26/11/2012

Kıyı Suları için Farklı Bir Denizaltı Tasarımı: SMX-26 Caïman

Ekim ayının son haftası Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen EuroNaval 2012 askeri denizcilik fuarı, dünya çapında askeri deniz sistemleri, tersaneler ve alt sistem üreticilerini bir araya getirdi.

Fuara, askeri denizcilik alanında iddialı olan Türkiye'den katılım, bir önceki fuarda olduğu gibi oldukça cılızdı.

Modern donanmaların ihtiyaçları ve değişen tehdit ortamları, özellikle asimetrik tehditler ve kıyı sularında muharebe başlıkları altında çok sayıda farklı çözüm ve tasarım önerisi olarak fuarda yer buldu. Ancak bunlardan bir tanesi benim özellikle dikkatimi çekti.
Fransız askeri gemi inşa devi DCNS firması, bir süredir "SMX" kodu ile değişik yeni nesil denizaltı tasarımları sergilemekte. [1]

Bu serinin şimdilik son üyesi, SMX-26 Caïman denizaltısı.

İlk bakışta efsanevi Thunderbirds dizisindeki Thunderbird 2 aracının yeniden yorumlanmışı gibi görünen, bu alışılmışın dışındaki çizgilere sahip denizaltı konsepti, kıyı sularında muharebe düşünülerek hazırlanmış. Denizaltının sensör ve seyrüsefer sistemleri birlikte çalışarak denizaltı çevresindeki deniz tabanı ortamının 3D sanal görüntüsünü oluşturabiliyor. Dar bölgelerde hassas manevra kabiliyeti için denizaltıda 4 adet elektrik tahrikli itici sistem bulunuyor.

Ana görevleri arasında istihbarat toplama, özel kuvvet / istihbarat operatörlerini hasım sulara nakletme, terörizm ve asimetrik tehditlerle mücadele bulunan SMX-26, 12m derinliğe kadar kıyı sularında görev yapabilecek şekilde tasarlanmış. Denizaltının ilginç bir özelliği, teknesinin içine çekilebilen tekerlekleri ile deniz tabanına oturabilmesi. Caïman bu şekilde uzun süre belli bir noktada hareketsiz kalabiliyor.

Özellikle periskop derinliğinde denizaltıların gökyüzünden gözle tespit edilmesi, sığ sularda son derece kolaydır. Dolayısıyla bu kadar sığ sularda görev yapan bir deniz aracının havadan görülebilmesi de, bekası için büyük bir risk anlamına gelir. Görülen o ki tasarımcılar bu hususu da göz ardı etmemiş: SMX-26'nın bilgisayar grafik çizimlerinde görsel gizliliği artırmak için koyu mavi - siyah dalga desenli gövde boyaması uygulanmış.

Toplam 6 tam teçhizatlı deniz komandosunu taşıyabilen SMX-26, azami 150m derinlikte ve 8kt süratte 4,000 deniz mili mesafeye kadar seyir gerçekleştirebiliyor. Standart donanım arasında ESM, periskoba monteli elektrooptik hedef tespit, teşhis ve takip sistemleri ile radar bulunuyor.

Denizaltının teknik özellikleri şu şekilde: [2]

Deplasman: 1,002t (satıhta); 1,106t (dalışta)
Uzunluk: 39.5m
Toplam Yükseklik: 7,9m; tekerlekler indirilmiş durumda 11m
Azami Dalış Derinliği: 150m
Asgari Dalış Derinliği: 12m
Azami Dalış Sürati: 10knot
Menzil: 8kt sürat rejiminde 4,000 deniz mili
Silah Donanımı: 2 x ağır torpido, 8 x hafif torpido, 1 x 20mm uzaktan kumandalı silah istasyonu, masta monteli alçak irtifa uçaksavar füzesi
Diğer: 6 x Özel kuvvet operatörü ve bunların nakli için dalış aracı (SDV) ya da RHIB bot için hazne.

SMX-26 kendine bir müşteri bulur mu ya da aynı otomobil fuarlarındaki konsept tasarım araçlar gibi bir konumda mı kalır şimdiden tahmin etmek güç. Ama kesin olan iki şey var ki:

1. Deniz savaşları çok yakın gelecekte sığ sularda, farklı kurallarla savaşılacak.

2. Türk askeri gemi inşa sanayii inovasyon, teknolojik yaratıcılık ve konsept geliştirme konularında henüz emekleme kabiliyetine bile erişebilmiş değil.



[1]: Bkz: http://www.siyahgribeyaz.com/search/label/SMX
[2]: Ayrıca bkz: http://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=16905.0

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Etkili bir platform olucağı şüpeli, Fakat kabul etmek lazım ki yaratıcı bir düşünce ve tasarım ayrıca fransa nın başka küçük veya cüce denizaltı tasarımlarıda ( her nekadar tasarımdan öteye geçemesede ) var. Anlaşılan gelecekte denizaltıların tek görevi gemi batırmak olmıcak. Görev tanımlarıda konvansiyonel harpten ayrılıp özel harekata dönicek gibi. Çünkü özellikle bu tasarıma bakarsak 2 ağır 8 hafif torpido silah ve 4000nm menzil insana boyut değil işlev sözünü hatırlatıyo, deniz tabanına oturmasıda çok yaratıcı bir düşünce bana göre deniz komandoları için mükemmel bir alet ama sığ sular adı üzerinde sığ bu yüzden hangi tip ve nekadar gemi torpilleyebiliceği şüpeli.

hopidik falcon

sabri ünal dedi ki...

Bu kadar küçük denizaltı olunca İran'ın benzer bir küçük denizaltı projesi vardı sanki. Yani benzer dediğim sadece küçük olması benzer bir proje.