25/01/2018

Zeytin Dalı Harekâtı - 24.01.2018

PYD/YPG tarafından Kilis's atılan roket nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

Gün boyunca topçu ve hava bombardımanı devam etti. Tespit edilen 47 hedefe 27 uçak tarafından atış yapıldı.

Harekâtın başından bu yana öldürülen terörist sayısının 287 olduğu açıklandı.

Çatışmalar Cinderes, Raco, Semalkan, Şenkal ve Bülbül bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Topçu ateşi ve hava taarruzları özellikle Minnig hava alanı ve çevresi, Şeyh Hadid ve Cinderes'e odaklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın uzun vadeli amacının, Türkiye'deki 3,5 milyon Suriyeli mülteci için bir yaşam alanı yaratmak olduğunu söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Geyt, “Suriye’nin kuzeyindeki durumu, özellikle de Türk ordusunun operasyon gerçekleştirdiği Afrin’deki durumu endişe ile takip ediyorum” dedi.

Akşam saatlerinde Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların, Menbiç'in batısındaki Arima ve Dandaniye köylerindeki PYD/PKK hedeflerini vurduğu haberleri geçti.

Gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin Vaşington'dan yapılan açıklamada Türkiye'den operasyonun kapsamının daraltılması, ABD ve Türk kuvvetlerinin karşı karşıya gelmemesi için tedbir alınması istendiği belirtildi.


Değerlendirmeler

8 - 10 bin civarında mevcuda sahip, betonarme de dahil müstahkem mevzileri ve tünel ağı olan, iyi donatılmış ve tecrübeli bir terörist gruba karşı dar bir bölgede yürütülen Zeytin Dalı, başarılı bir kuşatma ve yıpratma harekâtı şeklinde devam ediyor. Gönül hiç olmamasını istiyor, ancak hem TSK hem de ÖSO'da verilen şehitlerin azlığı, ilerlemenin ne kadar dikkatli ve etkili yapıldığının göstergesi.

Bu tür bir kuşatma ve yıpratma savaşında, kuşatılan taraf, mensuplarının moral ve motivasyonlarını korumada güçlük çekecektir. Bunun için de propaganda ve psikolojik harbe ağırlık verecektir. Yapılacak saldırılara, ele geçirilecek malzemelere ilişkin video vb görsel malzeme, sosyal medyaya ve basın organlarına yoğun şekilde pompalanabilir.

Öte yandan ne yazık ki Türk basınında, cehalet ve kendini değerli, önemli gösterme hastalıklarından muzdarip çok sayıda ismin katkıda bulunduğu, ipini koparmış bir şekilde ilerleyen bir hal oluştu. Yanlış bilgilerin, yanıltıcı yorumların kartopu etkisi yaratacak şekilde yayıldığına tanık olunuyor. Bu gibi kamuoyunu yanıltıcı bilgi ve yorumların yayılması, en başta Türkiye'ye zarar verir.

Bu durumun önüne geçmek için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın hızlı, net ve özgüvenli yüksek bir bilgilendirme mekanizması kurması gerekiyor.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Kıyıbaşı mevzusuna dair; "Kıyıbaşı gibi" deseydi olurdu,yani benzetim yapıyor denir,ama devamını okuyunca,normalde kıyıbaşları çok büyük zayiatlarla alınır bakın biz zayiat vermedikteki kıyıbaşını bayağı gibisiz kullanmış.

Bir örnek vereyim,nehir geçiş harekatında önce ÖKK unsurları geçer,uzak kıyının emniyetini alır,ardından Uzak Kıyı Hazırlama Timleri geçer gerekliyse yamaç çökertmesi filan yapar..yani bir nehir deniz v.s.kıyısında tutunma aşamaları.Bu "gibi" eklenerek başka mevzulara uyarlanır tartışırken.

Hudut hattındaki meskun mahaller ele geçiriliyor ilk etapta,bunlar iddia edilen "kıyıbaşı gibi" olmaya da hizmet etmez.Bir çıkış,başlangıç maksadına hizmet gerekli.Hudutun hemen 3-5 km.içerisinde bir dağ tepe olsaydı gerisine hakim,ona kritik arazi arızası baştan denirdi,ele geçtikten sonra ise müteakip harekat için çıkış arazisi,üzerinden aşma bölgesi,safha hattı denilebilir kullanım durumuna göre.

Popüler birkaç şahıs var dediğiniz gibi,alıyorlar birini,yanına da birkaç saz arkadaşı,derinlikten uzak populizm yapıyorlar,devir popüler olma devri,en çok beğeni alan,en çok retweet edilen,en çok takipçisi olan,sürekli bu şekilde tv programlarına çıkma şansını arttıracak,mecbur.

Daha önce dediğim gibi,şeffaflığın sınırı belirlenmeli,İKK önemli,beklentiler ve psikoloji yönetilmeli yoksa yönetirler.Bilenler konuşmalı,yoksa boşlukta birileri konuşur,değer görür.Ha ne F16 nın 20 mt.ye inmesi,ne de kıyıbaşı söylemi,ulusal haber kanallarının geri bölgede yaptığı gereksiz çekimler kadar zarar veremez.

Sizlere iş düşüyor.Derlemelerinize dünya sosyal medyasındaki konuyla ilgili gelişmeleri ekleyebilirseniz çok güzel olur,mesela İŞID tekrar hortlayacak,hala 10.000 uykuda üyesi var,güneyden El Kaide uzantısı Sistani de bunları destekliyor tarzı söylem geliştiriyorlar,muhtemelen Rakkadan yok olan 2000 İŞID liyi sihirbaz geri sürecek,Rus Genkur.Bşk.nın dediğine göre en son ABD üssündeydiler.Selamlar saygılar Bir Atlı

Adsız dedi ki...

Operasyonun planlamasındaki eksiklikler Türk ordusundaki "kurmay" ve "komutan" ı sorgulatan cinsten malesef.

Operasyonun 4. gününde iç güvenlik bölgesinden (Hakkari, Bingöl) oldukça yıpranmış ve yorgun birlikler alel acele takviye ediliyor. Yine bazı zırhlı birlikler ve topçu bataryaları (Erzurum, Diyarbakır) alel acele cephe gerisine getiriliyor.

Harekata yönelik en temel husus olan kuvvet planlaması (gerek esas manevra birlikleri gerekse ihtiyat birlikleri) dahi doğru düzgün planlanamamış.

Harekatın (zırhlı birliklerin kullanılacağı kesinken) hava durumu dikkate alınmadan başlatılması gibi amatörlükler....

Bu hadisler dahi Türk ordusunun bir an önce yapısal değişiklikleri gerçekleştirmesi gerektiğini kanıtlıyor.

Adsız dedi ki...

iadeyi itibar lazım zaten hukuken lazımda filen de lazım anlaşılan.