25/09/2009

Uygur Türkleri Hakkındaki Bilgi Talebim - Nihayet!

Dışişleri Bakanlığı'na yaptığım ısrarlı başvuruların neticesinde en sonunda ihtiyacım olan cevap geldi.

Gelen cevapta iki önemli bilgi var:

1. ABD, Türkiye'ye, Guantanamo Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Uygur Türkleri'ni kabul etmesi için bir girişimde bulunmamış.

2. Türkiye, bu tutukluları misafir etmek için ABD nezdinde bir girişimde bulunmamış.

Peki bu ne anlama geliyor?

İlk yorumlarım şu şekilde:



1. ABD, bu Uygur Türkü tutukluları Türkiye'nin misafir etmesini özellikle istememiş olabilir. Türkiye, bu tutukluları misafir ederek, Uygur Türkleri'nin hamisi konumuna geçebilir ya da -eğer varsa- bu konumunu pekiştirebilirdi. Bu ise, kuşkusuz Türkiye ile Çin ilişkilerine olumsuz etkisi olabilecek bir gelişme olurdu, her ne kadar Türkiye ile Çin arasında kayda değer bir stratejik, politik veya ekonomik bir ilişkiler bütünü söz konusu olmasa da.

Acaba ABD, Çin'i ürkütmemek mi istedi, "müttefiklerinden" birinin Çin'le karşı karşıya gelmesinin önüne geçerek? Ya da Türkiye'nin Doğu Türkistan'daki varlığının (?) güçlenmesini mi önlemeye çalıştı?

2. Türkiye neden bu tutuklular için bir girişimde bulunmadı? Ya haberi yoktu bu hadiseden Türkiye'nin ya da haberi vardı ancak düşük profilde kalmayı tercih etti. Occam'ın Usturası ilk seçeneği işaret ediyor bize gerçi ama, konu bu kadar basit olmayabilir.

Tüm bunların üstüne Doğu Türkistan'daki olayları da eklemek lazım.

Bermuda ve Palau'ya nakledilen 17 Uygur Türkü, çok daha geniş kapsamlı bir oyunda kullanılan piyon gibi geliyor bana...

191047, 210505 ve 210069 sayılı bilgi edinme başvurularınıza Bakanlığımızca 31 Temmuz 2009 tarihinde dış politikamızın yürütülmesinde uyulması gereken ilkeler çerçevesinde uygun bir yanıt verilmiş ve cevap verilmesinin zaman almasının nedeni açıklanmıştır.

Bu kere 214912 sayılı bilgi edinme başvurumuza karşılık olarak, Guantanamo’da tutuklu kişilerin Türkiye’ye kabul edilmesi için Türkiye’ye herhangi bir resmi başvuru olmadığını ve Türkiye’nin de bu konuda herhangi bir başvuruda bulunmadığını bilgilerine.

T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

3 yorum:

miguel_lienzo dedi ki...

http://taraf.com.tr/makale/6458.htm
Bu yazı hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. Konuya olan ilginizi ve takipçiliğinizi ayrıca takdir ediyorum. Eski göçler ve mülteciler konusunda Türkiye'nin tavrını zaten sizde biliyorsunuz.

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba,

İlginiz ve takdiriniz için teşekkür ederim.

Rasim Ozan Kütahyalı, öne sürdüğü görüşleri ile sağ ve sol cenahı epey sarsmış, genç kuşağın sivri kalemlerinden. Kendisinin ideolojik duruşunu paylaşmıyor, samimiyetinden şüphe duyuyorum.

Ancak bu durum, linkini verdiğiniz "Doğu Türkistan ve Kürdistan" başlıklı makalesinde görüşlerin büyük bir kısmına katılmama ve bunları paylaşmama engel değil. Ben kendisinin aksine Türk olmaktan utanmıyorum ancak devletimin kendi halkı ile barışık olmaması ve bilhassa Doğu Türkistan olaylarında görüldüğü gibi Türk dünyasına karşı kör, sağır, dilsiz oluşu vicdanımı yaralıyor.

Sevgiler, selamlar

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Konu ile ilgili yeni gelişmeler söz konusu: https://eksisozluk.com/entry/56040859