemesini sürdürerek Halvancı, Muhsinli ve Hasan Sağır köylerini ele geçirdi.


TSK unsurları, Münbiç'e 11km mesafede konuşlandı. Kentin çevresinde PYD güçleri ile çatışmaya giren ÖSO unsurlarına ateş desteği sağlanıyor.

SDG tarafından kurulan Cerablus Askeri Meclisi Sözcüsü Ali Hico, ABD özel kuvvetlerinin "çatışmasızlığın" devamını sağlamak için PYD ve TSK/ÖSO unsurları arasına konuşlandığını söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım, öğle saatlerinde “Güney sınırlarımızı emniyet altına almak ve vatandaşların can güvenliğini sağlamak üzere ÖSO’nun faaliyetlerine destek vermek amacıyla silahlı kuvvetler unsurlarımız oraya geçtiler. Buradaki terör unsurları tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar tehditler tamamen bitinceye kadar faaliyetler devam edecek.” şeklinde bir açıklama yaptı.


Müteakiben öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin PYD ile herhangi bir anlaşmasının söz konusu olmadığını, Fırat'ın doğusuna geçmediği müddetçe PYD'nin bir hedef olacağını söyledi.

Rusya'dan da Türkiye'ye yönelik bir açıklama geldi: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "IŞİD'le savaşan tüm etnik gruplara ve muhaliflere yönelik saldırılardan kaçınması" için Türkiye'ye çağrıda bulundu. 

Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı'ndan Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay'a M60T ana muharebe tankları sevkedildi.
Akşam saatlerinde TSK'dan bir açıklama yayımlandı:
Zavgar ve Külliye bölgelerinde teröristlere ait olduğu belirlenen ve yerleri tespit edilen 25 hedef, fırtına obüsleriyle 107 atım yapılarak, tam isabetle vurulmuştur. 
Akşam saatlerinde, 18.50 sularında yine Zavgar ve Külliye bölgelerinde teröristlerce barınma alanı olarak kullanıldığı tespit edilen dört bina Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklarca yapılan hava taarruzuyla, içindeki teröristlerle birlikte imha edilmiştir. 
Buna ilave olarak, Koalisyon Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarınca, Güzelmezra bölgesine yapılan hava taarruzu sonucunda, DEAŞ’a ait bir silahlı araç imha edilmiştir.

Cerablus'ta yaşanan çatışmalar sırasında Türkiye'nin talep ettiği hava desteğinin ABD tarafından gönderilmediği iddia edildi


DeğerlendirmelerÖSO'nun, el Bab üzerinden Münbiç'e tazyik uygulaması olasılığı ağır basıyor.

Harekât ilerledikçe, Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik mesaj alış verişi yoğunlaştı. el Bab, ÖSO, IŞİD ve PYD için büyük önem taşıyor. Dolayısıyla bu kente düzenlenecek bir operasyon sadece askeri olarak değil, diplomatik olarak da zor geçecektir. ABD özel kuvvetlerinin harekât bölgesine, PYD ile TSK arasına tampon oluşturacak şekilde konuşlanması iddiası doğru ise, harekâtın seyrine göre taraflar arasında sabotaj, sızma ve çatışmaların yaşanması riski oluşabilir. ABD'nin, Türkiye'nin bölgedeki ilerlemesini kontol etmek veya durdurmak için diplomatik ve askeri baskı uygulaması olasılığı mevcuttur.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

ABD Türkiye'nin askeri ilerlemesini durduramadığı durumda güç kullanma durumu sizce nedir? Ben kısa vadedeki hedefleri için şimdilik bunu göze alabileceklerini beklemiyorum. Turgut Özakman'nın Kıbrıs harekatıyla ilgili anısı gibi olur mu? meçhul ama bunu göze alamadıktan sonra devlet olmanın hükmü kalır mı?
"Tan yeri ağarmıştı. Kıbrıs adası sabah pusu içinde hayal meyal görünmüştü. Girne önünde üç büyük savaş gemisi sıralanmış duruyordu. Nefesler tutuldu. Işıldakla kimlik sorgulamasına gemilerle yanıt verdiler. Biri İngiliz, biri ABD, biri de Sovyet kruvazörü idi. Konvoyun kuzey kesimine yaklaştığını radarla saptayarak buraya gelmiş olmalıydılar. Gemilere ışıldakla mesaj verildi: 'Siz şu anda savaş alanında bulunmaktasınız. Burada amfibi harekatı yapılmaktadır. Doğuya ve batıya doğru çekiliniz.'
Çekilmeseler, engel olmaya kalkışsalar, ateş açsalar ne yapılacaktı? Akıllarında bu ateşten olasılıklar uçuşurken, Sovyet gemisi batıya, İngiliz ve ABD gemileri doğuya çekildi."

Adsız dedi ki...

aslında kıbrıs harekarını bitiren hareket, Lefkoşa havaalanında ingiliz askerlerinin siper kazıp mevzi alması, RN gemilerinde sefer hazırlıkları yapıldığı haberi ve THvK'lerine teslimatları yeni başlayan ama harbe hazırlığını tamamlamamış fantomlardan 2 filoyu RAF'ın adaya göndermesiydi diye biliyorum. k. suriye harekatında da düvel-i muazzama'nın (örneğimizde rusya ve abd) benzer bir hamle yaparak 'dur' dediği yere kadar gidilecek gibime geliyor. zannımca orası da el-Bab - Menbiç hattının güneyi olur.
uygur

Adsız dedi ki...

''Lefkoşa havaalanında ingiliz askerlerinin siper kazıp mevzi almasıymış''' ta mış mış niye çıkarma yapmadan müdahele yapmıyorda içeri girdikten sonra ''spiper kazıyor muş ta muş'' bu senin ingilizler ??? zaten senin inglizlerin ve senin abd lilerin bu ülkeyi işgal edebilecek yürekleri ve güçleri olsaydı ki bunu defalarca denediler her deneyişlerinde tokatı yediler sizin gibileri ağlattılar...
başka bir deneme için ondan daha iyi bahane mi olurdu ''sayın mış mış'' ??

kimlerden nerelerde öğreniyorsunuz bu saçma sapan bilgileri acaba çok merak ediyorum... ama bilinçli olarak yaptıklarınızıda çok iyi biliyoruz... bu kadar içten ve dıştan saldırılara maruz kalan senin sevdigin devletlere olsaydı bakalım ne kadar ayakta kalabilecekti

sizin abd ve ya sizin rusya nerede dur diyecek bakalım... hep beraber izliyeceğiz..

ama şunu çok iyi bilin ki; eğer bu şu an ki hükümet (ki ben güveniyorum çok eksikleri olsada ) orayı gerekli yere kadar ilerletip.. Tüm sizin abd ve rusyanın hatta esad' ınızın eliyle yapılmış terörist yapılanmalar bitene kadar müdahale mücadele edecek Allahın izniyle bu oyununuzda bozulacak diğer...

bakalım o zaman ne yazacaksınız da ''kimin askeri siper kazınca biz geri çekilmiş olacağız''... sizde yalandan çok ne var ki ...

ama olurda senin gibileri sevindirise de... Elbet bir gün biri çıkar gelir iktidara devlet adamı gibi.. sorar hesabı vermesi gerekenlere..

sen hiç tasalanma otur ingliz askerlerininle siper kaz..

Adsız dedi ki...

Üstteki arkadaş, başlamışken Doğu Türkistanıda kurtarsa, oradan beringi geçip kızılderelilere de yardım götürsün.Boş gelmeyip mu kıtasını da bulursa, soy adını mubulanca yaparız.