06/09/2010

Terörle Mücadelede Askeri Yöntemlerin Değerlendirilmesi

Terörle mücadele, askeri, ekonomik, sosyal bir çok alanda topyekün ve eşgüdümlü hareketi gerektiriyor. Bu mücadelenin askeri boyutu ise, teknik, taktik ve stratejik son derece karmaşık boyutlara sahip. 

Teori rumuzlu araştırmacının, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelesine ilişkin yapıcı eleştiriler ve fikir bazında katkılarda bulunmayı amaçlayan derlemeyi, okuyucunun değerlendirmesine sunuyorum. Siyasal / ideolojik güdümlenmeden uzak, meseleyi anlama ve çözüm aramayı hedefleyen her bireyin okuyup üretmesi gereken günlerdeyiz.

Derlemeye buradan erişebilirsiniz (pdf formatındadır).



4 yorum:

Adsız dedi ki...

"meseleyi anlama ve cozum aramayi hedefleyen her bireyin okuyup uretmesi gereken gunlerdeyiz" demissiniz ancak bu konuda yazan arkadasin yazdiklari malesef ilkogretim'de okuyan bir ogrencinin yazabileceklerinden farkli olmamis, heleki teror orgutu ile ilgili olarak yapmis oldugu/oldugunuz tespitler teror orgutunu anlama ve anlatma bakimindan tam bir hayal kirikligi, bir satirini gectim tek bir cumlede bile dogru bir tespitte bulunamadiginizi hayal kirikligi icerisinde okudum.Tavsiyem bu konuda daha cok ama cok arastirma yapmanizdir.Bunlari ahkam kesmek icin degil (cunki gerek yok) gercek teshis ve tanimlamadan ne kadar uzak oldugunuzu anlatabilmek icin yaziyorum yazdiklarima ispat olarakta teror orgutu basindaki (yari baskan) serefsizin bir zamanlar ikinci adami olan karayilan'a bir sohbetlerinde "soyle bakalim murat bunca senedir orguttesin orgutu tam manasiyla anlayip kavrayabildinmi?" sorusuna diger serefsizin "efandim bunca yildir orgutteyim ama hala orgutumuzu tam olarak anlayip kavrayabildigimi soyleyemeyecegim" demesidir gerci cok daha fazlalari var ancak bu ornek bile cok bildigini zannedenler icin bildiklerini tekrardan gozden gecirmeleri gerektigi ogretir kanisindayim. Yazida tek katildigim konu "Gun Ship" konusudur. Ulkemizin dogu ve guneydogusunda askerlerimizin maruz kaldigi ozellikle karakol baskin/saldirilarinda heleki bu catirmalar neredeyse yarim gun surmusse ve buna karsi hic bir mudahalede bulunulamamissa bu alcakca saldirilari bertaraf etmek icin gerekli olan yegane silah Gun Ship'lerdir. Ancak bunu gorup bilenlerin ve buna ragmen hicbirsey yapmayip (dile getirip israr edenleri tenzih ederim) herzaman sucu mevcut siyasi yonetimlere atanlari ne tarih affedecektir nede ebediyete intikal etmis sehitlerimiz ahirette affedeceklerdir. Dogu ve Guneydogumuzda yerli,yabanci ve alcak orgut mensuplarinin mevcut cikarlarinin tamaminin gozler onune serilip tam ve dogru tahlillerde bulunup icimizdeki hainlerden hesap sorulup bolgedeki aklin alamayacagi buyuklukteki rantiyeler ortadan kaldirilmadigi muddetce bu beladan kurtulmamiz mumkun gorulmemektedir kanaatindeyim.Terorun bulundugu bolge nedeyse ulkenin 1/3'u 26 yilin buyuk bir cogunda ohal ile yonetilirken bu isi bitirmesi gerekenlerin ellerinde o bolgede neredeyse bir kralin yetkisi ve etkisi varken bitirememeleri ve her zaman bir bahane ileri surmeleri ve sirf kendi cikarlari icin bu ulkenin kaybettikleri bir gun ortaya ciktiginda herkes gercegi gorecek ama koprunu altindan cok sular gecmis olacagi icin insanlarimiz bunuda unutacaklardir. Neyse konu cok derin oyle bilgi kirintilarina sahip kisiler tarafindan cozulebilecek bir konu degildir yazima teror orgutunu en az basindaki apo kopegi hatta ondan daha iyi bilen birinin bu konu ile ilgili bir sozu ile bitirmek istiyorum.

"Bu savas daglarda basladi daglarda bitirilmelidir."

C.ERSEVER

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhabalar,

Öncelikle ilginiz ve eleştiriniz için teşekkür ederim.

Takdim yazımda da belirttiğim gibi amacım meselenin anlaşılmasına yardımcı olmak için bir ortam oluşturulmasına önayak olmaktı. Siz de eleştirileriniz ve yorumlarınız ile buna katkıda bulundunuz.

Gerçek bilgi ve tanımlamalara ulaşmamıza yardım etmek isterseniz, Siyah Gri Beyaz değerlendirme / makale ve benzeri tüm emeklerinize sonuna kadar açıktır. Siz de takdir edersiniz ki sınırlı yorum pencereleri, bu gibi kompleks meseleleri sizinle beraber anlayabilmemiz için yetmemekte.

Daha fazla paylaşmaya ihtiyacımız var.

Sevgi ve saygılarımla

Aybars dedi ki...

Sayın Arda Bey;

C 130 Gunship tipi platformlara derlemede özel bir önem atfedilmiş. Ama bu uçakların havada kalma kapasiteleri, konuşlanacakları üs, yerli kabiliyet ile geliştirilmesi için eldeki imkanlar(bundan bahsedilmiş ama kolayca bir 105 mm ilavesinden mi bahsediliyor acaba?) ve sayı hakkında bir fikir beyanında bulunulmamış. Hantepe, Dağlıca gibi baskınlara karşılık bu tip bir platformun önerildiği aşikar. Ama şunu da unutmamak gerekir, bu tip baskınlar sürekli karşılaşılan durumlar değil.

Afganistan tecrübesinden bahsedilmiş, Afganistan'da süregelen savaşta Talibanın izlediği taktik ile PKK nın izlediği taktiği eş tutmak uygun mudur? Taliban denilen örgüt yerine ABD bugün Afganistan'da Ayrılıkçı- Milliyetçi yapıda ki Peştun kabilelerine karşı harbetmektedir. Ve Talibanın(Peştun Kabileleri uzun geldiği için bir kez daha telafuz etmeyeceğim, yerine alışılageldiği şekilde Taliban diyeceğim.) şu an ki stratejisi kayıp verdirmek için yapılan vurkaçların çok daha ötesindedir. Taliban bugün NATO güçlerine karşı harbederken, Arazi kazanmak için çabalamaktadır. Her ne kadar asimetrik bir savaş gibi görünsede şu an Afganistanda topyekün bir savaş bütün hızı ile sürmektedir. Taliban sadece yöntem değiştirmiş, asimetrik yöntemlere öncelik tanımıştır. Gerek personel sayısı, gerekse gayret bakımından şu an Taliban NATO güçlerinden daha üstün durumdadır. Sayıca üstülük, araziyi tanımak, kolay insan temini, lokal-part time savaşçılar gibi unsurlar üst üste konulduğunda NATO'ya karşı girişilen her taaruzda Taliban oldukça fazla sayıda eleman ile hücum etmektedir. Bu sebeple C-130 Gunship gibi bir uçağın afganistan'da kullanımı elzemdir. Bu tip düzeydeki çatışmaların bu kadar sık yaşandığı bir harp sahasında elbette C-130 olmazsa olmazdır. Aynı şeyi güneydoğu için söyleyebilir miyiz? Hem karakolların kaldırılması, hem C-130 Gunship tedariği. ilk öneri ikinciyi acaba gereksiz kılmıyor mu?

Naçizane fikirlerim bunlardır.

Saygılarımla
Aybars İnci

Adsız dedi ki...

"terör silahla çözülemedi; çözülemeeeeez"

Son dönemde yazılı ve görsel medyada duyduğum en aptalca cümle.

Bu söylemde burada "silah" tan kasıt g3 ise kısmen katılmak mümkündür; ancak "silah" tan kasıt apache ah64 (Hani komşumuz Yunanistan'ın kıç kadar topraklarını sadece Türkiye tehdidi gerekçesiyle korumak için 32 tane aldığı saldırı helikopteri) olabilseydi herkes anlardı neyin ne olabileceğini..

o yüzden bugünkü ekonomik gücümüzü sağlayanları düşünerek gidelim 12 haziran seçimlerine..