03/03/2010

Tarihi Photoshop'lamak!

Hava Kuvvetleri Komutanlığı resmi web sitesinde her hafta Cuma günü, Haftanın Fotografı köşesinde, Türk Hava Kuvvetleri'nde uçmuş ya da uçmakta olan bir uçak ya da helikopterin fotografı yayınlanıyor.

Geçtiğimiz Cuma günü bu köşede, F-100 Super Sabre savaş uçaklarının kol uçuşu sırasında çekilmiş bir fotografı yayınlandı.

Ancak fotografta çok vahim bir sorun vardı: Fotograflar tahrif edilmiş, gövdelerindeki kod numarası "Photoshop" yardımıyla silinmişti (Bu arada, konuyu gündeme taşıyan sevgili Kürşad Albayraktar'a teşekkürler)

Konuyla ilgili Pazartesi günü Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na aşağıdaki mektubu gönderdim, yanıt bekliyorum. Yanıt gelince yine buradan paylaşacağım.


Sayın yetkili,

Hava Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sayfasındaki "Haftanın Fotografı" bölümünde, 26.02.2010 Cuma günü, http://www.hvkk.tsk.tr/PageSub/CokluOrtam/FotoGaleri/GaleriImages/HaftaninFotografi/1_100_t2.jpg adresinde yayınlanan fotografta, Türk Hava Kuvvetleri hizmetinde bulunmuş F-100 Super Sabre savaş uçakları görülmektedir.

Ancak bahsi geçen fotografta tahrifat yapıldığı anlaşılmaktadır.

http://www.ole-nikolajsen.com/TURKISH%20FORCES%202004/F-100D%20fotos_files/image046.jpg adresindeki orijinal fotografta da görüleceği üzere, uçakların gövdelerinde yer alan kod numaraları, "FW" ön eki ile başlamaktadır.

Söz konusu kod numarası uygulaması, ABD Hava Kuvvetleri kaynaklıdır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında uygulamaya geçilen ve "Buzz Number" adı verilen kodlama sistemi uyarınca, her bir taktik av-bombardıman uçağına "F" ile başlayan iki harfli bir kod ve 3 rakamlı bir seri numarası verilmiştir. http://www.ibiblio.org/pub/academic/history/marshall/military/airforce/markings.txt adresinde detayları incelenebilecek bu uygulama uyarınca, söz gelimi, F-104 Starfighter'ın kodu "FG" ile, F-100 Super Sabre'nin kodu "FW" ile, F-102 Delta Dagger'ın kodu ise "FC" ile başlamaktadır.

ABD'den yardım, hibe vb kanallarla uçak transfer etmiş olan Türk Hava Kuvvetleri, transfer ettiği uçakların üzerindeki kodları uzun süre olduğu gibi kullanmıştır. Nitekim "Buzz Number" taşıyan çok sayıda Türk F-100, F-104 vb savaş uçağının fotograflarına açık kaynak internet siteleri ve basılı yayımlarda rastlanılabilmektedir.

Hal böyle iken ve kendi tarihini objektif, tarafsız ve dürüst bir biçimde yeni nesillere aktarmanın, gelişmek ve atılım kaydetmek için hayati önemi haiz bir sorumluluk olduğu gerçeğinden hareketle ve özellikle son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en ufak bir açığını dahi kendi karanlık emelleri doğrultusunda kullanmaya hazır taraf ve odakların teşkil ettiği ulusal güvenlik tehdidi ortamında,

Bu şekilde bir tahrifatın nedenlerini anlayabilmek son derece güçtür.

Öyle ki, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde hizmet vermekte olan F-16 Savaşan Şahin, F-4 Phantom, KC-135R StratoTanker, C-130 Hercules gibi ABD menşeili uçaklar, bu ülkenin kendi savaş uçakları için kullanmakta olduğu seri numarası sistemini kuyruk ve gövdelerinde taşımaktadır. Söz konusu seri numarası sisteminde, seri numarasının tire işaretinden önceki iki hanesi, uçağın ABD hükümeti tarafından siparişinin verildiği ABD Mali Yılı (Fiscal Year; FY), son dört numarası ise seri numarasını göstermektedir.

Ne yazık ki kendi ulusal savunma ve havacılık sanayiini kurmakta olan ülkemizini, uçaklarında kullandığı milli bir seri / kod numarası sistemi bulunmamaktadır.

Dolayısıyla,

Mevzubahis fotograftaki uçakların gövdesindeki "FW" kodundaki "W" harfinin yaratması muhtemel bir sıkıntı ya da hassasiyet göz önüne alınarak fotografta tahrifat yapılmış ise, bu konudaki en uygun davranışın, tahrifatsız fotografın altına söz konusu seri numaralandırma sistemi ile ilgili açıklayıcı bir not düşülmesi olduğunu değerlendirmekteyim.

Gereği içi, en derin saygılarımla, arz ederim.

Mehmet Arda MEVLÜTOĞLU

01.03.2010

2 yorum:

pureblue dedi ki...

Fotograf duzeltilmis
http://www.hvkk.tsk.tr/PageSub/CokluOrtam/FotoGaleri/GaleriImages/HaftaninFotografi/1-100_t2.jpg

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Haber verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bir hatadan dönülmüş olmasını görmek sevindirici.