13/01/2010

DCNS, Gowind İçin Risk Alıyor

Fransız Le Télégramme gazetesinin 10 Ocak tarihli haberine göre, Fransız askeri gemi inşa şirketi DCNS, Gowind adlı korvet tasarımından bir adet inşa etmeye hazırlanıyor.

DCNS şirketinin özkaynakları ve kendi imkânları ile inşa edeceği gemi, tasarımın test, doğrulama, satış ve pazarlama faaliyetlerinde kullanılacak.

Değişik boy ve tonajlarda korvet ve karakol gemilerinden oluşan Gowind ailesi, ihrac pazarı için ve öncelikle kıyı sularında muharebe (littoral warfare), asimetrik harp, devriye görevlerine yönelik olarak tasarlandı.



Gowind tasarımının en muhtemel müşterisi, 2006 yılında Bulgaristan olarak basına yansıdı. Başlangıçta 4 adet olarak telaffuz edilen ancak daha sonra 2 adede düşürülen satış, Bulgaristan'ın mali sıkıntıları nedeniyle 2009 Ekim'inde iptal edildi. Bulgaristan'ın halihazırdaki bütçe sıkıntıları, ülkenin çok önem verdiği çokuluslu müşterek harekatlara katılımını da engeller hale gelmiş durumda. Konu ile ilgili ayrıntıları Bosphorus Naval News blogunda bulabilirsiniz.

Suya düşen Bulgar satışından sonra, Gowind için en güncel fırsat Brezilya. Brezilya, ilk etapta 5 adet 1,800t sınıfında okyanus kabiliyetli karakol gemisi tedarik etmek için başlattığı ve PAEMB (Plano de Articulação e Equipamento da Marinha do Brasil) modernizasyon programı dahilinde yer alan NaPaOc (Navio Patrulha Oceânico) projesinde 23.12.2009 tarihinde bir Bilgi İstek Dosyası yayınladı. Gowind'e ilaveten ihaleye teklif vermesi beklenen adaylar ThyssenKrupp Marine Systems (Almanya) Sentinel, Navantia (İspanya) Avante 1800 ve Fassmer (Almanya) OPV 80 olarak telaffuz ediliyor. Fransız - Brezilya savunma ilişkilerinin yoğunluğu gözönüne alınacak olursa, Gowind'in bu ülkedeki şansının oldukça yüksek olduğu iddia edilebilir.

DCNS'in kendi özkaynakları ile bir adet prototip Gowind inşa etme kararı, şirketin korvet / karakol gemisi pazarına verdiği önemi ve bu pazardan beklentilerini yansıtmakla birlikte, eşdeğer ölçüde bir risk de taşıyor. Modern bir savaş gemisini, sipariş olmadan inşa etmek, hele hele söz konusu platform bir prototip ise, oldukça maliyetli olabilir. Öte yandan bu yaklaşım, tasarım doğrulama ve test süreçlerinin tamamlanması ve ihrac pazarına bu aşamaları halletmiş, "bebek hastalıklarını" yenmiş şekilde çıkarak, rakipler karşısında avantaj sağlamayı da hedefliyor olabilir.


Hiç yorum yok: