13/12/2014

Dört Deniz Bülteni - Kasım 2014



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]









Arnavutluk

Arnavutluk Hava Kuvvetleri için sipariş verilen beş Airbus Helicopters AS532AL Cougar genel maksat helikopterinin sonuncusu, 7 Kasım Farke Hava Üssü'nde düzenlenen törenle 3340'ncı Alay'a teslim edildi. Arnavutluk, 18.12.2009 tarihinde imzaladığı USD102.7 milyonluk sözleşme ile dört adet AS532AL helikopteri sipariş etmişti. Helikopterlerden biri arama kurtarma, biri VIP ulaşım, biri sıhhi tahliye ve ikisi genel maksat konfigürasyonundaydı. VIP türevi, 25.07.2012 tarihinde teslimat öncesi tecrübe uçuşu sırasında düşmüş, olayda altı firma görevlisi hayatını kaybetmişti.


Azerbaycan

Azerbaycan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Dağlık Karabağ'a ait bir Mil Mi-24 (NATO kodu "Hind") tipi saldırı helikopteri, 12 Kasım günü yerel saatle 1345 sularında Kengerli köyü yakınlarında Azeri birlikleri tarafından Igla S (NATO kodu SA-24 "Grinch") tipi uçaksavar füzesi ile vurularak düşürüldü. Helikopterdeki üç mürettebat hayatını kaybetti. [1] [2]


Bulgaristan

Bulgar Deniz Kuvvetleri'ne ait Wielingen sınıfı Verni firkateyni, 7 Ekim günü katıldığı NATO'nun Doğu Akdeniz'deki Active Endeavor Harekâtı'ndaki görevini tamamlayarak Burgas'a döndü. [3]


Gürcistan

Hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan Gürcistan Savunma Bakanı Irakli Alasanya, 4 Kasım günü Başbakan Irakli Garibaşvili tarafından görevden alındı. NATO ve AB yanlısı bir politika izleyen Alasanya, kararın siyasi olduğunu ve mensubu olduğu koalisyon ortağı Özgür Demokratlar Partisi'ni bertaraf etme maksadı taşıdığını açıkladı. Garibaşvili'nin kararını protesto eden Dışişleri Bakanı Maya Pancikidze de aynı gün görevinden istifa etti. [4]


Irak

ABD Başkanı Barack Obama 7 Kasım günü, Irak ordusuna eğitim ve "danışmanlık" hizmeti sağlamak üzere bu ülkeye 1,500 Amerikan askerinin daha gönderilmesini onayladı.

ABD, IŞİD tehdidi ve güvenlik riski nedeniyle F-16IQ uçaklarının Irak'a teslimatını dondurdu. Yıl sonunda teslim edilmesi planlanan uçaklar Arizona'daki Tucson Hava Üssü'nde, Iraklı pilotların eğitiminde kullanılacak. [5]

ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi (Defense Security Cooperation Agency; DSCA) tarafından Irak ordusuna sağlanacak sistem ve hizmetlerle ilgili Kasım ayında ABD Kongresi'ne üç ayrı bilgi notu gönderildi. Bunlardan 12 Kasım tarihinde yayınlanan iki ayrı bilgi notunda, Irak ordusu için USD97 milyon tavan bedelle 2,000 adet Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) lazer güdümlü 2.75" roket sistemi satışı [6] ; yine aynı tarihte USD600 milyon tavan bedelle M1A1 ana muharebe tankı, M1070 ağır taktik kamyon, M88A1/2 tank kurtarıcı, M113 zırhlı personel taşıyıcı, M198 155mm çekili obüs, M109A5 155mm kundağı motorlu obüs, HMMWV jip ve HEMTT ağır yük kamyonu için lojistik destek hizmeti bulunuyor.[7] 26 Kasım günü ise Lockheed Martin C-130E ve C-130J nakliye uçakları için USD800 milyon azami bedelle lojistik destek hizmeti satışı ile ilgili bilgi notu iletildi. [8]

Oryx Blog adlı internet sitesi, IŞİD tarafından Irak'ta ele geçirilen ya da tahrip edilen araç gerecin ayrıntılı bir dökümünü yayınladı. [9]

Irak ordusu 18 Kasım günü Beyci petrol rafinerisini yeniden ele geçirdi ve IŞİD militanlarını kentten püskürttü.

IŞİD örgütü 8 Kasım günü yayınladığı fotograf ve videolarda, Iraklı Şii militanlardan ele geçirdiği tank ve zırhlı araçları gösterdi. Görüntülerde, Irak ordusu tarafından Şii Şehit Muhammed Bekr'ül Sadr Kuvvetleri logosu taşıyan ve daha önceden Irak ordusuna ait bir HMMWV jip, M113 zırhlı personel taşıyıcı ve bir T-55 ana muharebe tankı görülüyor. Söz konusu örgüt 1980'li yıllarda İran'a sığınmış Iraklı Şii gruplar tarafından kurulmuştu.

Öte yandan İran'ın Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani'nin Beyci'de, Şii militanlar ile birlikte çekilmiş fotografları yayınlandı. [10]

Irak ve Suriye'deki IŞİD unsurlarına karşı ABD tarafından Operation Inherent Resolve (Azimli Kararlılık Harekâtı) adı altında yürütülen ve müttefik ülkeler tarafından da desteklenen hava harekâtı Kasım ayında da devam etti.

Kanada Hava Kuvvetleri, Operation Impact (Tesir Harekâtı) kod adını verdiği harekât ile koalisyona katıldı. Harekât kapsamında yedi CF-188 Hornet savaş uçağı, bir CC-130T Polaris nakliye uçağı ve iki CP-140 Aurora deniz karakol uçağı Kuveyt'te konuşlandı. CF-188'ler Ekim ayı sonundan itibaren muharip görevlere çıkmaya başladılar.

31 Ekim ve 1 Kasım günlerinde koalisyon güçleri tarafından Irak'ta beş, 2 Kasım'da ise iki hava saldırısı düzenlendi. Bu saldırılarda Beyci'de bir IŞİD mevzii ve aracı; Felluce'de büyük bir grup IŞİD militanı ve beş buldozer ve bir çöp kamyonu ile dört muhtelif araç; Rutba'da beş araç; Musul Barajı yakınlarında bir araç; Kaim'de dört araç ve dört bina imha edildi.

Operation Impact kapsamında harekâta katılan Kanada CF-188'leri ilk bombardıman görevlerine 2 Kasım günü çıktılar. İki CF-188, Felluce'deki bir IŞİD mevzisine GBU-12 lazer güdümlü bombalarla saldırdılar.

3 - 5 Kasım tarihleri arasında Irak'ta düzenlenen 10 ayrı hava saldırısında Musul'da bir bina, jeneratör ve mühimmat deposu; Beyci'de iki ayrı militan grubu, bir sığınak, uçaksavar mevzisi ve bir araç; Felluce'de küçük bir militan grubu ve bir araç; Ramadi'de bir araç ve bir yol kontrol noktası; Sincar'da bir militan grubu ve bir araç imha edildi. Beyci'deki hedeflere karşı düzenlenen saldırılara katılan İngiliz Tornado GR.4'leri Brimstone güdümlü füzeleri kullandılar.

Koaliston hava saldırılarına Operation Okra kod adlı harekât ile destek veren Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 5 Kasım günü yaptığı açıklama ile Ekim ayı boyunca F/A-18F Super Hornet savaş uçakları ile toplam 144 göreve çıkıldığını ve 14 ayrı hedefe toplam 25 adet 500lb lazer ve GPS güdümlü bombanın bırakıldığını duyurdu.

5 - 7 Kasım günleri arasında altı ayrı hava saldırısı gerçekleştirildi. Felluce'de iki buldozer ile Beyci'de bir bina tahrip edildi. Ayrıca Ramadi'de bir araç; Felluce'de ise iki araç imha edildi. Kadisiye'nin kuzeybatısında da dört araç vuruldu.

7 - 10 Kasım tarihleri arasında müttefik uçakları 18 bombardıman görevine çıktılar. Beyci'de üç militan grup, bir keskin nişancı mevzii ve iki araç; Felluce'de iki militan grup ve yol kenarına el yapımı patlayıcı (EYP) yerleştiren küçük bir grup ile uçaksavar monteli bir araç vuruldu. Musul'da ise bir silahlı kamyon ile 10 kamyondan oluşan bir konvoy; Kaim'de bir zırhlı araç ve iki kontrol noktası; Kadisiye'de iki HMMWV aracı ve Rutba'da bir kontrol noktası tahrip edildi.

9 Kasım günü keşif ve gözetleme görevi ile havalanan İngiliz Hava Kuvvetleri'ne ait iki Tornado GR.4 uçağı, El Anbar yakınlarındaki bir depoyu Brimstone füzesi ile vurdu.

Öte yandan İngiliz Hava Kuvvetleri, Operation Shader (Gölgelik Harekâtı) kod adlı harekât ile destek verdiği bombardımanda ilk kez MQ-9A Reaper silahlı İHA'larını kullanmaya başladı. İHA, Beyci yakınlarında yol kenarına EYP yerleştiren bir grubu bir adet AGM-114 Hellfire füzesi ile vurdu. Reaper'lar ayrıca koalisyon hava kuvvetlerine hedef tespit ve teşhisinde de uçmaya başladılar. Bir başka Reaper 12 Kasım günü Kerkük'te bombardımana katıldı.

10 - 12 Kasım tarihleri arasında müttefik uçakları Kerkük ve Beyci'deki IŞİD mevzilerini vurdu. Bombardımanda iki bina, bir keskin nişancı mevzii, iki araç, bir havan ve bir topçu mevzii imha edildi.

Kanada CF-188'leri, 11 Kasım günü ikinci bombardımanlarını gerçekleştirdi. Beyci yakınlarındaki bir IŞİD topçu mevzii, bir adet CF-188 tarafından bir adet lazer güdümlü bombası ile vuruldu.

12 - 14 Kasım'da bombardımanlar Kerkük civarına yoğunlaştırıldı. Toplam 16 ayrı sortide iki militan grubu, bir ağır makinalı tüfek mevzii, bir silah deposu ve bir araç; Taci'de üç araç, Rutba'da 13 kamyon ve iki dozer; Beyci'de iki militan grup ve bir araç; Felluce'de büyük bir militan grubu ve Musul'da küçük bir militan grubu imha edildi.

Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian 19 Kasım günü, Operation Chammal harekâtı kapsamında destek verilen müttefik bombardımanına halihazırda Birleşik Arap Emirlikleri'nin El Dafra Hava Üssü'nden katılan dokuz Rafale savaş uçağı, bir C-135FR tanker uçağı ve bir Atlantique 2 deniz karakol uçağına ilaveten, Ürdün'e de altı adet Mirage 2000 savaş uçağının konuşlandırılacağını açıkladı.[11]

17 - 19 Kasım arasında müttefik bombardımanının yoğunluğu daha da arttı. Kerkük, Musul, Beyci ve Felluce'deki hedeflere toplam 24 hava saldırısı gerçekleştirildi, iki mevzi, yedi toplanma alanı, iki havan ve bir topçu mevzii, bir buldozer, bir EYP imalathanesi, bir bina, dört adet araç imha edildi. 19 Kasım'daki saldırılara katılan İngiliz Tornado GR.4'leri, Kerkük civarındaki hedeflere Paveway IV güdümlü bombaları attılar. Bu bombardımana katılan iki Fransız Rafale'si IŞİD mevzilerine toplam dört AASM güdümlü bombası attı.

Bir İngiliz MQ-9A Reaper İHA'sı ise 18 Kasım günü adı açıklanmayan bir bölgedeki IŞİD'e ait bir buldozeri bir Hellfire füzesi ile vurdu.[12]

20 - 21 Kasım arasında toplam 23 sortide Beyci'de üç bina, bir sığınak, iki araç, bir kontrol noktası ve beş ayrı grup militan; Sincar'da iki kışla binası, bir sığınak, bir depo, sekiz zırhlı araç, bir kamyon ve iki ayrı militan grup; Kerkük'ün batısında beş sığınak, iki araç ve bir militan grubu; El Esad'da dört araç, bir bina ve üç militan grubu; Musul'da bir kontrol noktası, bir araç ve iki militan grubu; Ramadi'de bir araç ve bir militan grubu; Telafer'de ise bir havaalanı vuruldu.

İtalya, koalisyon harekâtına keşif, gözetleme ve istihbarat toplama görevlerinde destek vermek için dört adet Tornado uçağını 22 Kasım günü Kuveyt'e sevketti.[13] Uçaklar, halihazırda aynı tip görevler için Kuveyt'te konuşlanmış olan iki MQ-1C Predator İHA ile bir KC-767A tanker uçağına katıldı.

21 - 24 Kasım tarihleri arasında toplam 15 sortide Musul'da bir kontrol noktası, üç HMMWV, büyük bir militan grubu; El Esad'da bir havan ve bir topçu mevzii ve bir araç; Bağdat yakınlarında üç kamyon, bir HMMWV ve iki militan grubu; Ramadi'de iki araç; Telafer'de bir havan mevzii; Felluce'de bir barikat imha edildi.


İran

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 23 Kasım günü İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Viyana'da bir araya geldi. Bu görüşme, 1978 yılından beri ABD'nin İran ile ilk doğrudan diplomatik teması olma özelliği taşıyor. Görüşme, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer program müzakerelerinin akıbetine ilişkin umutları artırdı.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari liderliğindeki üst düzey bir heyet, 23 Ekim günü Çin'in Başkenti Beijing'e giderek Çin Deniz Kuvvetleri Komutanı Amial Wu Sehgnli ve kurmay heyeti ile görüştü. İranlı heyet ayrıca Çin Donanması'nın Kuzey ve Doğu filolarının karargâhları ile Qingdao'daki denizaltı akademisini ziyaret etti. [14]

Deniz Kuvvetleri Komutanı Habibullah Seyyari, 22 Kasım günü yaptığı bir açıklamada yerli imkânlarla geliştirilen yeni bir torpidonun denemelerinin gerçekleştirildiğini ayrıca deniz kuvvetleri envanterine iki denizaltı muharebe helikopteri, bir suüstü muharebe helikopteri ve bir hava yastıklı geminin eklendiğini açıkladı.[15]

İran Devrim Muhafızları Birliği Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, Tasnim Haber Ajansı'na 10 Kasım günü verdiği mülakatta 2011 yılında ele geçirilen ABD'ye ait RQ-170 Sentinel İHA'sı kopyalanarak üretilen İHA'nın ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini duyurdu.[16] PressTV kanalı tarafından yayınlanan videoda, havalanan aracın ölçekli bir uzaktan kumandalı model olduğu görülüyor.[17] [18]

Öte yandan yerli üretim Muhacir İHA'sının geliştirilmiş modeli olan Muhacir M2-N İHA'sı kamuoyuna tanıtıldı. Yapılan açıklamaya göre M2-N'nin görev yarıçapı 150km ve havada kalış süresi azami 6 saat. Kanat açıklığı 3.8m olan M2-N'nin uçuş tavanı 11,000feet ve azami sürati de 180km/saat. Kamyon kasasına monteli seyyar bir komuta kontrol istasyonu tarafından idare edilen M2-N, görevi bitince paraşüt ile ya da gövdesinin altındaki kızaklarla iniş yapıyor. Uçağın kalkışı, pnömatik mancınık ile gerçekleştiriliyor.[19]


İsrail

İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Ulusal Güvenlik Koleji'nin yayınladığı bir rapora göre, ülkenin caydırıcılık kabiliyetinin baştan aşağı bir yenilenmeye ihtiyacı bulunuyor. Rapor, harekât plan ve icrası, eğitim ve teorik altyapı gibi konularda geniş kapsamlı reform gerekliliği mevcut.[20]

ABD Savunma Bakanlığı'ndan 27 Ekim günü yapılan bir açıklamada, F-35 Lightning II uçakları için sözleşmesi yeni imzalanan sekizinci ön üretim kafilesine (LRIP 8) İsrail ve Japonya'nın siparişlerinin de eklendiği duyuruldu. Kafile içinde İsrail için iki uçak da üretilecek. Öte yandan 19 adet verilmiş olan sipariş, 25 adetlik ekleme ile 44 uçağa çıkarılması planlanıyor. [21] [22]

Israel Aerospace Industries (IAI), 4 Kasım günü F-35 uçakları için kanat parçalarının üretileceği üretim hattının açılışını, ABD'li yetkililerin de katıldığı bir törenle hizmete açtı. Lockheed Martin tarafından IAI'ya verilen USD2.5 milyarlık sipariş kapsamında 2030 yılına kadar toplam 811 kanat üretimi gerçekleştirilecek. [23] [24]

Lockheed Martin şirketi Başkan Yardımcısı Patrick Dewar, 4 Kasım günü yaptığı açıklamada İsrail Hava Kuvvetleri ile ilave iki C-130J Super Hercules nakliye uçağı için sözleşme görüşmeleri yürüttüklerini, İsrail'in Super Hercules filosunun toplam dokuz uçağa ulaşabileceğini bildirdi.

Jane's Defence Weekly'nin 24 Kasım tarihli haberine Elbit üretimi C-MUSIC özsavunma sisteminin ulusal havayolu şirketi El Al uçaklarına uygulanmasına başlandı.

İsrail'in ABD'den V-22 Osprey tiltrotor alımı, bütçe sorunları ve uçakların yüksek maliyeti nedeniyle tehlikeye girmiş durumda. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon ve hükümetin satıştan vazgeçmek istediği, buna karşılık İsrail ordusunun alım konusunda ısrarcı olduğu bildiriliyor. [25] [26]

İsrail, Boeing şirketine USD82.6 milyon bedelli bir sözleşme ile 3,000 adet GBU-31 ve GBU-38 JDAM güdüm kiti siparişi verdi. Kitler, UTC (ultra tightly coupled) adı verilen bir özelliğe sahip; bu kabiliyet ile atıcı uçak ve hedefin sürat, yön ve ivmeleri de hesaplanarak hassasiyet oranı kayda değer biçimde artırılabiliyor.

İsrail Hava Kuvvetleri, Barak 2020 F-16 modernizasyon projesini tamamladı. Modernizasyon, uçakların gövdelerinin güçlendirilmesini, yeni başüstü gösterge (HUD) takılmasını ve sayısal görev raporlama (debrieifing) sistemlerini kapsıyordu. [27]

IAI şirketinden 10 Kasım günü yapılan açıklama ile Barak 8 gemi konuşlu hava savunma sisteminin  geliştirme test sürecinin tamamlandığı ve hizmete hazır hale geldiği duyuruldu. [28]

Jane's Defence Weekly'nin 14 Kasım tarihli haberine göre, Kolombiya Hava Kuvvetleri, Rafael şirketi üretimi SPIKE tanksavar güdümlü füzelerini, envanterindeki AH-60L silahlı genel maksat helikopterleri ile denedi. Ekim sonunda Venezüella sınırında gerçekleştirilen atış denemelerinde Arpia IV modernizasyon projesi ile helikopterlere takılan yine Rafael üretimi Toplite III FLIR kamera ve Elbir Systems üretimi ANVIS kaska monteli gece görüş sistemleri de denendi. Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 26 Kasım tarihli haberine göre Kolombiya Hava Kuvvetleri Elbit şirketine sipariş verdiği Hermes 900 tipi İHA'ları teslim almaya başladı.

Avustralya, Kanadalı MacDonal, Dettwiler and Associates şirketi ile yapmış olduğu IAI Heron İHA kira sözleşmesini, ABD'den teslim almaya hazırlandığı MQ-4C Triton hizmete girene kadar uzatma kararı aldı.[29]


Kıbrıs

RMMO, Kasım ayı başında Yunanistan ve İsrail ile gizli bir tatbikat yaptı. Kamuoyundan gizlenen ancak yerel halkın farkettiği anlaşılan tatbikata RMMO'nun tüm aktif araçları ile Yunan ordusunun kara, hava ve deniz kuvvetlerinin, İsrail'in ise hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı bildirildi. Tatbikat kapsamında 5 Kasım günü Girit'ten havalanan bir Yunan C-130'unun taşıdığı komandoların paraşütle atlayış yaptığı, Kıbrıs'taki Yunan Kontenjan Alayı'nın da tatbikata katıldığı yazıldı. [30] [31] [32] [33] [34]

Rum yönetiminin, daha önce açıklandığı gibi 2 değil, 3 adet açık deniz karakol gemisi satın alacağı; Fransa, Yunanistan ve İsrail’in Güney’e bu gemilerden satmaya talip olduğu bildirildi. [35]

Rum basınına göre Rum Milli Muhafız Ordusu'ndaki (RMMO) üst düzey subayların istifaları devam ediyor. Kasım ayındaki Bakanlar Kurulu toplantısında, beş üst düzey komutanın istifası onaylandı. Öte yandan teknik personel kadrosundaki 13 kişilik açığın kapatılması için RMMO tarafından Maliye Bakanlığı'na 2 Ekim günü gönderilen mektubun yanıtsız bırakıldığı, silah sistemlerine ilişkin deneyimi olan teknik personel eksikliği nedeniyle üretici şirketlerin oyuncağı olunduğu bildirildi. [36]

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, RMMO’nun Baf’taki “Andreas Papandreu Hava Üssü”nü “bölgesel işbirliğinin, barış ve istikrarın kapısı” olarak niteledi. Üssün modern tesisleri ve dost Avrupa kuvvetlerine sağladığı kolaylıklarla Güney Kıbrıs’ın “jeostratejik rolünün önemini de vurguladığını” savundu. [37]

RMMO Özel Harekat Bölüğü’nün (LEE) Kasım ayı sonunda Kırmızıköyler’de 5 gün süren bir tatbikat icra ettiği bildirildi. Tatbikat kapsamında komandolar AW139 tipi helikopterden paraşütle atlayışlar gerçekleştirdi. [38]

Rum Politis gazetesi Rum polisinin hem eski Bell 412 ve hem de yeni Agusta Westland AW139 tipi helikopterini aynı zamanda yurtdışına bakıma göndereceğini, helikopterlerin bakıma götürülmesiyle polisin elinde kullanabileceği herhangi bir helikopterinin kalmayacağını bildirdi. Gazete, gerek Adalet Bakanı, gerekse Polis Genel Müdür’ünün konuyla ilgili bilgisinin olduğunu, ancak programda değişiklik yapabilecek bir konumda olmadıklarını belirtti. [39]

Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) son zamanlarda ciddi bir doktor eksikliğinin olduğu; bu nedenle bazı askeri faaliyetlerin yerine getirilemediği bildirildi. Rum Fileleftheros gazetesi RMMO’da 2000 yılından itibaren çeşitli sebeplerden ötürü birçok askeri doktorun görevi bıraktığını, ayrılanların yerine çok az doktorun alındığını yazdı. [40]


Lübnan

Suudi Arabistan ve Fransa Dışişleri Bakanları 4 Kasım günü, Lübnan'a sağlanacak USD3 milyarlık askeri yardım paketi için bir anlaşma imzaladılar. Suudi Arabistan tarafından finanse edilecek paket, Fransız üretimi askeri sistem, araç ve gerecin, cihadçı gruplarla mücadele eden Lübnan ordusuna teslimini kapsıyor. [41] Paket kapsamında Lübnan ordusuna sağlanacak sistemler arasında üç adet FS56 sınıfı hücumbot, CAESAR 155mm obüs sistemi, COBRA topçu tespit radarı, ATLAS topçu otomasyon ve atış kontrol sistemi, VAB Mk1 ve Mk3 taktik tekerlekli zırhlı araç, Mistral uçaksavar füzeleri bulunuyor.

Fars Haber Ajansı, İran Devrim Muhafızları Birliği'nin Lübnan'daki Hizbullah örgütüne Fatih 110 karadan karaya roket sistemleri sağladığını duyurdu. Habere göre 500kg harp başlığı taşıyabilen Fatih 110 roketleri, 250 ila 350km arasında değişen menzilleri ile İsrail'in güneyindeki Dimona nükleer reaktörüne erişebilecek kabiliyete sahip.[42]


Mısır

Business Monitor International'ın haberine göre Mısır savunma bütçesi yıllık %9.51 artış oranı ile 2019 yılında USD8.5 milyara ulaşacak. Habere göre ülkenin 2014 savunma harcamaları USD5.2 milyar olarak gerçekleşti. [43]

Jane's Intelligence Weekly'de 27 Ekim tarihinde yayınlanan analize göre, Ensar Beyt'ül Makdis örgütünün 24 Ekim günü düzenlediği ve 28 Mısır askerinin hayatını kaybettiği saldırı, Sina Yarımadası'ndaki Cihadçı örgüt varlığının Mısır'ın içlerine yayılması riskini gündeme getirmiş bulunuyor. Söz konusu riski karşılamak için 27 Ekim günü Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, ordu birliklerinin önümüzdeki iki yıl boyunca stratejik öneme sahip tesis ve kurumların korunmasında polis ile birlikte görev yapmasını öngören bir yasayı onayladı.

Öte yandan örgüt 10 Kasım günü kendini halife olarak ilan eden IŞİD örgütü lideri Ebu Bekir el Bağdadi'ye biat ederek bağlılığını ilan etti. [44]

Mısır'ın, ülkedeki İslamcı gruplarla mücadele eden Libya Ulusal Ordusu'na savaş uçağı yardımı yaptığı belgelendi. Oryx Blog adlı web sitesinin haberine göre Mısır Hava Kuvvetleri'nde görev yapmış olan iki adet MiG-21MF savaş uçağı ve en az bir Mi-8 genel maksat helikopteri, Libya Hava Kuvvetleri renkleri ile görüldü. [45]

Fransız La Tribune gazetesi, Mısır'ın Fransa ile FREMM tipi firkateyn tedariği için görüşmeler yürüttüğünü iddia etti. [46]

Jane's Defence Weekly'nin 5 Kasım tarihli haberine göre Mısır, ABD'li Swiftships Shipbuilding şirketi ile ilave altı adet 35m karakol botu tedariği için sözleşme imzaladı. Mısır Deniz Kuvvetleri söz konusu şirketten 2010 - 2014 yılları arasında dört adet aynı tip bot almıştı. İmzalanan sözleşme ile botlar İskenderiye'deki Egyptian Ship Building and Repairs Company Tersanesi'nde üretilecek. Öte yandan Fransız DCNS şirketi, Mısır için üreteceği Gowind 2500 sınıfı korvetlerde kullanılmak üzere İtalyan Oto Melara şirketine 76/62mm Super Rapid Multi Feeding tipi top siparişi verdi.

Mısır Deniz Kuvvetleri'ne ait tipi belirtilmeyen bir gemiye 12 Kasım gecesi Dimyat'ın 45mil açığında dört adet küçük botla yaklaşan militan tarafından saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası sekiz askerin kaybolduğu, beşinin ise yaralandığı, saldırıdan hemen sonra düzenlenen operasyonda 32 militanın ele geçirildiği açıklandı. [47]

Mısır ordusu, Sina'daki İslamcı militanlara karşı yürüttüğü operasyonlar sırasında 18 Kasım günü yanlışlıkla Refah'taki bir evi bombaladı. Evdeki 10 sivil hayatını kaybetti.

Mısır Savunma Bakanlığı tarafından 2 Kasım günü yayınlanan bir videoda, hava savunma birliklerinin envanterindeki Buk orta menzil hava savunma sistemlerinin modernize edildiği ya da Buk M2 tipi yeni nesil türevlerinin hizmete alındığı görülüyor. Jane's Defence Weekly'nin 14 Kasım tarihli haberine göre, Mısır'ın tedarik etmiş olduğu Buk M1-2 sistemlerindeki mekanik dönüşlü Fire Dome radarının aksine, videodaki sistemlerde sıralı fazlı yeni bir radar tarafından tevcih edilen 9M317 füzesi ateşlenirken görülüyor. 9M137, Buk M2 tarafından kullanılan modern bir füze. Yine aynı videoda, Tor M1 kısa menzil hava savunma sistemlerinin radarlarının da yenilenmiş olduğu görülmekte.


Romanya

Romen Hava Kuvvetleri'ne ait IAR330 Puma tipi bir genel maksat helikopteri, 21 Kasım günü Tuzla'daki 71'nci Hava Üssü'nden kalkışından kısa süre sonra yerel saatle 1040 sularında Malancrav yakınlarında düştü. Olayda helikopterin iki pilotu yaralı olarak kurtuldu, sekiz asker ise hayatını kaybetti.

ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait DDG71 Ross destroyeri, 7 Kasım günü Romen Deniz Kuvvetleri ile Karadeniz'de bir tatbikat yaptı.[48]


Rusya Federasyonu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 18 Kasım günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırı ve hatta içindeki askeri varlığının endişe verici seviyeye ulaştığını belirtti. Sekreter, askeri birliklerin, topçu ve "çok modern" hava savunma sistemlerinin sınırın hem Rusya hem de Ukrayna tarafında görüldüğünü söyledi. [49] Öte yandan Avrupa'daki ABD birlikleri komutanı Orgeneral Philip Breedlove, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'a konuşlandırdığı askeri birlik miktarının ciddi seviyelere ulaştığını, bu birlikler ile Rusya'nın tüm Karadeniz'i hâkimiyet almaya girişebileceğini söyledi. [50]

Başbakan Dimitri Medvedev 20 Kasım günü yaptığı bir konuşmada, ulusal askeri gemi inşa sanayiinin gemi üretim hızını 2030 itibariyle iki katına, uçak üretim hızını ise 2025 itibariyle üç katına çıkarması gerektiğini söyledi.

Federal Askeri - Sınai İşbirliği Hizmetleri Dairesi Başkan Yardımcısı Anatoli Punçuk, 2014 başından Ekim ayı sonuna kadar Rusya'nın gerçekleştirmiş olduğu savunma ihracatının toplam USD9.8 milyar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada, Çin ile yeni imzalanan bir askeri işbirliği anlaşması kapsamında 2015 yılında iki ülke deniz kuvvetleri tarafından Akdeniz ve Pasifik Okyanusu'nda birer tatbikat düzenleneceği duyuruldu.[51]

Ekim ayı sonunda Fransız DCNS şirketinin Rus yetkilileri, Mistral sınıfı Vladivostok gemisinin 14 Kasım gününe planlanan teslim törenine resmi bir yazı ile davet ettikleri ortaya çıktı. Davet mektubunu Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, Twitter hesabından paylaştı.[52] Gönderilen bu davetiyeye rapmen Fransız Maliye Bakanı Michel Sapin, Rusya'nın teslimat için gerekli koşulları henüz sağlayamamış olduğunu söyledi. [53] [54] Teslimat üzerinde yoğun bir belirsizlik sürer ve tartışmalar devam ederken, sınıfın ikinci gemisi Sivastopol ise 21 Kasım günü DCNS şirketinin St Nazaire'deki tersanesinde denize indirildi. Gemi 18.06.2013 tarihinde kızağa konmuştu. [55]

Letonya Silahlı Kuvvetleri'nin resmî Twitter hesabından 6 Kasım günü yapılan açıklamada, NATO Baltık Hava Devriyesi (Baltic Air Policing) görevi kapsamında bölgede bulunan F-16 uçaklarının, ülkenin hava sahası yakınlarında Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir İlyuşin Il-20 istihbarat uçağına önleme gerçekleştirdikleri duyuruldu.[56] [57]

Savunma Bakanı Sergey Şoygu 12 Kasım günü, Rus Hava Kuvvetleri'nin Kutup Bölgesi'nden, Meksika Körfezi ve Karayipler'e uzanan rota boyunca uzun menzil devriye uçuşlarına başlayacağını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 20 Kasım günü yaptığı açıklamada NATO savaş uçaklarının üye ülkelerin hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarına karşı, 2014 yılı içinde 400 adet ile bir önceki yıla göre %50 fazla sayıda önleme gerçekleştirdiğini bildirdi. [58]

Portekiz Savunma Bakanlığı'ndan 5 Kasım günü yapılan bir açıklamada, kıyılarına 12 deniz milinden daha yaklaşan Rus donanmasına ait bir oşinografik araştırma gemisinin, bir Portekiz savaş gemisi tarafından uluslararası sulara refakat edilerek uzaklaştırıldığı duyuruldu. [59] [60] Öte yandan ABD Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanı Oramiral Jonathan Greenert, Batı ile gerilen ilişkilerin paralelinde Rus Deniz Kuvvetleri'nin denizaltı filosunun faaliyetlerinin 2014 yılında büyük oranda arttırıldığını açıkladı. [61]

Proje 955 Borei sınıfının ilk denizaltısı Yuri Dolgoruki, 29 Ekim günü Barents Denizi'nde dalmış durumdayken eğitim amaçlı bir adet Bulava (NATO kodu SS-NX-32) tipi kıtalararası balistik füze ateşledi. Füzenin harp başlıkları, Kamçatka'daki Kura atış alanında bulunan hedefleri vurdu. Bu, Rus Deniz Kuvvetleri'nin eğitim maksadı ile gerçekleştirmiş olduğu ilk Bulava atışı. 5 Kasım günü ise Proje 667BDRM (NATO kodu "Delta IV") sınıfı K114 Tula nükleer tahrikli balistik füze denizaltısı, yine Barents Denizi'nden bir R-29RM Sineva (NATO kodu SS-N-23) balistik füzesi ateşledi.[62] Üç kademeli füzenin menzilinin 12,000km olduğu belirtiliyor. Öte yandan Rus Savunma Bakanlığı'ndan 1 Kasım günü yapılan açıklamada, Plesetsk Askeri Uzay Üssü'nden bir adet RS-12M Topol-M (NATO kodu SS-27) kıtalararası balistik füze deneme atışının gerçekleştirildiği duyuruldu. Füzenin 4,000mil menzilden Kamçatka'daki Kura atış sahasındaki hedefi vurduğu bildirildi.

Rus Savunma Bakanlığı'ndan 20 Kasım günü yapılan bir açıklamada, S-400 Triumf (NATO kodu SA-21 "Growler") hava ve füze savunma sistemi ile donatılmış dördüncü hava savunma alayının Moskova Askeri Bölgesi'nde hizmete girdiği duyuruldu. [63]

Proje 885M Geliştirilmiş Yasen sınıfı Kazan nükleer denizaltısının 2016 yılında hizmete gireceği açıklandı. Proje 885 Yasen sınıfının tek denizaltısı olan Severodvinsk'in geliştirilmiş türevi olan Proje 885M sınıfında daha modern silah ve algılayıcı sistemler bulunuyor. [64] Öte yandan Proje 955 Borey balistik füze denizaltı sınıfının üçüncü botu K551 Vladimir Monomah'ın Aralık ayında hizmete gireceği açıklandı.[65]

Jane's Navy International'ın 31 Ekim tarihli haberine göre Ukrayna krizi ve akabinde iki ülkenin kopan savunma işbirliği, Rusya'nın deniz kuvvetlerini olumsuz yönde etkilemiş bulunuyor. Habere göre Rus Deniz Kuvvetleri için yeni üretilen Proje 11356M Admiral Grigoroviç sınıfı firkateynlerde Ukraynalı Zorya Maşproekt yapımı M7N1 gaz türbinleri kullanılmakta. Sınıfın ilk üç gemisine takılmış olan M7N1'lerin, diğer gemiler için tedariği, karşılıklı uygulanan ambargo nedeniyle mümkün değil. Habere göre Rus yetkililer, sınıfın ikinci üç gemisi için alternatif kaynaklardan motor arayışlarına başlamış bulunuyor. Bu kapsamda Proje 22350 Gorşkov sınıfı firkateynlerde kullanılan NPO Saturn üretimi M90FR değerlendirilmekte.

Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan 13 Kasım günü yapılan açıklama ile Kaliningrad'daki Yantar Tersanesi'nin kapasitesinin artırılması kararı alındı. Halen yılda iki ila üç gemi üretebilen tersanenin, 2020 yılından itibaren yılda altı ila sekiz gemi üretebilecek kabiliyete sahip olması hedefleniyor.

Proje 885 Yasen sınıfının ilk denizaltısı Severodvinsk, aybaşında Kuzey Denizi'ndeki Zapadnaya Letsa üssü açıklarında yeni geliştirilen mürettebat kaçış kapsül sistemini denedi.

Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Slava sınıfı Moskva kruvazörü, Güneydoğu Asya'da bir dizi liman ziyaret gerçekleştirdi. Sri Lanka ve Singapur'u ziyaret eden gemi, Güney Çin Denizi'nde gerçek top, füze ve torpido atışları ile eğitim icra etti. [66] Öte yandan Baltık Filosu'na bağlı Proje 1154 (NATO kodu "Neustrashimmyy") sınıfı Yaroslav Mudri firkateyni, 9 Kasım günü Endonezya'nın başkenti Cakarta'yı ziyaret etti. [67]

Proje 1135.6M sınıfı firkateynlerin ikincisi olan Admiral Essen, 7 Kasım günü düzenlenen bir törenle Yantar Tersanesi'nde denize indirildi.

Interfax haber ajansının duyurduğuna göre Vietnam Deniz Kuvvetleri için üretilen HQ184 borda numaralı Hai Phong denizaltısı Aralık ayında teslim edilecek. Hai Phong, Vietnam'ın 2009 yılında USD2 milyarlık bir sözleşme ile sipariş verdiği altı adet Proje 636 Kilo sınıfı dizel elektrik denizaltının üçüncüsü.[68]

Tamir için Sivastopol'a demirlemiş olan Proje 1134B (NATO kodu "Kara") sınıfı Kerç kruvazöründe 4 Kasım gecesi bir yangın çıktı. Kısa sürede kontrol altına alınan yangının ölüm, yaralanma ya da gemide önemli bir hasara yol açmadığı açıklandı. [69] [70]

Jane's Navy International'ın 7 Kasım tarihli haberine göre askeri gemi üreticisi Vympel şirketi, Güneydoğu Asya pazarına yönelik ciddi bir potansiyel tespit etmiş durumda. Şirket, bölge ülkelerine Proje 12300 Scorpion ve Proje 20970 Katran hücumbotlarını teklif ediyor. Kaştan 1 kısa menzil hava savunma sistemi ile donatılan Proje 12300 Scorpion botu, 56m uzunluğa, 40 deniz mili azami sürate ve 465t deplasmana sahip. Botun ana silahı, 100mm A-190 baş top. 46m uzunluğa sahip olan Proje 20970 botunun deplasmanı 300t. Bu botlar dört adet H-35E Uran gemisavar füze ile donatılabiliyor. Habere göre şirket yetkilileri, botlarının Avusturyalı Schiebel üretimi Camcopter rotorlu İHA sistemi ile tam uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Bu, söz konusu İHA sistemini tedarik etmek için girişimlerde bulunan Vietnam Deniz Kuvvetleri’nin söz konusu botların muhtemel müşterisi olduğu anlamına gelebilir.

Çin'in S-400 hava savunma sistemi tedariği için Rusya ile yürüttüğü sözleşme görüşmelerinin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi. [71]

30 Ekim günü St Petersburg'daki Admiralti Tersanesi'nde iki adet Proje 636 Geliştirilmiş Kilo sınıfı dizel elektrik denizaltının inşasına başlandı. Denizaltıların 2016 yılında Karadeniz Filosu'nda hizmete girmeleri planlanıyor. [72]

Jane's Defence Weekly'nin 18 Kasım tarihli haberine göre Rusya Çin'e 100 adet Klimov şirketi üretimi RD-93 turbofan uçak motoru sağlayacak. Motorların, Çin - Pakistan ortak üretimi JF-17 Thunder taktik savaş uçağında kullanılacağı bildiriliyor. Daha önce 2005 yılında 100 adet aynı tipte motor için USD238 milyonluk bir sözleşme imzalanmış, teslimatlar 2010 yılında tamamlanmıştı. Habere göre Çin'in heni geliştirdiği J-31 beşinci nesil savaş uçağı da RD-93 motorunu kullanıyor.

United Aircraft Corporation şirketi, 50 adet MiG-31 (NATO kodu "Foxhound") av - önleme uçağının modernizasyonu için Rus Savunma Bakanlığı ile USD630 milyonluk bir sözleşme imzaladı. Uçaklara modern aviyonik sistemler ve yeni bir radarın takılmasını kapsayan modernizasyonun 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Rus Hava Kuvvetleri'nde halen 120 adet bulunan MiG-31'lerden 20 adedi daha önce modernize edilmişti. Şirket ile 2011 yılında 60 adet uçağın modernizasyonu için de ayrıca bir sözleşme imzalanmıştı. [73]

Askeri uçak motoru üreticisi Kuznetsov şirketi 7 Kasım günü, PAK-DA yeni nesil bombardıman uçağı için geliştirdiği motorun testlerine başladığını duyurdu. [74] Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 21 Kasım tarihli haberine göre radar ve aviyonik sistemleri yenilenmiş ilk Tupolev Tu-160 (NATO kodu "Blackjack") stratejik bombardıman uçağı ilk uçuşunu 16 Kasım günü gerçekleştirdi. Kazan Uçak Tesisleri'nden (KAPO) havalanan uçak 2 saat 40 dakika uçtu. Rus Hava Kuvvetleri'nde halen 16 adet Tu-160 bulunuyor. Uçaklara H-555 (NATO kodu AS-15 "Kent") seyir füzesi atma kabiliyeti kazandırma çalışmaları ayrıca devam etmekte.

Beriyev şirketinin, İlyuşin Il-76MD-90A nakliye uçağı üzerine şekillendirilen A-100 adlı yeni nesil bir havadan erken ihbar ve komuta kontrol uçağı üzerine çalışmaya başladığı bildirildi. [75]

Acil Durumlar Bakanlığı'na ait Kamov Ka-32A11BC tipi bir helikopter 11 Kasım günü Stavropol'da yerel saatle 1835 sularında düştü. Helikopterdeki bir kişi öldü, dört kişi yaralandı.

Rusya'nın Pakistan Büyükelçisi Alekey Dedov, Pakistan'a Mi-35 saldırı helikopterinin satışına ilişkin hükümet onayının çıktığını açıkladı. [76]

Jane's Defence Industry'nin 13 Kasım tarihli haberine göre Tayland Rosoboroneksport şirketine iki ilave Mi-17V-5 genel helikopteri siparişi verdi. Helikopterler 2016 yılında teslim edilecek. Tayland 2008 yılında siparişini verdiği aynı tipte üç helikopteri 2011 yılında teslim almıştı.

Çinli uçak üreticisi AVIC ile Rostec şirketi, Zhuhai Hava Fuarı'nda 11 Kasım günü bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, uçak, helikopter, motor, aviyonik ve malzeme alanlarında ortak geliştirme, üretim ve pazarlama faaliyetlerini kapsıyor.

ITAR TASS haber ajansının 12 Kasım tarihli haberine göre hava savunma sistemleri üreticisi Almaz Antey şirketi, 13 ülke ile imzalanması öngörülen 33 ayrı hizmet ve destek sözleşmesinin USD500 milyonluk bir mali boyutu olduğunu açıkladı. Şirket, başta Cezayir, Çin, Hindistan ve Vietnam olmak üzere geçmişte hava savunma sistemi satılan ülkelerdeki bakım, onarım, yenileme ve eğitim hizmet ağını genişletmeyi hedefliyor.

Jane's Defence Weekly'nin 20 Kasım tarihli haberine göre, Askeri Sınai Komisyon Başkan Yardımcısı Oleg Boçkarev, yeni geliştirilen Armata ana muharebe tankının maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, geliştirici şirket Uralvagonzavod ile üç yıllık bir sözleşme için anlaşmaya varıldığını ancak müteakip sözleşmelerdeki birim fiyatın düşürülmesi gerektiğini açıkladı. Öte yandan Devlet Başkanı Vladimir Putin 18 Kasım günü yaptığı bir açıklamada ulusal savunma sanayii üreticilerinin mali disiplin göstermeleri gerektiğini, sözleşme ile üretilen sistem ve ürünlerin zamanında ve bütçe sınırları içinde teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

ITAR TASS haber ajansı 10 Kasım günü, İtalyan IVECO lisansı ile gerçekleştirilen LMV-M65 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araç üretiminin tamamlandığını duyurdu. Rys adı verilen araçlardan 2011 yılında 358 adet sipariş verilmişti. Ancak Ukrayna krizi sonrasında Batı ile gerilen ilişkiler sonucu, 2013 yılında işbirliğinin sona erdirildiği açıklandı. Proje uzun vadede 1,775 aracın üretimini kapsamaktaydı.

Rus Hava Kuvvetleri'nin ilhak edilen Kırım'daki Belbek Hava Üssü'nde 10 adet Suhoy Su-27SM ve 4 adet Su-30 taktik savaş uçağı konuşlandırdığı bildirildi. [77]

Jane's Defence Weekly'nin 14 Kasım tarihli haberine göre, Tactical Missiles Corporation şirketi Genel Müdürü Boris Obnosov, PAK FA yeni nesil savaş uçağı için geliştirilen H-58UŞK radarsavar füzesinin üretimine 2015 yılında başlanacağını açıkladı. PAK FA uçağının dahili silah haznesinden ateşlenebilen H-58UŞK, geniş bant pasif radar algılayıcısı ile 1.2 GHz ila 11 GHz arasındaki frekanslarda yayın yapan radarları tespit edebildiği belirtiliyor. Ağırlığı 650kg olan füze, 149kg'lik bir harp başlığına sahip; uzunluğu 4.19m, kanat açıklığı 4.19m ve çapı 0.38m. Azami hızı 4,200km/saat olan H-58UŞK, Mach 0.47 - 1.5 arası süratlerde fırlatılabiliyor.

Rus özel kuvvetleri için geliştirilen ve hem kara hem de sualtında mermi ateşleyebilen ASM-DT tipi piyade tüfeklerinin seri üretimine 2015 yılı içinde başlanacağı açıklandı. [78] Öte yandan The Firearm Blog sitesinin aktardığına göre Rusya, piyade modernizasyonu kapsamında piyade tüfeğini yenileme kararı aldı. Bu kapsamda AK-12 ve AEK-971 modelleri değerlendirilmekte. Değerlendirmelerde önem taşıyan kıstaslardan biri de tam otomatik atış modundaki isabet hassasiyeti.[79]


Suriye

Oryx Blog adlı internet sitesi, IŞİD tarafından Suriye’de ele geçirilen ya da tahrip edilen araç gerecin ayrıntılı bir dökümünü yayınladı. [80]


Yunanistan

Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu temsilcisi olarak atanan Dimitris Avramopulos'yan boşalan Savunma Bakanlığı görevine 31 Ekim günü Nokis Dendias atandı. Avukat ve Korfu Milletvekili olan Dendias daha önce Kamu Düzeni Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Jane's Navy International'ın 27 Kasım tarihli haberine göre Yunan Deniz Kuvvetleri, Combattante IIIb sınıfı P29 Starakis hücumbotundaki hizmet ömrü dolmuş Penguin gemisavar füzelerini, stoklardaki RGM-84C Harpoon gemisavar füzeleri ile değiştirdi. Habere göre hizmetteki diğer dört hücumbota da peyderpey aynı işlem uygulanacak. Yeni kablo aksamı ve atış kontrol sistemi eklenmesi dahil gemi başına tadilat maliyeti yaklaşık USD25,036 olarak veriliyor.

Jane's Defence Weekly'nin 11 Kasım tarihli haberine göre Yunan Kara Kuvvetleri ABD Kara Kuvvetleri stoklarından 460 adet M113 ailesi paletli zırhlı araç tedarik etti. Habere göre yıl sonuna kadar 320 adet de Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT) tipi ağır yük kamyonu teslim alınacak. 6 - 8 Kasım tarihleri arasında Piraeus limanına indirilen 196 adet M113'ü, 10 - 12 Kasım tarihleri arasında Selanik limanına indirilen 264 adet araç takip etti. Araçlar muayene ve tadilat için Atina'daki 301'nci ve Selanik'teki 308'deki ana bakım merkezlerine sevkedildi. Teslim alınan araçların dökümü şu şekilde: 225 adet M113A2 zırhlı personel taşıyıcı (bu araçlar hizmetteki BMP-1 zırhlı muharebe araçlarının yerini alacak), 128 adet M577A2 komuta kontrol aracı, 106 adet M901A2 TOW tanksavar taşıyıcı araç ve bir adet M106 107mm havan taşıyıcı araç. Söz konusu araçlar Excess Defense Article (EDA ) kapsamında ücretsiz olarak devralınıyor, tadilat, yenileme ve nakliye masrafları alıcı ülke tarafından ödeniyor. Bu alış sırasında Yunanistan'ın ödemesi gereken EUR4 milyonluk nakliye bedeli, yaklaşık üç yıl süren müzakereler sonunda kullanılmamış Foreign Military Fund (FMF) askeri yardım bütçesinden mahsuplaşıldı.

Jane's Defence Industry'nin 23 Ekim tarihli haberine göre Yunan Hükümeti, kamu iktisadi teşekkülü olan ve kayyum olarak atanan Ernst & Young tarafından yönetilen ELVO şirketinin taşınır ve taşınmaz mallarının satışına başladı.


[1] Olay anının videosu için bkz: http://www.youtube.com/watch?v=f-OLJo2YsTE
[3] "Bulgarian Frigate Concludes Active Endeavour Support": http://navaltoday.com/2014/11/10/bulgarian-frigate-concludes-active-endeavour-support/
[4] "Power Struggle Plunges Georgia In Turmoil": http://www.defensenews.com/article/20141105/DEFREG01/311050026
[5] "Islamic State Threat Delays Delivery of F-16s to Iraq": http://www.defensenews.com/article/20141111/DEFREG04/311110030
[6] "Iraq - Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS)": http://dsca.mil/major-arms-sales/iraq-advanced-precision-kill-weapon-system-apkws
[7] "Iraq – Foreign Military Sales Order II (FMSO II)": http://dsca.mil/major-arms-sales/iraq-foreign-military-sales-order-ii-fmso-ii
[8] "Iraq – C-130E/J Sustainment": http://dsca.mil/major-arms-sales/iraq-c-130ej-sustainment
[10] "Iraqi forces, Iranian-suported militias report success in Baiji": http://www.longwarjournal.org/archives/2014/11/iraqi_forces_shiite.php
[11] "France To Send 6 Mirage Jets To Jordan Against Islamic State": http://www.defensenews.com/article/20141126/DEFREG04/311260043
[12] "UK Reapers Up the Intensity Against IS in Iraq": http://www.defensenews.com/article/20141118/DEFREG01/311180035
[13] "Italy To Send 4 Tornados for Recon in Iraq": http://www.defensenews.com/article/20141114/DEFREG04/311140035
[14] "China and Iran Deepening Naval Ties, Iran Calls for Bilateral Blue Water Exercise": http://news.usni.org/2014/10/27/china-iran-deepening-naval-ties-iran-calls-bilateral-blue-water-exercise
[15] "Iranian Navy Equipped with Advanced Torpedo": http://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/565111
[17] "Iran's Flying RQ-170 Sentinel 'Copy' Is More RC Toy Than Drone": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/irans-flying-rq-170-sentinel-copy-is-more-rc-toy-than-d-1658054647
[18] "Iran Shows Its Copy of US Drone In Flight": http://www.defensenews.com/article/20141112/DEFREG04/311120061
[19] "Iran Showcases New Version of Mohajer-Class Drone": http://www.tasnimnews.com/English/Home/Single/565568
[20] "Internal Study: Israeli Deterrence Needs Overhaul": http://www.defensenews.com/article/20141123/DEFREG04/311230012
[22] "Israel Planning To Increase F-35 Buy": http://www.defensenews.com/article/20141029/DEFREG04/310290029
[23] "Accent on US-Israel Alliance as IAI, Lockheed Launch F-35 Wing Line": http://www.defensenews.com/article/20141104/DEFREG/311040028
[25] "Israeli Brass Urge MoD To Stick With V-22 Deal": http://www.defensenews.com/article/20141102/DEFREG04/311020010
[28] "Israel Concludes Developmental Testing of Barak-8 Missile Defense System": http://www.defensenews.com/article/20141110/DEFREG04/311100020
[30] "Rum Milli Muhafız Ordusu Gizli Tatbikat Yaptı, Vatandaşlar Bile Fark Etti": http://www.hakimiyet.com/dunya/rum-milli-muhafiz-ordusu-gizli-tatbikat-yapti-vatandaslar-bile-fark-etti-h677310.html
[31] "'Gerginliği artırmamak için' gizli tuttular": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/146598/PageName/GUNEY_KIBRIS
[32] "Rum basını: 3 gündür gizli tatbikat yapılıyor": http://www.haberimport.com/haber/rum-basini-3-gundur-gizli-tatbikat-yapiliyor-430860.htm
[34] "Rum Milli Muhafız Ordusu Yıllardır Gerçekleştiremedikleri Tatbikatı Gizli Olarak Gerçeklerştirdi!!": http://www.vezirajans.com/dunya/rum-milli-muhafiz-ordusu-yillardir-gerceklestiremedikleri-tatbikati-gizli-olarak-gerceklerstirdi-h579.html
[35] "Silahlanmaya bu yıl 70, gelecek yıl 60 ve bir sonraki yıl 71 milyon Euro": http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/58/news/148700/PageName/GUNEY_KIBRIS
[36] "Rumlar, Silah Sistemlerini Korumak İçin Milyonlarca Euro Harcıyor": http://www.haber3.com/rumlar-silah-sistemlerini-korumak-icin-milyonlarca-euro-harciyor-2988267h.htm
[37] "Fokaidis: “Andreas Papandreu Hava Üssü işbirliği ve istikrar kapısı”": http://www.gundemkibris.com/fokaidis-andreas-papandreu-hava-ussu-isbirligi-ve-istikrar-kapisi-97099h.htm
[41] "Saudi, France Seal $3B Weapons Deal For Lebanon Army": http://www.defensenews.com/article/20141104/DEFREG04/311040031
[43] "Egypt military spending set to reach $8.5b by 2019 – Report": http://en.starafrica.com/news/egypt-military-spending-set-to-reach-8-5b-by-2019-report.html
[44] "Sinai-based jihadist group rebranded as Islamic State's official arm": http://www.longwarjournal.org/archives/2014/11/sinai_jihadists_rebr.php
[45] "Is Egypt providing aircraft and helicopters to the Libyan Air Force?": http://spioenkop.blogspot.com.tr/2014/11/is-egypt-providing-aircraft-and.html
[46] "Egypt would be interested in purchasing a FREMM multi-mission frigate from France": http://www.navyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2208
[47] "Egyptian Sailors Missing After Navy Vessel Hit in Unprecedented 'Terrorist' Attack": https://news.vice.com/article/egyptian-sailors-missing-after-navy-vessel-hit-in-unprecedented-terrorist-attack
[48] "USS Ross, Romanian Navy Train Together in the Black Sea": http://navaltoday.com/2014/11/10/uss-ross-romanian-navy-train-together-in-the-black-sea/
[49] "NATO Sees 'Very Serious' Russian Military Ukraine Build-Up": http://www.defensenews.com/article/20141118/DEFREG01/311180051
[50] "NATO 'Very Concerned' By Russian Military Build-Up in Crimea": http://www.defensenews.com/article/20141126/DEFREG01/311260042
[51] "Russia and China to Hold 2015 Naval Exercises in Mediterranean, Pacific": http://news.usni.org/2014/11/20/russia-china-hold-2015-naval-exercises-mediterranean-pacific
[52] "At Euronaval, Mistral Deal Shrouded in Politics": http://www.defensenews.com/article/20141103/DEFREG01/311030020
[53] "French Official: Russia Has Not Met Conditions For Mistral Delivery": http://www.defensenews.com/article/20141031/DEFREG01/310310031
[54] "Russia Says France Due To Hand Over First Warship Nov. 14": http://www.defensenews.com/article/20141029/DEFREG01/310290031 
[55] "Russian Navy’s Second Mistral-Class Ship Floated Out": http://navaltoday.com/2014/11/21/russian-navys-second-mistral-class-ship-floated-out/
[57] Rusya’nın Baltık, Kutuplar ve Pasifik üzerinde gerçekleştirdiği uçuşlar ve NATO uçaklarının gerçekleştirdiği önlemelerin bir dökümü için bkz: "Here Are The 'Complex' Russian Air Incursions That NATO Is So Concerned About":  http://www.businessinsider.com/russia-flies-provocative-aerial-operations-2014-11
[58] "NATO Reports 400 Intercepts of Russian Aircraft in 2014": http://www.defensenews.com/article/20141120/DEFREG01/311200040
[59] "Portugal Escorts Russian Boat From Its Waters": http://www.defensenews.com/article/20141105/DEFREG01/311050029
[60] "Portugal navy escorts Russian ship away from coast": http://www.bbc.com/news/world-europe-29919036
[61] "CNO Greenert: Russian Navy ‘Very Busy in the Undersea Domain’": http://news.usni.org/2014/11/04/cno-greenert-russian-navy-busy-undersea-domain
[62] "Russia Just Fired Yet Another Ballistic Missile From The Barents Sea": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/russia-just-fired-yet-another-ballistic-missile-from-ba-1655214616
[63] "Fourth S-400 missile defense regiment put on combat duty near Moscow — Defense Ministry": http://itar-tass.com/en/russia/760851
[64] "Improved Russian Nuclear Attack Submarine Kazan to Deliver in 2016": http://news.usni.org/2014/10/29/improved-russian-nuclear-attack-submarine-kazan-deliver-2016
[65] "3rd New Nuclear Missile Submarine Set to Join Russian Navy": http://nosint.blogspot.com.tr/2014/11/3rd-new-nuclear-missile-submarine-set.html
[66] "Russian Missile Cruiser to Conduct Live Fire Drills in Rare Visit to South China Sea": http://news.usni.org/2014/11/05/russian-missile-cruiser-conduct-live-fire-drills-rare-visit-south-china-sea
[67] "Yaroslav Mudry, Cola Arrive in Jakarta, Indonesia": http://navaltoday.com/2014/11/05/yaroslav-mudry-cola-arrive-in-jakarta-indonesia/
[70] "Russian Navy’s Vessel on Fire in Sevastopol": http://navaltoday.com/2014/11/05/russian-navys-vessel-on-fire-in-sevastopol/
[75] "Russia to develop new AWACS aircraft based on IL-76MD-90A plane": http://itar-tass.com/en/russia/761013
[76] "Pakistan Wins Approval To Purchase Mi-35 Helo": http://www.defensenews.com/article/20141113/DEFREG03/311130039
[77] "10 Su-27SM Flankers & 4 Su-30 Super Flankers Stationed In Crimea": http://foxtrotalpha.jalopnik.com/10-su-27sm-flankers-4-su-30-super-flankers-stationed-1663956492
[78] "Russian Dual Medium Assault Rifle To Enter Production in 2015": http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/10/31/russian-dual-medium-assault-rifle-enter-production-2015
[79] "The New Russian Small Arms Program: “Warrior”": http://www.thefirearmblog.com/blog/2014/10/31/new-russian-small-arms-program-warrior

  

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Dağlık Karabağ bağımsızlığını ilan etmedi.Azerbaycan toprağı orası ve Ermenistan devleti tarafından işgal edildi.Düşürülen helikopter Azerbaycan topraklarında sınırları ihlal etmiş düşman helikopteri

Arda Mevlutoglu dedi ki...

Merhaba

Dağlık Karabağ'daki Ermeni toplumu, 1991 yılında Azerbaycan'dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan ettiler. Bölge 1992 yılında Ermenistan tarafından işgal edildi.

Bu yüzden yazıda "tek taraflı olarak" ifadesini kullandım

http://www.diplomat.com.tr/atlas/sayilar/sayi12/sayfalar.asp?link=s12-5.htm