09/03/2013

Dört Deniz Bülteni - Şubat 2013



Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz ve Gökdeniz havzasında savunma ve güvenlik gündemi
[PDF]


Azerbaycan

Jane's Defence Weekly'nin 19 Şubat tarihli haberine göre Sırbistan, Abu Dabi'de düzenlenen IDEX 2013 savunma fuarı sırasında Azerbaycan ile, bu ülkede bir otomatik bombaatar fabrikası kurmak üzere anlaşma imzaladı. Anlaşma, Sırp tasarımı 40mm ve 46mm tamburalı bombaatarları kapsıyor. Haberde yer alan analize göre anlaşma kapsamındaki 40mm bombaatar, halen üretimde olan SG-07 modeli olabilir.

Azerbaijan Business Center sitesinin 7 Şubat tarihli haberine göre Hırvat Savunma Bakanı Ante Kotromanović'in Azeri mevkidaşı Yaver Cemalov'u ziyareti sırasında iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin geliştirilmesi konusunda somut adımlar atıldı.

11 Şubat günü Bakü yakınlarında Mil Mi-17-1V (NATO kodu “Hip-H”) tipi bir sıhhi nakliye helikopteri yerel saatle 1030 sularında Hazar Denizi'ne düştü. Kazada 3 mürettebat hayatını kaybetti.

CNN Türk'ün 26 Şubat tarihli haberine göre Rusya'nın Bakü Büyükelçisi Vladimir Dorohin'e, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti'de çıkan Yukarı Karabağ'la ilgili bir haber nedeniyle Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından bir itiraz notasının iletildi. Habere göre, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmut Memmedguliyev tarafından kabul edilen Büyükelçi Dorohin'e, RIA Novosti haber ajansında yayınlanan "Yukarı Karabağ 25 yıl boyunca tanınmamaya alıştı" başlıklı haberle ilgili Azerbaycan makamlarının duyduğu rahatsızlık bildirildi.


Bulgaristan

Bulgaristan'da elektrik fiyatlarına yapılan zamlar sonrasındaki prosteto gösterileri ve tepkilerin artmasından sonra hükümet, 20 Şubat günü istifa etti.

Bulgar Savunma Bakanlığı'ndan 6 Şubat günü yapılan açıklamaya göre 2013 savunma bütçesi USD750 milyon olarak şekillendi. Bakanlık ayrıca 2020 yılına kadar toplam USD1.38 milyarlık tedarik yapılacağını bildirdi. Açıklanan verilere göre 2013 bütçesinin 73% kadarı personel giderlerine, 20% kadarı ise işletme - idame giderlerine ayrılırken, tedarik için ayrılan pay yaklaşık 5%.

Jane's Defence Industry'nin 13 Şubat tarihli haberine göre Bulgaristan'ın ihalesiz olarak ikinci el F-16 alım kararı, Avrupa Birliği ile Bulgar hükümetinin ilişkilerini zedeleme riski taşıyor.


Ermenistan

18 Şubat günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini halen bu görevde olan Serj Sarkisyan, oyların 58.64%ünü alarak kazandı. Ancak rakibi, Miras Partisi lideri Rafi Honavisyan seçimlere hile karıştığını iddia ederek sonuçları protesto etti.


Gürcistan

Gürcistan'da Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile Başbakan Bidzina Ivanişvili arasındaki güç mücadelesi Şubat ayında daha da kızıştı. Meclis Sözcüsü David Usupaşvili 20 Şubat günü, iktidardaki Gürcistan Rüyası Koalisyonu ile Saakaşvili'nin önderi olduğu Birleşik Ulusal Hareket'in, Devlet Başkanı'nın yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenleme konusunda bir uzlaşmaya varmayı başaramadıklarını açıkladı.

Öte yandan Maliye Bakanlığı'na bağlı müfettişler hazırladıkları bir raporda, Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava'yı yolsuzluk ve kara para aklama ile suçladılar. Bu suçlama, Ugulava'nın, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin en önemli müttefiki olması nedeniyle önem taşıyor. Ugulava'nın suçlanmasına ilk tepki ise, Saakaşvili'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Giga Bokeria'dan geldi: Bokeria iddiaları gülünç olarak nitelendirdi.


Irak

Irak El Kaide'sinden 2006 yılında kopan Sahva grubuna bağlı 7 militan, 22 Şubat günü Selahaddin eyaletine bağlı Halayvat köyü yakınlarında, asker üniforması giymiş militanlar tarafından öldürüldü.

El Kaide'nin Irak koluna bağlı bir grup, Kerkük'teki bir polis merkezine 3 Şubat günü intihar saldırısı düzenledi. Merkezin girişinin yakınında parketmiş bir arabanın içindeki patlayıcıların infilakı ile başlayan saldırıda, yıkılan ana girişten içeri giren ve polis üniforması giymiş militan grup, içerideki polislere otomatik tüfekler ve el bombaları ile saldırdı.[1]

Irak Deniz Kuvvetleri, ABD Deniz Kuvvetleri'ne verdiği sipariş ettiği 12 adet Swiftships Shipbuilders 35m'lik karakol botundan PB-310 borda numaralı 10'uncu ve PB-311 borda numaralı 11'ncisini 17 Şubat günü Umm Kasır'da düzenlenen törenle teslim aldı.

Irak'ın Musul'a bağlı Telafer kentinde 16 Şubat günü meydana gelen intihar saldırısında Genel İstihbarat Okulu Başkanı General Ali Avni ve iki koruması öldü.

ABD'li L-3 firması, Irak Hava Kuvvetleri için iki adet tam görev simülatörü üretmek için ABD Hava Kuvvetleri ile bir sözleşme imzaladı.


İran

AFP'nin 21 Şubat tarihli haberine göre Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Natanz'daki nükleer tesise yeni nesil bir santrifüj kurduğunu iddia etti.[2]

İran'da, 1979 İslam Devrimi'nin yıldönümü kutlamaları çerçevesinde 2 Şubat Cumartesi günü, Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ve üst düzey askeri yetkililerin katıldığı bir törenle, "Kahir 313" adı verilen bir savaş uçağı kamuoyuna tanıtıldı.[3]

Jane's Defence Weekly'nin 28 Şubat tarihli haberine göre İran Devrim Muhafızları, Büyük Peygamber 8 tatbikatı sırasında 20mmx102 mermi atan "helikoptersavar" keskin nişancı tüfeklerini ilk kez denediler. İran basını tarafından 1,400m etkili menzile sahip olduğu belirtilen tüfek, nişancının omzundan ateşleniyor.[4]

International Business Times sitesinin 10 Şuat tarihli haberine göre İran Savunma Bakan Yardımcısı Tuğgeneral Mehdi Farahi, yeni geliştirilen Fakur isimli bir havadan havaya füzenin Grumman F-14 Tomcat uçağından ateşlenerek denendiğini açıkladı. Farahi ayrıca Kadir ve Nasr isimli havadan fırlatılan seyir füzelerinin de denemelerinin yakında gerçekleştirileceğini söyledi.

İran, Aralık 2011'de ele geçirdiği Amerikan RQ-170 Sentinel insansız hava aracının sensörünün kaydettiği video görüntülerini yayınladı. Videoda aracın Kandahar'daki hava üssünde taksilemesi, kalkışı ve uçuş sırasında kaydettiği bazı görüntüler bulunuyor.[5] [6]

The Telegraph'ın 2 Şubat tarihli haberine göre ABD (eski) Savunma Bakanı Leon Panetta, İran'ın Ortadoğu'daki militan gruplara uçaksavar füzeleri sağladığını iddia etti.[7]

İran devlet televizyonu IRTV, Boeing Insitu yapımı ScanEagle'a benzeyen bir İHA sistemi için kurulmuş bir üretim bandının görüntülerini yayınladı. Videoda görülen İHA'lardan bazıları dış görünüş olarak ScanEagle'a benzerken bazılarının kuyruk yapılarının ters V şeklinde olduğu görülüyor.[8]


İsrail

NTVMSNBC'nin Amerikan New York Times gazetesine dayandırdığı 31 Ocak tarihli haberine göre İsrail, savaş uçaklarının, Suriye'de uçaksavar silahları taşıyan bir araç konvoyunu vurmadan önce Washington'a konu ile ilgili bilgi verdi. haberin aktardığına göre New York Times gazetesine ismi gizli kalma şartıyla konuşan ABD'li yetkili, Lübnan hava sahasını ihlal eden İsrail jetlerinin, Suriye'de uçaksavar silahları taşıyan bir araç konvoyunu vurduğunu söyledi. Öte yandan saldırıya Rusya ve İran sert tepki gösterdi. [9] [10]

ASDReports sitesinde 14 Şubat günü yayınlanan rapora göre İsrail, Ortadoğu'daki en büyük üçüncü savunma pazarı konumunda. Rapora göre 2012 yılında İsrail savunma pazarının hacmi USD13.10 milyar olarak gerçekleşirken savunma harcamaları Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın 4.1% kadarı oldu. Ancak rapor, bu oranın 2017'ye kadar 3.9%'a kadar düşmesini öngörüyor. Raporun bir başka önemli bulgusu ise, 2007 - 2011 arası dönemde Türkiye'nin, İsrail'in en önemli savunma müşterisi olması. Bu dönemde İsrail, savunma ihracatının 23% kadrını Türkiye'ye gerçekleştirmiş.

İsrail Savunma Bakanlığı, 25 Şubat günü Arrow 3 füzesavar sisteminin deneme atışının gerçekleştirildiğini duyurdu. [11]  Öte yandan FlightGlobal sitesinin 6 Şubat tarihli haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri Suriye'deki krizin ağırlaşması üzerine Iron Dome (Demir Kubbe) ve PATRIOT hava ve füze savunma sistemlerinden birer bataryayı ülkenin kuzeyine konuşlandırdı.

The Aviationist sitesinin 8 Şubat tarihli haberine göre İsrail ve İtalyan Hava Kuvvetleri Ocak ayında gizli bir tatbikat gerçekleştirdiler. İki hafta süren tatbikata dair ayrıntılar, tamamlanmasından sonra basına sızdı. Tatbikata İtalyan Hava Kuvvetleri'nden AMX ve Tornado; İsrail Hava Kuvvetleri'nden ise 140'ncı Filo'dan F-16'lar ve 133'ncü Filo'dan F-15'ler katıldı.[12]

ASDNews sitesinin 11 Şubat tarihli haberine göre Almanya'daki Ramstein'da konuşlu 86'ncı Hava Nakliye Filosu'na bağlı 435'nci Acil Durum Müdahale Grubu, İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı 103'ncü Filo ile 27 Ocak - 8 Şubat tarihleri arasında müşterek tatbikat icra etti.

FlightGlobal sitesinin'nin 21 Şubat tarihli haberine göre Elta şirketi, Türkiye'nin Barış Kartalı projesi kapsamında sorumluluğu dahilinde bulunan ancak iki ülke ilişkilerinin bozulması üzerine askıya aldığı teslimatları tamamladı. Firma, Boeing 737ES Barış Kartalı havadan erken ihbar ve kontrol uçakları için üretmiş olduğu elektronik istihbarat sistemlerinden iki adedini teslim etmiş, kalan iki sistemin teslimatını Mavi Marmara olayı sonrasında askıya almıştı.[13]

Hint Kara Kuvvetleri Israel Aerospace Industries (IAI) ile, Heron tipi insansız hava araçlarından iki sistem (8 uçak) alımı için USD218 milyon tutarında bir sözleşme imzaladı. Halen 16 adet Heron'a sahip olan Hindistan'a teslimatların 2014 Ocak ayında tamamlanması planlanıyor. Sözleşme ayrıca bir sistem (4 uçak) için de opsiyon içeriyor. Öte yandan Elbit, Hindistan'ın Bangalore kentinde düzenlenen AeroIndia 2013 havacılık fuarında, deniz karakol ve gözetleme görevleri için özel olarak donatılmış Hermes 900 İHA sistemini tanıttı. Hint Deniz Kuvvetleri isterlerine göre geliştirilmiş olan uçak, 350kg faydalı yük taşıyabiliyor. Görev sistemleri arasında SAR, otomatik tanımlama sistemi (AIS), elektrooptik algılayıcı, elektronik istihbarat sistemi ile SATCON uydu muhabere sistemi bulunuyor.

Brezilyalı Avibras şirketi 5 Şubat günü yaptığı açıklamada, Elbir şirketi ve EMBRAER ile birlikte, İHA üretmek üzere bir ortak girişim şirketi kurulacağını açıkladı.

Boeing ve Elbit firmaları arasında imzalanan bir işbirliği anlaşması uyarınca Elbit üretimi MUSIC DIRCM (yönlendirilebilen kızılaltı karşı-tedbir) sistemleri, Boeing üretimi askeri uçak ve helikopterlerle birlikte seçenek olarak sunulacak. Öte yandan Air Forces Daily'nin 13 Şubat tarihli haberine göre sistemin denemelerinde kullanılan İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı 120'nci Filo'ya ait Boeing 707-3L6C tanker uçağı (çağrı kodu 272), 6 Şubat günü İngiltere'nin Suffolk kentindeki Mildenhall hava üssü'ne indi.

Ayrıca Elbit 7 Şubat günü Hindistan'da, topçu sistemleri konusunda Bharat Forge Limited; deniz gözetleme ve keşif sistemleri konusunda ise Bharat Electronics Limited şirketleri ile birer işbirliği anlaşması imzaladı.

Defense-Update sitesinin 5 Şubat tarihli haberine göre Rafael firması, Hindistan ile keşif ve gözetleme maksatlı balon satışı konusunda sözleşme görüşmeleri yürütüyor. Hindistan halihazırda Rafael üretimi bir balonu, doğu sınırının gözetlenmesi amacıyla kullanıyor.[14]

FlightGlobal sitesinin 30 Ocak tarihli haberine göre IAI firması, Rus yapımı helikopterler için geliştirdiği Thrust isimli gömülü simülasyon ve eğitim sisteminin denemelerine başladı. Sistemin bir trevi halihazırda İsrail Hava Kuvvetleri'nin AH-64D Apache helikopterlerinin kanat üstü istasyonlarında kullanılmakta. [15]


Kıbrıs

TRT Türk'ün 11 Şubat tarihli haberinde bildirdiğine göre, Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi, İsrail'in, Güney Kıbrıs’ın parselleyerek Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği deniz bölgesindeki 12’nci parselin ihtiva ettiği doğalgaz yatağında yaptığı keşif sondajında sadece bir milyar ayak küp doğalgaz bulunduğunu tespit etti. Gazete 12’nci parselin tam da sözde Rum MEB’i ile İsrail MEB’inin kesişme noktası olduğunu ve altındaki hidrokarbon yatağının hangi noktasında sondaj yapılırsa yapılsın, yüzde 50-50 müşterek istifade çerçevesi bulunduğunu hatırlattı.

Hürriyet gazetesinin 13 Şubat tarihli haberine göre Türkiye, Kıbrıs çevresindeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) açtığı ihalelere katılan uluslararası enerji şirketlerine protesto mektubu yolladı. Dünya petrol devlerinden bazıları Rum yönetimiyle anlaşma yapmaktan vazgeçti.[16]

Rum Mahi gazetesi, Rum Savunma Bakanlığı ve RMMO komutanlığının RMMO birliklerine sağlanan akaryakıtı asgari düzeye indirdiğini, bu nedenle bütün muharip kara imkanlarının yerlerinden kımıldayamadığını yazdı. Gazete askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde RMMO'da sadece gündelik ihtiyaçların karşılanmasına yetecek araçların hareket edebildiğini ifade etti. Yine aynı gazete devamla, bunların da subayların ulaşımını veya askerleri mevzilere, hastanelere taşıyan araçlar olduğunu yazdı.


Lübnan

CNN Türk'ün 20 Şubat tarihli haberine göre Lübnan resmi haber ajansı (NNA), İsrail'e ait bir keşif uçağı ve 4 savaş uçağının günün farklı saatlerinde Lübnan hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu.


Mısır

Mısır'da Hüsnü Mübarek'in iktidardan devrilmesinin ikinci yıldönümünde Tahrir Meydanı ve Kahire başta olmak üzere çoğu şehrin sokakları, kanlı çatışmalara ve protesto gösterilerine sahne oldu. Protestoların odağında Devlet Başkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler hareketi tarafından desteklenen hükümeti bulunuyor.

Devlet Başkanı Muhammed Mursi 21 Şubat günü, genel seçimlerin Nisan ve Haziran ayları arasında, 4 kademede gerçekleştirileceğini açıkladı. Muhalefetin lideri konumundaki Ulusal Kurtuluş Cephesi ise, 26 Şubat günü, genel seçimleri boykot edeceğini açıkladı.

Air Forces Daily sitesinin 4 Şubat tarihli haberine göre Peace Vector VII projesi kapsamında üretilen ilk dört Lockheed Martin F-16 Block 52 savaş uçağı (10-1003, 10-1018, 10-1019, 10-1020), 3 Şubat tarihinde Kahire'de düzenlenen bir törenle Mısır Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi.

Anadolu Ajansı'nın 31 Ocak tarihli haberine göre Devlet Başkanı Mursi, "Baltacı" olarak adlandırılan grupların, protesto eylemlerini görüntülemek üzere Port Said Hapishanesi üzerinde uçan askeri bir uçağı düşürmeye çalıştığını söyledi.[17]


Romanya

Jane's Defence Industry'nin 27 Şubat tarihli haberine göre Başbakan Viktor Ponta 25 Şubat günü yaptığı açıklamada ülkesinin Lockheed Martin F-16 savaş uçağı alımını bir kaç ay içinde tamamlamayacağını bildirdi. Habere göre önceden Portekiz ile anlaşılan miktarın 12 adet F-16A/B olmasına rağmen Romen HvK 15 adet uçak için hükümetten talepte bulundu. Ancak alımın ihalesiz gerçekleştiriliyor olmasının Romanya ile AB'yi karşı karşıya getirmesi riski bulunuyor. Öte yandan Romania-Insider sitesinin 31 Ocak tairhli haberine göre Romanya sadece Portekiz ile değil, Yunanistan ile de F-16 alımı için görüşmeler yürütüyor.

Pakistan ve Romanya, 14 Şubat günü bir savunma işbirliği anlaşması imzaladı.


Rusya Federasyonu

Jane's Defence Weekly'nin 27 Şubat tarihli haberine göre, Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov tarafından çeşitli birliklere yapılan baskın denetlemeler sonucunda, ordunun genel durumu ve harbe hazırlığı konularında ciddi zafiyetler tespit edildi. Son 20 yılda ilk kez yapılan bu denetlemelerin ilki 18 - 20 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Merkez ve Güney Askeri Bölgeleri'ndeki hava indirme, hava nakliye ve mekanize tugaylara yapılan sürpriz denetlemelerde, yerli sanayi tarafından üretilen cihaz ve araçların isterleri karşılamadığı, hizmete müsait nakliye uçağı oranının 66% civarında olduğu, zırhlı araçların çoğunun harbe müsait olmadığı belirlendi.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 11 Şubat tarihli haberine göre Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, ülkesinin, geçtiğimiz ekim ayında Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye uçağında silah ve mühimmatın bulunmadığı gerçeğini Türkiye’nin resmen kabul etmesinde artık ısrarcı olmadığını açıkladı. Rusya’nın Interfaks haber ajansına verdiği demeçte İvanovskiy, “Uçak konusunun artık kapandığını söylemeliyim. Bunu, hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aralık ayındaki başarılı Türkiye ziyareti, hem de ziyareti takiben Rusya-Türkiye işbirliğinin gelişmesi için atılan adımlar gösterdi.” dedi.

DefenseNews sitesinin 19 Şubat tarihli haberine göre Rusya, Suriye'deki vatandaşlarını tahliye etmek için Acil Durum Bakanlığı'na ait bir İlyuşin Il-62 ve bir İlyuşin Il-76 nakliye uçağını 19 Şubat günü Lazkiye'ye gönderdi. Uçaklar Suriye'ye uçuşlarında insani yardım malzemesi taşıdı.[18]

Rus Rosoboroneksport silah ihracat şirketinin genel müdürü Anatoli İsaykin 13 Şubat günü, şirketinin Suriye ile daha önceden imzalanmış silah satış sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ederek, hava savunma sistemleri ve bakım araçları teslim ettiklerini açıkladı. İsaykin, Yakovlev Yak-130 jet eğitim uçaklarının henüz teslim edilmediğini, sevkiyatlar içinde yeni nesil MiG-29M (NATO kodu "Fulcrum") savaş uçakları ve Iskander (NATO kodu SS-26 "Stone") taktik balistik füzelerinin yer almadığını söyledi. Öte yandan NavalToday sitesinin 13 Şubat tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri'nden bir yetkili, Baltık Filosu'na ait Kaliningrad ve Aleksandır Şabalin çıkarma gemilerinin Suriye'ye silah sistemi ve teknik malzeme sevkettiğini açıkladı. Yetkili, gemilerin kargolarının Ocak ayı ortasında Novorossisk'te yüklendiğini ve Karadeniz Filosu unsurları eşliğinde Suriye'nin Tartus limanına yüklerini boşalttıktan sonra 9 Şubat'ta Novorossisk'e geri döndüklerini bildirdi.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 14 Şubat tarihli haberine göre Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, ülkesinin Güney Kore'nin gerçekleştirdiği Hyunmoo seyir füzesi denemelerinden rahatsız olduğunu açıkladı.

Rus Deniz Kuvvetleri'nin Doğu Akdeniz'de düzenlediği geniş kapsamlı tatbikat, Ocak ayı sonunda sona erdi.[19] Tatbikattan sonra üslerine dönüş yoluna çıkan Proje 1171 sınıfı Alligator ve Proje 775 Azov çıkarma gemileri 4 Şubat günü, Ivan Bubnov ikmâl gemisi ise 5 Şubat İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. [20]

Project 861M sınıfı istihbarat gemisi Kildin, 8 Şubat günü İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e intikal etti.[21]

Jane's Defence Weekly'nin 18 Şubat tarihli haberine göre Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait deniz karakol uçakları Kutup Bölgesin'de düzenli devriye uçuşlarına başladı. Habere göre Savunma Bakanlığı sözcüsü Vadim Serga, Kuzey Filsou'na ait İlyuşin Il-38 (NATO kodu "May") ve Tupolev Tu-142 (NATO kodu "Bear") tipi deniz karakol ve denizaltı savunma harbi uçaklarının Kuzey Denizi ve Kutup Bölgesi'nde düzenli uçuşlara başladığını açıkladı.[22] Öte yandan Jane's Defence Weekly'nin 7 Şubat tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri, Kutup Bölgesi'ndeki deniz kuvvetleri unsurlarına hava koruması ve av - önleme desteği vermek üzere MiG-31BM (NATO kodu "Foxhound B") uçaklarının Novaya Zemliya'daki Rogaçevo üssüne konuşlandırılması planından vazgeçti. İzvestiya gazetesinin 4 Şubat tarihli haberine göre ise, MiG-31BM uçakları ve taşıdıkları Zaslon radarları, tüm modernizasyon ve iyileştirme çalışmalarına rağmen Kutup bölgesindeki aşırı soğuklardan olumsuz etkilendi.

RAPSInews.com sitesinin 6 Şubat tarihli haberine göre, Yüksek Mahkeme, Baltık Devlet Teknik Üniversitesi'nde görevli iki profesörü, Bulava balistik füzesi ile ilgili gizli teknik bilgileri Çin'e satma suçundan sırayla 12.5 yıl ve 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.[23]

RIA Novosti'nin 4 Şubat tarihli haberine göre, Baltık Filosu sözcüsü Yüzbaşı Vladimir Maveyev, Proje 20380 Stereguşçi sınıfının üçüncü gemisi Boykiy korvetinin Mart ayında kabul denemelerine başlayacağını açıkladı.[24]

RIA Novosti'nin 25 Ocak tarihli haberine göre Zelenodolsk Tersanesi, Hazar Filotillası'nda görev yapacak Proje 21630 Buyan sınıfı korvetlerin beşincisi olan Serpuhov’un inşasına başladı. Buyan sınıfı korvetler 8 adet 3M53 Kaliber (NATO kodu SS-N-27) gemisavar füze ve Igla 1M alçak irtifa uçaksavar füzeleri, 100mm baş top ile iki adet 30mm uçaksavar topları ile donatılmış. Öte yandan RIA Novosti'nin 6 Şubat tarihli haberine göre Hazar Filotillası kıyı füze birlikleri, "Bal" isimli kıyı savunma füze sisteminin deneme atışlarını gerçekleştirdi. H-35 gemisavar füzesini kullanan sistem, Hazar Filotillası'nda 2011 yılı sonunda hizmete girdi.

UPI.com'un 18 Şubat tarihli haberine göre Rus Savunma Bakanlığı ülkenin batısında S-300 (NATO kodu SA-10 "Grumble") hava savunma sistemi denemeleri gerçekleştirmeyi planlıyor.

Zvezdoçka Gemi Tamir Merkezi, modernizasyonunu tamamladığı Hint Deniz Kuvvetleri'ne ait Proje 877EKM (NATO kodu "Kilo") sınıfı Sindhurakshak denizaltısını 26 Ocak günü düzenlenen bir törenle teslim etti.

Uyuşturucu ile mücadeleden sorumlu Federal İlaç Kontrol Hizmetleri 11 Şubat günü, bünyesindekialtı general ve bir albayın Devlet Başkanlığı emri ile görevden alındığını duyurdu. Birim bu uygulamanın rutin olduğunu ve görevden alınan personelin büyük kısmının emeklilik yaşının gelmiş olduğunu vurgularken Rus basını bu kararda söz konusu birim ve personel hakkında çıkan yolsuzluk ve disiplinsizlik iddialarının etkili olmuş olabileceğini ileri sürdü.

Savunma Bakanı Dimitri Rogozin hükümetin, özel sektör şirketlerinin savunma sanayiinde faaliyet gösterebilmesi için gerekli kanun taslağı hazırlıklarını yürüttüğünü açıkladı.

Hürriyet gazetesinin 31 Ocak tarihli haberine göre Başbakan Yardımcısı Dimitri Ragozin, Fransa'nın Rusya'ya sattığı ve inşası devam eden Mistral sınıfı çıakrma gemilerinin 7 derecenin altında çalışmadığını iddia etti. Ragozin, gemilerin neden 7 derecenin altında çalışmadığı konusunda ise ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak öte yandan Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Viktor Çirkov, proje kapsamındaki ilk geminin kızağa konma töreni için St. Nazaire'deki tersanede düzenlenen törene katıldı. Vladivostok ismi verilen geminin 2014 yılında hizmete girmesi planlanıyor.[25] [26]

FlightGlobal sitesinin 13 Şubat tarihli haberine göre Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Tataristan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında çekilen fotograflarda, Tranzas şirketi tarafından 2011 yılında imzalanan bir sözleşme kapsamında geliştirilen Altius adlı operatif İHA, ilk kez görüntülendi. Tataristan hükümetinin web sayfasından derhal kaldırılan fotograflar, Vedomosti adlı haber sitesi tarafından dünyaya servis edildi.[27]

FlightGlobal sitesinin 31 Ocak tarihli haberine göre, Rus Ural Sivil Havacılık İşleri (UZGA) şirketi, lisans altında montajını gerçekleştirdiği İsrail IAI tasarımı Searcher II tipi İHA'nın uçuş testlerine başladı.[28] Öte yandan IsraelDefense sitesinin 8 Şubat tarihli haberine göre İsrailli İHA üreticisi BlueBird firması, Thunder B isimli yeni bir İHA'yı tanıttı. 24kg ağırlığındaki uçak 20 saat havada kalabiliyor ve Controp üretimi üçlü bir sensör (video kamera, soğutmalı kızılaltı kamera ve lazer işaretleyici) taşıyor. [29]

FlightGlobal sitesinin 11 Şubat tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri, Antonov An-70 nakliye uçağının alımına karşı çıkan bir rapor hazırlıyor. Habere göre kuvvetin bu kararının başlıca nedenleri arasında, uçağın kanat kısmının 1980'li yılların tasarımı olması, programda önemli gecikmeler ve bütçe aşımlarının yaşanması ve prototipin isterleri karşılayamaması bulunuyor.[30]

FlightGlobal sitesinin 19 Şubat tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri, bombardıman uçağı mürettebatının eğitimi için, geçen sene başkanlık emri ile uçuştan çekilen Tupolev Tu-134UBL ve Tu-134Ş'leri tekrar kullanmak istiyor. Bu kapsamda kuvvet, 50 uçağın uçuşa geri verilmesi için Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya müracatta bulundu. Haberde ayrıca Tu-134'lerin uçuştan men edilmelerinden sonra geçici çözüm olarak kullanılan Antonov An-24 ve An-26'lardan yeterli verim alınamadığı da kaydedildi.[31]

Aviastar şirketi 7 Şubat gün yaptığı açıklama ile modernize edilen Entonov An-124-100 stratejik nakliye uçağı üzerindeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, deneme uçuşlarına yakında başlanacağını bildirdi.

Jane's Defence Weekly'nin 19 Şubat tarihli haberine göre Norveç ve Rusya, savunma, güvenlik ve istihbarat alanlarında karşılıklı bilgi paylaşımını öngören bir işbirliği anlaşmasının imzalanması konusunda mutabakata vardı. Anlaşma, "GİZLİ" gizlilik derecesine kadar olan bilgilerin paylaşılabilmesinin çerçevesini ve kapsamını belirleyecek.

ASDNews sitesinin 7 Şubat tarihli haberine göre Japon Dışişleri Bakanlığı, Rus Hava Kuvvetleri'ne ait iki Suhoy Su-27 tipi savaş uçağının 7 Şubat günü Rişiri adası üzerinde bir dakikadan uzun süre uçarak Japon hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. İddia Rusya tarafından yalanlandı.[32]

Brezilya Savunma Bakanlığı 3 Şubat günü, Pantsir S1 (NATO kodu SA-22 "Greyhound") ve Igla alçak irtifa - kısa menzil hava savunma sistemi tedariği için Rusya ile sözleşme görüşmelerinin yürütülmekte olduğunu açıkladı.

RIA Novosti'nin 13 Şubat tarihli haberine göre Rosoboroneksport şirketi yöneticisi Anatoli İsaykin, yabancı ülkelerin Proje 1650 Amur sınıfı dizel elektrik denizaltıya büyük ilgi gösterdiğini söyledi. İsaykin, söz konusu denizaltının halen 9 ülkenin gündeminde olduğunu ekledi. Öte yandan NavalToday sitesinin 18 Şubat tarihli haberine göre RUBIN Tasarım Ofisi'nin Genel Müdürü Andrey Baranov, Rusya ve İtalya'nın, S-1000 dizel elektrik denizaltısı ortak geliştirme projesini tekrar gündeme aldığını açıkladı. RUBIN ve İtalyan Fincantieri ortaklığında geliştirilmesi öngörülen denizaltının 56.2m uzunluğa, 5.5m çapa, 1,100t deplasmana ve 250m azami dalış umkuna sahip olması öngörülüyor.

Rusya'nın Sesi Radyosu'nun 18 Şubat tarihli haberine göre Abu Dabi'de düzenlenen IDEX 2013 fuarında, Rosoboroneksport’u temsil edecek heyetin başkanı Nikolay Dimidük, Türkiye’nin, Antey-2500 uzun menzilli uçaksavar sisteminin potansiyel alıcıları listesinde yer almaya devam ettiğini söyledi.

Jane's Defence Weekly'nin 1 Şubat tarihli haberine göre Rusya ve Endonezya Ocak ayı sonunda savunma sanayiinde işbirliği anlaşması imzaladı. Jakarta'da imzalanan anlaşma uyarınca Rusya Endonezya'da, bu ülkenin hizmetinde bulunan Rus yapımı silah ve araç gereç için bir bakım ve onarım merkezi kuracak. İki ülke ayrıca United Aircraft Corporation ile PT Dirgantara havacılık firmalarının bir ortak girişim şirketi kurması planını da değerlendirmekte.

The Aviationist sitesinin 16 Şubat tarihli haberine göre Rus Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet Tupolev Tu-95 (NATO kodu "Bear H") bombardıman uçağı, 12 Şubat günü ABD'nin Büyük Okyanus'taki Guam Adası'nda bulunan üssünün çok yakınından uçuş yaptı. Uçaklara, iki Amerikan F-15C Eagle av uçağı refakat etti.[33] [34]

Jane's Intelligence Weekly'nin 14 Şubat tarihli haberine göre Rosoboroneksport silah ihracat şirketinin genel müdürü Anatoli İsaykin, şirketin şu andaki toplam sipariş bedelinin USD37 milyar olduğunu; Çin, Hindistan, Irak, İran ve Suriye ile, eski Sovyet devletleri dahil olmak üzere çok sayıda ülke ile savunma işbirliğinin gelişme kaydettiğini söyledi.

Jane's Defence Industry'nin 22 Şubat tarihli haberine göre, Bangladeş, BTR-80 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı araçlar için Rusya'nın desteği ile bir bakım  - onarım tesisi kuruyor. Arms TASS haber ajansına konuşan Rosoboronexport firması yetkilisi Nikolay Dimidyuk'un verdiği bilgilere göre Aralık 2012'de imzalanan bir anlaşma uyarınca kurulan tesisin inşası 18 ayda tamamlanacak ve Rusya tarafından Bangladeş'e satılan 600 adet BTR-80 aracı için bakım onarım hizmeti verecek. Rusya ayrıca aynı ayda bangladeş ile 120 adet 9K115-2 metis M tanksavar füze satışı için bir sözleşme de imzaladı.


Suriye

NTVMSNBC'nin 18 Şubat tarihli haberine göre, Humus ve El Kuseyr'de bazı köylerin denetimini elinde tutan Hizbullah'la çatışan Suriyeli muhalifler, Lübnan'daki Hizbullah'ın Esad'a yardım etmek için Suriye'ye 1000 militan gönderdiğini ileri sürdü. Hizbullah'ın El Kuseyr bölgesinde 3 köyün kontrolünü ele geçirmek için saldırı başlattığını belirten Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Louay El Mokdad, çatışma altındaki köylerde bulunan sivillerden, bölgeyi terk etmelerini istedi.

İsyancılar 12 Şubat günü Cerrah Hava Üssü'nü ele geçirdiler. Yayınlanan videolarda, üs alanı dahilinde çok sayıda gayri faal MiG-17 (NATO kodu "Fresco") ve L-39 jetleri ile Mi-17 (NATO kodu "Hip") helikoterlerinin bulunduğu görülüyor.[35]

Hürriyet gazetesinin 19 Şubat tarihli haberine göre Halep kentine düşen bir Scud füzesinin onlarca kişinin ölümüne neden olduğu öne sürüldü. Haberin aktardığına göre Reuters'a konuşan muhalifler, Cebel Bedru bölgesindeki bir yerleşim bölgesine düşen füzenin üç binayı yıktığını söyledi.

CNN Türk'ün 20 Şubat tarihli haberine göre Suriye devlet televizyonu, Suriye ordusunun, Lübnan sınırındaki Deyr el-Aşair bölgesinde, İsrail'e ait insansız hava aracını düşürdüğünü iddia etti. [36]

Kendisini Kataib ül Kasas olarak tanıtan ve Deyrül Zor bölgesinde faaliyet gösteren bir silahlı isyancı grup, 11 Şubat günü yayınladıkları videoda, Çin yapımı FN-6 omuzdan ateşlenen uçaksavar füzesi kullanırken görüldü. Suriye'deki silahlı isyancı grupların silah ve teçhizatları ekseriyetle Suriye ordu depolarından yağmalanan ya da birliklerden ele geçirilen tiplerden oluşmakta. Bu bakımdan FN-6'nın Suriye'de görülmesi ilgi çekici, zira bu silah sistemi Suriye Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmuyor. FN-6'nın bilinen kullanıcıları arasında Kamboçya, Malezya, Pakistan, Peru ve Sudan bulunuyor.

Vatan gazetesinin 21 Şubat'ta aktardığı Los Angeles Times haberine göre Suriyeli isyancılara yurt dışından sağlanan silahların azaldığı savunulurken Türkiye’den silah sevkiyatının önemli ölçüde gerilediği de öne sürülüyor. Ayrıca Amerikan gazetesi, 2012 yılında Körfez ülkelerinden gelen daha çok hafif silahların çoğunun Türkiye üzerinden devamlı biçimde sevk edildiğini, bunların Suriye’nin kuzeyindeki isyancılara hükümet tanklarını tahrip etme, saldırı helikopterleri ve savaş uçaklarını düşürme ile Halep ve İdlid illerindeki önemli alanları ele geçirmeye olanağını sağladığını yazdı.

ASDNews sitesinin 2 Şubat tarihli haberine göre Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, hava kuvvetlerine ait jetlerin Halep'in güneyindeki Şeyh Said bölgesindeki muhalif unsurları bombaladığını iddia etti. Öte yandan örgüt, rejime bağlı güvenlik güçlerinin 20 Şubat günü roket, tank ve hava destekli düzenlediği operasyonlarda Halep'te 39, başkent Şam'ın banliyölerinde 34, Hama'da 6, Humus ve Rakka kentinde 5'er, Dera'da 4, İdlib'de 3 ve Haseke'de 1 olmak üzere toplam 97 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

TRT Türk'ün 20 Şubat tarihli haberine göre, Suriye Genel Devrim Konseyi Deyru'z Zor medya sorumlusu Vesim el-Arabi rejimin Fırat suyunu kirletmesinden dolayı 2 bin 500'den fazla kişinin tifo hastalığına yakalandığını söyledi. Kentte tifonun yanı sıra dizanteri hastalığı ile çok sayıda kişide de böbrek taşı oluştuğunu anlatan Arabi, kentte yeteri ilaç ve tıbbi malzeme olmadığından dolayı hastaların yurtdışına çıktığını, çıkamayanların ise ilkel yöntemlerle tedavi olmaya çalıştığını ifade etti.

Air Forces Daily'nin 15 Şubat tarihli haberine göre muhalifler 14 Şubat günü rejime bağlı MiG-21 (NATO kodu "Fishbed") ve Su-22 (NATO kodu "Fitter") tipi birer savaş uçağını düşürdüklerini iddia ettiler. Habere göre MiG-21 Hama, Su-22 ise İdlib'de, uçaksavar makinalı tüfekleri ile vurularak düşürüldü. Bu olaydan 5 gün sonra da bir başka Su-22, Hammuriye kenti yakınlarında düşürüldü.

Institute for the Study of War, Suriye ordusunun güncel durumuna ilişkin bir rapor yayınladı.[37]


Ukrayna

Jane's Defence Weekly'nin 25 Şubat tarihli haberine göre Antonov, Rus Aviakor şirketi ile An-140 nakliye uçağının fikrî mülkiyet haklarının Rusya'ya devri konusunda bir anlaşmaya varmak üzere. Halihazırda söz konusu uçağın ortak üretimi için bir anlaşma bulunmakta ve ayrıca İran tarafından da IrAn-140 adı ile üretilmekte. Benzer bir anlaşmanın An-124 Ruslan stratejik nakliye uçağı için de imzalanması söz konusu.

Jane's Defence Industry'nin 22 Şubat tarihli haberine göre kamu teşekkülü olan savunma ihracat şirketi Ukrspetseksport, 19 Şubat günü açıkladığı 2012 verileri kapsamında, satışlarında 26% oranında bir artış bildirdi. Açıklanan verilere göre şirketin 2012 satış gelirleri USD432.2 milyon olarak gerçekleşti.

Air Forces Daily'nin 6 Şubat tarihli haberine göre Antonov Havayolları'na ait Antonov An-225-100 (çağrı kodu UR-82060), Fransa tarafından Mali'de sürdürülen Serval harekâtına lojistik destek sağalamk üzere kiralandı. 355t yük taşıma kapasitesine sahip uçak, ilk parti yükünü 31 Ocak günü Bamako havalimanına indirdi.

RIA Novosti'nin 18 Şubat tarihli haberine göre Ukrayna, Al Khalid ana muharebe tanklarında kullanılmak üzere Pakistan'a USD50 milyon değerinde 110 adet tank motoru satacak.


Yunanistan

NTVMSNBC'nin 4 Şubat tarihli haberine göre Yunanistan hükümeti, Türkiye’nin ve bölgedeki diğer komşu ülkelerin tepkisini dikkate alarak, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge konusundaki planlarını askıya aldı.

Jane's Defence Weekly'nin 21 Şubat tarihli haberine göre Yunanistan Fransa'ya, iki adet FREMM sınıfı firkateyn ile deniz karakol uçağı kiralamak için resmî bir talepte bulundu. Ayrıntıları açıklanmayan talep kapsamında Fransız Deniz Kuvvetleri için inşa edilen üçüncü ve yedinci FREMM sınıfı firkateynlerin transferinin söz konusu olduğu iddiaları mevcut. Haberin aktardığına göre 2016'dan önce gerçekleşmesi mümkün olmayan bu transferin bir alternatifi ise, La Fayette sınıfı firkateynlerin kiralanması olabilir. Yunanistan'ın talepte bulunduğu deniz karakol uçağının se Dassault Atlantique olması kuvvetle muhtemel. Öte yandan haberde aktarıldığına göre Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Kosmas Hristidis'in ABD ziyareti sırasında, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin hizmet dışına ayıracağı Ticonderoga sınıfı kruvazörlerden iki ya da üç adedinin transferi olasılığı gündeme geldi. Haber, Samaras'ın Fransa'ya ilettiği talepten Yunan Deniz Kuvvetleri'nin haberi olmadığını, kiralama konusunun, Fransız Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian'ın 28 Şubat günü Atina'ya gerçekleştireceği resmî ziyaret sırasında netleşmesinin beklendiğini yazdı.

Fox2 havacılık sitesinin iddiasına göre Yunanistan, hava kuvvetleri envanterindeki F-16 savaş uçaklarından 12 adedinin satışı için Romanya ile görüşmeler yürütüyor.

Reuters'in 7 Şubat tarihli haberine göre OTE Telekom şirketi, bünyesindeki uydu işletme şirketi olan HellasSAT'ı, Suudi Arabistanlı ArabSat firmasına EUR208 milyona sattı.

Ptisi & Diastima sitesinin 17 Şubat tarihli haberine göre Yunan Deniz Kuvvetleri 16 Şubat günü Girit'in doğusunda gerçek harp başlıkları taşıyan füzelerle bir tatbikat icra etti. Tatbikatta Laskos II (Combattante III tipi) sınıfı Ypoploiarchos Degiannis hücumbotundan Penguin Mk2 Mod3, Sikorsky S-70B-6 AegeanHawk helikopterlerinden AGM-114 Hellfire ve kıyı konuşlu bataryalardan MM38 Exocet gemisavar füzeleri ateşlendi.[38]

Yunan Deniz Kuvvetleri, Kortenaer tipi F463 Bouboulina firkateynini 18 Şubat günü düzenlenen resmî bir törenle emekliye ayırdı. Hollanda  Deniz Kuvvetleri'nde F826 Pieter Florisz adı ile 01.10.1983 tarihinde hizmete giren gemi 2001 yılında emekliye ayrılarak, 14.12.2001 tarihinde Yunan Deniz Kuvvetleri'nde hizmete girmişti.[39]

Yunan Kara Kuvvetleri denetleme heyeti, Kıbrıs'taki Yunan Kontenjan Alayı'nı (ELDYK) denetledi.[40]





[1] Ayrıntılar için bkz: "Al Qaeda in Iraq launches suicide assault in Kirkuk": http://www.longwarjournal.org/archives/2013/02/al_qaeda_in_iraq_lau.php
[2] Bkz: "Iran installing new nuclear equipment: IAEA": http://www.asdnews.com/news-47785/Iran_installing_new_nuclear_equipment:_IAEA.htm
[3] Ayrıntılar için bkz: "İran'ın "Volksjäger" Tasarımı Hakkında": http://www.siyahgribeyaz.com/2013/02/irann-volksjager-tasarm-hakknda.html
[4] Ayrıntılar için bkz: "Iran’s New Arash 20mm Shoulder Fired Anti-Material Rifle (With Barrett BORS Clone)": http://www.thefirearmblog.com/blog/2013/03/07/irans-new-arash-20mm-shoulder-fired-anti-material-rifle-with-barrett-bors-clone
[5] Video kaydı için bkz: https://www.youtube.com/watch?v=Isvi2LPJ4fQ
[8] Bkz: "Iran releases images of drone production line": http://www.presstv.ir/detail/2013/02/08/287909/iran-shows-uav-production-line-images/
[9] Ayrıntılar için bkz: "İsrail sessiz Rusya ve İran tepkili": http://www.aa.com.tr/tr/rss/128315--israil-yorum-yapmadi
[10] Ayrıca bkz: "Israel Air Force Targets SA-17 SAM sent to Hezbollah": http://defense-update.com/20130131_israel-air-force-targets-sa-17-sam-sent-to-hezbollah.html
[11] Bkz: “Israel’s Arrow-3 Completes Successful Exoatmospheric Flight Test”: http://defense-update.com/20130225_israels-arrow-3-completes-first-successful-exoatmospheric-flight-test.html
[12] Bkz: "Wargames in the Negev: Italian combat planes train with the Israeli Air Force. Again": http://theaviationist.com/2013/02/08/wargames-negev/#.UTkzc1e971U
[13] Bkz: "Israel clears Elta equipment for Turkish AEW fleet": http://www.flightglobal.com/news/articles/israel-clears-elta-equipment-for-turkish-aew-fleet-382554
[14] Ayrıntılar için bkz: "Negotiations between India and Israel Underway to Proceed with Aerostats Program": http://defense-update.com/20130205_negotiations-between-india-and-israel-underway-to-proceed-with-aerostats-program.html
[15] Ayrıca bkz: "EHUD, THRUST Mature Into Multi-Level Training Systems": http://defense-update.com/20130208_ehud-thrust-mature-into-multi-level-training-systems.html
[16] Ayrıntılar için bkz: "Devlere geri adım attıran ‘mektup’": http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22584087.asp
[17] Bkz: "Port Said'de uçak düşürmeye çalıştılar": http://www.aa.com.tr/tr/rss/128361--port-saidde-ucak-dusurmeye-calistilar
[18] Bkz: "Russia Sends Warships to Mediterranean, Planes to Syria for Evacuation":  www.defensenews.com/article/20130219/DEFREG04/302190013
[19] Ayrıntılar ve tatbikata katılan gemilerin isimleri için bkz: "The Russian Naval Exercise In Mediterranean Has Ended": http://turkishnavy.net/2013/02/03/the-russian-naval-exercise-in-mediterranean-has-ended/
[20] Bkz: "Russian Warships Azov And Saratov Passed Through The Bosphorus": http://turkishnavy.net/2013/02/04/russian-warships-azov-and-saratov-passed-through-the-bosphorus/
[21] Aralık 2012'den itibaren Rus Deniz Kuvvetleri unsurlarının Boğaz'dan geçiş kayıtları için bkz: "Russian Warship Movements Through Turkish Straits": http://turkishnavy.net/2013/02/21/russian-warship-movements-through-turkish-straits/  
[22] Ayrıca bkz: "Russian Navy Warplanes Start Arctic Patrols": http://en.ria.ru/military_news/20130214/179466119/Russian-Navy-Warplanes-Start-Arctic-Patrols.html
[23] Bkz: "Russian scientists get 12 years for selling missile secrets to China": http://rapsinews.com/judicial_news/20130206/266316586.html
[25] Bkz: "Russian Navy Chief Attends Mistral Lay-Down Ceremony in France": http://en.ria.ru/military_news/20130201/179167480/Russian-Navy-Chief-Attends-Mistral-Lay-Down-Ceremony-in-France.html
Ayrıntılar için bkz: "BlueBird Develops New UAV": http://www.israeldefense.com/?CategoryID=472&ArticleID=1939
[33] Bkz: "Bomber incident: two Nuclear-armed Russian Tu-95s reportedly skirt U.S. military base at Guam": http://theaviationist.com/2013/02/16/bomber-incident/#.UTn1v1e971U
[34] "UPDATE: Two Russian aircraft circled Guam on Feb. 12": http://www.guampdn.com/article/20130216/NEWS01/130216006
[36] Ayrıca bkz: "Syrian SAM (surface to air missile) reportedly downed Israeli drone": http://theaviationist.com/2013/02/20/syrian-sam-iaf-drone/#.UTpZKle971U



1 yorum:

tunc dedi ki...

Çok güzel özlü sunum ve içeriğe sahip bir bülten. Çalışmalarınız için teşekkürler.